Populære opskrifter med Stenbider

Blinis (pandekager) med stenbiderrogn
Blinis (pandekager) med stenbiderrogn
Blinier er små boghvedepandekager som bla. serveres med stenbiderrogn, hakket løg, og en klat cremefraiche. Det er en stor delikatesse og en rigtig forårsbebuder....
Se mere her
Stenbiderrogn på ristet brød
Stenbiderrogn på ristet brød
Rist brødet og lad det køle lidt af. Fordel stenbiderrognen på brødet. Drys hakket rødløg over. Kom creme fraiche i en skål - pynt med dild og server til brødene...
Se mere her
Grøn salat med røget stenbider
Grøn salat med røget stenbider
Stenbideren plukkes fri af skind og ben. Salaten skylles og anrettes på tallerkner Radiser og agurk skæres i passende stykker og lægges på salaten. Herpå lægges den plukkede stenbider. Dryp med sennepsdressing eller server den ved siden af...
Se mere her
Stenbiderrilette
Stenbiderrilette
Fisken plukkes fri for skind og ben. Vendes med creme fraiche, purløg, sennep og peber. Smages til med salt, men pas på fisken er salt i sig selv. Anrettes som ”æg” på bund af salat. Pynt med balsamicoglace og evt. stenbiderrogn...
Se mere her
Stegt stenbider
Stegt stenbider
Fisken renses og fileteres. Herefter lægges den i køkkenvasken og drysses med lidt groft køkkensalt. Kogende vand hældes over fileterne, da konsistensen herved bliver meget fin. Efter afdrypning paneres fisken, og smør eller margarine samt lidt olivenolie smeltes på panden. Fileterne steges gyldne på begge sider ca. 20 min. i alt....
Se mere her
Stenbiderrogn (Rensning)
Stenbiderrogn (Rensning)
Rør æggene igennem med et piskeris, så alle de små hinder sætter sig fast i piskeriset. Man skal være omhyggelig med at få fjernet alle hinder. Kom rognen op i en sigte og skyl under koldt vand. Dryp af....
Se mere her
Mens vi venter på foråret hiver vi lige dette tema frem igen, da stenbidderen stadig er aktuel, og rabarberbe lader vente på sig.

Ligesom viben er et forårstegn for landmanden, er stenbideren det for fiskeren.

Fisken søger i det tidlige forår ind på lavt vand for at gyde, og når de første stenbidere fanges i net- og bundgarn, er det et forårstegn for kystfiskerne.

Hunnen kaldes også "kulso" eller "kvabso", og den fanges for æggenes skyld - disse forarbejdes til dansk "kaviar". De voksne fisk sælges fersk og røget.