Julens populære frokostopskrifter
Sild:
Rens, flå og filetér sildene. Lad dem udvande ca. 24 timer, skift gerne vandet flere gange undervejs. Eddikelage: Kog eddike, vand sukker og krydderier sammen et par min. og lad det afkøle. Lad sildefileterne dryppe godt af, læg dem i eddikelagen og lad dem trække...
Se mere her
Fileterne skæres i passende stykker. Mayonnaise og creme fraiche røres med karry og smages til med salt. Finthakket rødløg og æbler i fine tern blandes i, tilsæt evt. lidt sildelage til en passende flydende konsistens. Til slut vendees sildestykkerne i dressingen...
Se mere her
Rens, flå og fileter sildene. Lad dem udvande ca. 2-4 timer, skift gerne vandet flere gange undervejs. Eddikelage: Kog eddike, vand sukker og krydderier sammen et par min. og lad det afkøle. Hakkede løg og tomatpure tilsættes den afkølede lage som smages til...
Se mere her
Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe af. Sildene vendes i rugmel steges i smør på en pande, krydres med salt og peber. Når de er afkølet lægges de i marinaden. Lagen koges sammen og afkøles, hældes over sildene. Løget skæres i ringe og lægges på, trækker i et par døgn...
Se mere her
Lune retter:
Mal lever, spæk, ansjoser og løg gennem kødmaskinen en eller to gange, afhængig af hvor grov leverpostejen skal være. Pisk mel og kold mælk sammen i en gryde, varm op under piskning og kog det igennem. Tag gryden fra varmen og køl det lidt af...
Se mere her
Svinekødet skæres i grove tern, dækkes med koldt vand, sættes over at koge, skummes. Tilsættes de 3 hele pillede løg ( evt. 4 - 5 gulerødder, kan senere bruges til pynt i bunden af sylten ). Laurbærbladene og lidt salt, koger over svag varme, til kødet er så mørt...
Se mere her
Filetterne gåes igennem for ben, det yderste af filetterne kan skæres af. Fileten vendes først i mel, så i sammenpisket æg og derefter i rasp. Steg fileten på en varm pande i smør. Serveres lune med citronbåde og remulade...
Se mere her
Rør farsen først med salt og mel sejt. der efter1 æg, og det røres godt igennem, tilsæt de finthakkede løg og rør sej igen. tilsæt mælk, så farsen bliver formfast. Dyp en spiskeske i vamt vand, og form frikallerne inden de kommes på panden med let brunet smør...
Se mere her
Skinken koges ca. 30 minutter pr. kg. i letsaltet vand, og får herefter lov til at trække yderligere 30 minutter ialt i kogevandet. Er skinken kogt bør den alligevel koges (ca. 20 min. pr. kg.), da den ikke bliver gennemvarm ved den korte tid i ovnen...
Se mere her
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm. mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset kødet, skal det gås efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene...
Se mere her
Bed slagteren ridse ribbenstegen. Placer stegen i et ildfast fad eller bradepande evt. på rist som sættes i 250 grader C. alm. ovn. Lad stegen brune 20-25 minutter. Dæmp varmen til 170 grader C. alm. ovn og hæld vandet ved, lad kødet stege yderligere 1½-2 timer...
Se mere her
Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn. Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar...
Se mere her
Puds mørbraderne fri for sener og hinder, eller få slagteren til det. Skær dem i 1-2 cm tykke skiver. Tryk dem lidt fladere med håndroden og krydr dem med salt og peber....
Se mere her
Steg flæskeskiverne på panden. Skræl imens æblerne og skær dem i både. Tag flæsket af panden og hold det varmt. Løgene skæres i grove stykker og svitses klare i noget af fedtet. Kom æblerne på og damp dem møre, æblerne behøver ikke at koge helt til mos...
Se mere her
Vand, salt, peberkorn, nelliker, laurbærblade bringes i kog. Medisterpølsen lægges i det kogende vand og koger 10-15 minutter ved svag varme, kan evt. få lov til at stå og trække lidt i vandet. Medisterpølsen skæres i passende stykker og steges på panden i smør...
Se mere her
Tilbehør:
Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad kålen snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret. Tilsæt piskefløde og kog i 20-30 minutter. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring...
Se mere her
Kartoflerne koges, pilles og afsvales, eller der kan med fordel anvendes kartofler fra glas. Sukker smeltes på en stor pande ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret. Det er meget vigtigt at man ikke røre i sukkeret under vejs...
Se mere her
Snit kålen fint og svits den i smør (brug andefedt hvis du har det) i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft og salt og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time...
Se mere her
Æblerne (gerne Cox Orange, da de ikke koger ud) skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Sukkerlagen bringes i kog. Æblerne tilsættes. Æblerne koger ved svag varme og uden låg i ca. 5 min. Æblerne afkøles i lagen. De halve æbler fyldes med gelé inden serveringen...
Se mere her
Dessert:
Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min. Mælken, vanillekorn og vanillestang tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time. Tag vanillestangen op, afkøl grøden. Hak mandlerne, gem en til at komme hel i risalamanden. Piskefløden piskes til flødeskum...
Se mere her
Saften sigtes fra kirsebærrene. Saften og evt. citronskiver og hel kanel blandes og koges igennem et par minutter. Saucen jævnes med kartoffelmel eller maizena rørt op i lidt vand (til tilpads tykkelse, det er ikke sikker du skal bruge det hele). Kan evt. smages til med kirsebærlikør eller rom, må ikke koge herefter. De syltede kirsebær tilsættes den jævnede sovs og serveres lun til risalamande...
Se mere her
Skær frugterne i passende størrelse og put dem i en skål. Råcreme: Pisk fløden, tilsæt resten af Ingredienserne. Vend cremen i frugten og tilsæt chokoladen.
Se mere her
Hviden piskes stiv Blomme, kærnemælk, sukker og salt piskes sammen. Mel og natron kommes i. De stive hvider vendes i til allersidst. Æbleskiverne bages i palmin eller andet fedtstof i en god varm æbleskivepande. Hullerne fyldes ca. 2/3 op med æbleskivedej og når de er bagt på den ene side, vendes de med en gaffel eller strikkepind og bages færdig...
Se mere her
|