Andesteg med æbler og svesker

Andesteg med æbler og svesker, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Ovnsteg - Ovnstege

Hovedingrediens : And - And hel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 180 minutter

Indsendt :      Red :
Andesteg med æbler og svesker, billede 4 Andesteg med æbler og svesker, billede 1 Andesteg med æbler og svesker, billede 2 Andesteg med æbler og svesker, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3500 gram And, hel Vi beregner en and til 3.000 g.

2/3 af andens vægt er ben ca. (beregnet)
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
2 Æbler, syrlige 1 mellemstort æble vejer ca. 80 g. skrællet vægt

1 dl. revet æble vejer ca. 70 gram.
15 Svesker, uden sten 1 sveske ca. 10 gram
   
Opskrift:
Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Hug vingespidser og hals af, og gem dem til saucen.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber.
Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne.
Luk med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.

Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn.
Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar.

Lad anden køle lidt af, inden den parterres. Skær lårene fri helt om på ryggen.
Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker.
Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.


Se opskrift på Andesovs her

Tips:

Evt. indmad hals og vingespidser gemmes og bruges til andebouillon





Beskrivelse:

Opskrift på andesteg med æbler og svesker

Selvom mange danskere traditionelt set spiser flæskesteg til jul, er der faktisk mere end halvdelen af danskerne, som sætter and på bordet juleaften - og gerne andesteg med æbler og svesker for at få den helt rigtige julede smag.

Andesteg med æbler og svesker oprindelse

Oprindeligt har flæskesteg haft sin faste plads på julebordet gennem Danmarkshistorien. Men andesteg med æbler og svesker udspringer af nye mønstre i 1800-tallet hos borgerskabet. Her kommer der gås på bordet, som langsomt, men sikkert, glider over i at blive til and med æbler og svesker. Og hvem kan ikke genkalde sig duften af stegt and med æbler og svesker, der langsomt steger i ovnen, mens bordet dækkes og juletræet tændes?

Klassisk andesteg opskrift til julen

Der er mange bud på, hvordan en and skal tilberedes til julen. Men vi kommer ikke udenom, at andesteg med æbler og svesker er en sikker klassiker. Det er vigtigt, at anden er gennemstegt. Æbler og svesker er med til at give det gode fundament for den lækre sovs, der ledsager måltidet. Tilbehøret kan varieres efter smag og behag, men består typisk af hvide eller brunede kartofler, brun sovs og rødkål.

Madplan inden og efter andesteg

Det kan i dagene op til og efter julen være en svær disciplin at få sammensat en spændende madplan uge efter uge. And med æbler og svesker er en fantastisk ret, men de fleste spiser den kun den ene gang til jul eller Mortens Aften. Derfor har vi gjort det muligt at få tilsendt en spændende og varieret madplan hver torsdag morgen. Derudover har du mulighed for at tilmelde dig en service, hvor du dagligt modtager en lækker opskrift.

FAQ

Hvor meget andesteg pr person?

En and på 3 - 3,5 kg rækker til fire personer.

Hvad spiser man til andesteg?

Man spiser typisk hvide eller brunede kartofler, rødkål og brun sovs til andesteg.

karakterer:
Opskriften er vist 867679 gange,
og udskrevet 27530 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (126 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 21175 (5041 kcal)
KJ pr. Pers. 5293 (1260 kcal)
Vægt ialt 3810 gram
Vægt pr. Pers. 952 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 555 KJ (132 kcal)
Protein 3.6 gram
Fedt 12.1 gram
Kulhydrat 3.0 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2016-12-23 12:13:57
Mistede min hustru gennem 55 år den 3 december , så nu måtte jeg for første gang klare julemiddagen alene, det er gået forrygende godt

  -   2016-11-10 15:52:08
Læg en bund af æbler skåret i kvarte. Krydr anden med salt og prber. Hæld vand i bradepanden så det lige går over æblerne. Steg 20min på 250g. Derefter 1,5 time på 175g.(halveret and)

  -   2012-11-14 10:09:39
Hej. Har lige et dumt spørgsmål. Skal anden ligge på risten igennem hele stegetiden? Det er første gang jeg skal prøve at stege en and nemlig.

  -   2012-09-09 08:50:32
kan andbefales

  -   2009-11-10 14:51:49
hva nu hvis den kun vejer 1300 g en halv and hvor lang tid skal den så ha ???

  -   2008-11-13 15:05:07
Ja det virker! Mums!

  -   2007-11-10 16:22:07
Super go´opskrift, smager godt og nem at gå til. kan anbefales

  -   2007-11-10 15:59:36
TOTALT NICE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  -   2005-01-01 01:01:01
når anden vejer omkring 4 kilo , skal du stege den yderligere30 til 45 minutter længere, dog stadig til kødsaften er klar og lårene løsner sig let.