|
karry2003-01-14 Spørgsmål fra : Gitte Jacobsen
I opskriften indgår bl.a :
Bemærkninger : En grundblanding til karry med mål, hvor det evt. er muligt selv at bygge videre på eller at finde frem til sin egen blanding.
På forhånd tak.
M.v.h. Gitte Jacobsen
Svar : Hej Gitte
Jeg har aldrig selv prøvet at fremstille karry, men jeg har undersøgt det og fundet ud af følgende.
Karry kan indeholde op til 40 forskellige krydderier.
Bl.a.
Gurkemeje, ingefær, kanel, koriander, nelliker, kryddernelliker, kommen, spidskommen, sort peber , hvid peber, paprika, karryblad, anis, fennikelfrø, muskatnød, muskatblomme, laurbærblade, safran, sennepsfrø, sesamfrø, cayennepeber, kardemomme, tørret chili, havsalt, bukkehorn, piment og valmuefrø.
Lidt opskrifter:
4 tørre røde chilipebere
2 spsk korianderfrø
2 tsk anisfrø
4 sorte peberkorn
½ tsk. gurkemeje
I en morter knuses fire tørre røde chilipebere, to spiseskefulde korianderfrø, to teskefulde anisfrø og fire sorte peberkorn. Det blandes med en halv teskefuld gurkemeje
Almindelig karry:
10,0 g gurkemeje - 7,5 g sød paprika - 7,5 g ingefær - 7,5 g kanel - 7,5 g kardemomme - 12,5 g sort peber - 30,0 g koriander - 10,0 g piment
Fin karry:
33,0 g kardemomme - 11,5 g nellike - 5,0 g muskatblomme - 3,0 g muskatnød - 2,5 g gurkemeje - 12,0 g spidskommen - 33,0 g kanel
Stærk karry:
45 g kardemomme - 11 g nellike - 14 g sort peber - 3 g muskatnød - 3 g muskatblomme - 10 g kanel - 11 g spidskommen - 3 g cayennepeber
Alt males fint og blandes. Karry kan holde sig i 6-9 måneder.
Gurkemeje er den vigtig ingrediens i karry og kan iblandes med op til ¼, og er det der giver den gule farve.
Ordet "karry" kommer fra tamil kari = sovs, dyppelse.
Madras karry er stærkere end ostindisk karry.
Karry skal helst brunes i olie eller fedt for at udfolde sin fulde aroma.
Med venlig hilsen
Per
Se flere spørgsmål og besvarelser her.
|