|
Leve2016-06-03 Spørgsmål fra : Christina
I opskriften indgår bl.a : Rug og/eller byg
?
Bemærkninger : I middelalderen hed det daglige brød Leve.
Det bestod af rug og/eller byg - aldrig hvede eller havre.
Jeg har hvedeallergi og ønsker at mestre dette brød. Jeg ved ikke om de brugte gær, men det er nok ikke tilfældet. Surdej havde de, men blev det brugt i Leve? Der må da eksistere en decideret opskrift, på tidens mest anvendte brød for høj som lav. Om ikke andet en rekonstrueret version.
Svar : Hej Christina
Jeg kender ikke brødet leve, men jeg har fundet denne beskrivelse hvoraf det fremgår at der ikke er nogen form for hævemiddel i brødet.
Sitat:
Leve brødet
Allerede i oldtiden kendte man over hele Europa brøddet Leve, et meget primitivt brød, som var lavet af mel og salt opslemmet i vand. – Brødet hævede ikke – men blev bagt på en varm sten, i en ovn eller lagt ned i gløderne. Gamle dages “snobrød” var en slags leve brød.
Brødene skulle spises når de var varme, da de ugærede brød blev stenhårde efter et par dage – og dermed totalt uspiselige. De blev bagt af byg , sjældnere af rug.
Med venlig hilsen
Per
Se flere spørgsmål og besvarelser her.
|