Populære opskrifter med Jordskokker

Cremet jordskokkesuppe med ristet bacon
Skræl jordskokker og kartofler og skær dem i grove stykker. Pil løget og skær i tern. Rist grøntsagerne i olivenolie i en gryde og tilsæt hønsefonden- Lad det simre i 20 minutter og tilsæt piskefløde og reven muskat...
Se mere her
Jordskoksalat med æble og nødder
Riv jordskokkerne i lange, papirstynde strimler ned i en skål med citronsaften. Riv æblet groft ned i. Vend olien i og krydr med salt og peber. Arranger blandingen med salaten...
Se mere her
Jordskokkegratin
Jordskokker: Skræl jordskokkerne og læg dem straks i en skål med koldt vand og eddike eller citronsaft så de ikke bliver misfarvet. Skær hurtigt jordskokkerne i tynde skiver. Kom jordskokker og porrer i tynde ringe i kogende vand tilsat salt...
Se mere her
Jordskokkepizza
Rør gæren ud i lunkent vand i en skål og kom de øvrige ingredienser i. Ælt alt grundigt sammen. Lad dejen hæve 45 min. Skræl jordskokkerne og skær dem i små terninger. Rens løget og porren og skær dem fint ud. Svits grøntsagerne i...
Se mere her

Opskrifter med jordskokker fra Alletiders Kogebog

Ønsker du at give dig i kast med jordskokker, har jeg her på siden samlet de bedste opskrifter med jordskokker. Jordskokker er en overset rodfrugt, som kan anvendes på et utal af måder. Prøv dem f.eks. i en omgang jordskokkesuppe, jordskokkemos eller i bagte rodfrugter. Du kan også lave ovnbagte chips af dine jordskokker - kun fantasien sætter grænser, når det kommer til jordskokke opskrifter.

En hårdfør rodfrugt med en nøddeagtig smag

Jordskokker er i sæson fra september til april, hvilket gør dem til en særdeles anvendelig råvarer næsten hele året rundt. Forsøger du at spise klimavenligt, er det oplagt at inkludere jordskokke opskrifter i din madplan, da de er nemme at dyrke i det danske klima - de tåler både sol og frost. Opbevares rodfrugten korrekt, kan den holde sig helt op til 5 måneder ved 0-2 grader og op til 2 uger ved 12-16 grader. Jordskokkens smag er nøddeagtig, og sødlig ved tilberedning, hvilket gør dem særligt egnede for børn. Hvis du har en tendens til altid at vælge kartofler, kan du forsøge at udskifte kartoflerne med jordskokker - eller kombinere dem begge.

Et højt indhold af kostfibre

Jordskokker indeholder en høj mængde kostfibre, og giver en god mæthedsfornemmelse. Kostfibre er med til at holde maven i balance, samtidig med at blodsukkeret holdes stabilt. Derudover indeholder den lille rodfrugt vigtige vitaminer og mineraler såsom kalk, folat og magnesium. Sammenligner man jordskokker med kartofler, er den ene ikke bedre end den anden. Forskellen er, at indholdet af kostfibre er højere i jordskokker end i kartofler.

Rodfrugtens karakteristiske udseende

Jordskokker har et særligt udseende. De er små, brune og knoldede, og kan på udseendet forveksles med ingefær. Nogle vælger måske at fravælge rodfrugten, fordi den tager længere tid at tilberede i forhold til kartofler. Det tager lidt ekstra tid at skrælle en jordskok, men resultatet er det hele værd. Hvis du væbner dig med ekstra tålmodighed, er det ikke nødvendigt at skrælle jordskokkerne, du skal blot anvende en grøntsagsbørste.

Jordskokkens oprindelse

Jordskokken kommer oprindeligt fra Nordamerika, hvor den tilbage i 1600-tallet blev fragtet til Europa af en fransk opdagelsesrejsende. Vi skal dog helt frem til 1980’erne, før rodfrugten for alvor slog igennem i Danmark og de første jordskokke opskrifter så dagens lys.

FAQ

Skal jordskokker skrælles?

Nej, du behøver ikke skrælle jordskokker - de kan spises med og uden skræl. Når du laver cremet jordskokkesuppe med ristet bacon eller jordskokkegratin, er det en god ide at skrælle rodfrugten. Laver du derimod jordskokkefritter eller græske jordskokker, kan du sagtens lade skrællen bliver på, så længe du skyller og skrubber jorden ordentligt af.

Hvad smager jordskokker af?

Jordskokker har en nøddeagtig smag i rå tilstand. Når de tilberedes, bliver smagen mere sødlig.

Hvad er jordskokker?

Jordskokker er en spiselig, knoldet rodfrugt, som kan dyrkes næsten hele året rundt.

Hvor gror jordskokker?

Jordskokker gror i jorden. Rodfrugten er hårdfør og tåler både frost og sol.

Hvordan skræller man jordskokker?

Du kan enten skrælle jordskokker med en almindelig kartoffelskræller, eller børste dem rene med en grøntsagsbørste. Husk at skylle dem og sørg for at al jord er væk, hvis du ønsker at spise dem med skræl.

Hvornår er det sæson for jordskokker?

Der er sæson for jordskokker fra september til april måned.

Hvornår høster man jordskokker?

Jordskokker høstes, når planten over jorden begynder at visne.

Kan jordskokker fryses?

Ja, jordskokker kan fryses. Skær dem i mindre stykker og blancher dem inden du putter dem på frost.

Kan man spise jordskokker, der spirer?

Ja, du kan godt spise jordskokker med små spirer.