Æbleflæsk
Hovedingrediens : Svinekød - Svineflæsk Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 30 minutter Fryseegnet : Er fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Steg flæskeskiverne på panden.
Skræl imens æblerne og skær dem i både. Tag flæsket af panden og hold det varmt. Løgene skæres i grove stykker og svitses klare i noget af fedtet. Kom æblerne på og damp dem møre, æblerne behøver ikke at koge helt til mos. Smag det til, nogle kan godt lide æblerne med lidt sukker i. Anret de lune flæskeskiver på et fad og kom æblerne på. Drys med lidt friske timianblade. |
Æbleflæsk - en kærkommen ret i det danske landEn god omgang gammeldags æbleflæsk tager man aldrig fejl af. Retten samler det bedste fra både svin og æbler, og giver en smagsoplevelse udover det sædvanlige. Det er uvist hvornår æbleflæsk oprindeligt så dagens lys i Danmark, men retten stammer fra Fyn. Æbleflæsk kan spises året rundt, men gør sig særligt egnet til højtider, hvor man samles med venner og familier rundt om spisebordet. Server gerne æbleflæsk til julefrokosten, hvor retten går godt i samspil med rugbrød, leverpostej, sylte, rødbeder og medister.Danskerne er vilde med æblerI Danmark har æbler været anvendt i madlavningen siden tidernes morgen, og den dag i dag er æbler en af de foretrukne frugter at sætte tænderne i. Der dyrkes mange æbler i Danmark på årsbasis, og dette er ikke uden grund. Ud af 750 æblesorter er 350 af dem danske. Nogle æbler egner sig bedre til madlavningen end andre, og derfor inddeles æbler i sorter, som enten er søde, sure eller syrlige. Syrlige æbler er velegnet til den traditionelle æbleflæsk, da syren giver modspil til det salte og røgede flæsk.FAQKan man fryse æbler til æbleflæsk?Nej, rå æbler kan ikke fryses. Til gengæld kan du fryse æblerne, når de er tilberedt på panden.Kan man fryse æbleflæsk?Ja, man kan godt fryse æbleflæsk.Hvad spiser man til æbleflæsk?Æbleflæsk kan spises med en god skive nybagt rugbrød. Retten egner sig perfekt på julebordet i samspil med eksempelvis leverpostej, sylte eller stegt medister.Kan man lave æbleflæsk dagen før?Ja, man kan sagtens lave æbleflæsk dagen før. Giv blot retten en opvarmning på panden inden servering. |
Opskriften er vist 519007 gange,
og udskrevet 8646 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.1 (325 stemmer) |
|
Kommentarer anonym - 2022-12-03 19:01:12 Jeg er fynbo, så ingen løg i min æbleflæsk. Jeg steger flæsket og kommer æblerne ned i noget af fedtet, når æblerne er skrællet og skåret i stykker. Jeg smager til med brun farin og pyntet med det stegte flæsk ovenpå , så det ser pænt og indbydende ud Gerda - 2019-11-10 16:30:54 Rigtig godt med løg en lækker pige - 2019-03-21 09:09:59 jah jeg syndes ikke det smagte lige så godt som min mormors :-( sad life Pia - 2018-10-04 14:06:49 Jeg bruger ikke sukker, men sødemiddel pga diabetes. Æbleflæsk kan fryses ned evt i de portioner der passer til din husholdning. john mortensen - 2017-04-06 07:41:37 Der skal ikke løg i æbleflæsk Kirsten Græbe - 2016-12-25 13:31:15 Jeg har stegt flæsk et par måneder før jeg skulle bruge det til mange personer, jeg kom det i fryseren, og det var lige så sprødt som nylavet, man kan spise det optøet og man kan vælge at lune det, lækkert og nem, man ikke skal stå i stegeos til sidst :) anonym - 2012-12-28 19:03:41 Opbevaring af stegtflæsk... Kom det i en plastikbeholder med køkkenrulle lag for lag og så i køleskabet så bevare det sprødheden i mindst 2 dage kokkeelev - 2012-02-23 07:48:54 der skal ikke løg i en gammeldags æbleflæsk Flemming - 2012-01-03 23:54:15 Røget flæsk/bacon, æbler og løg - ikke sukker. Jeg plejer at komme en lille smule karry i, det er ikke så ringe. Plet - 2011-10-09 13:30:51 Er det ikke lidt af en smagsag om man vil have sukker i eller ej. Plet - 2011-10-09 13:29:35 Til Linda. Jeg tror godt du kan fryse æblerne samt evt løg men jeg vil fraråde at fryse flæsket da det bliver blødt. Du kan godt lave det to dage før. Det kan godt holde sig i to dage i køleskabet. Hvis du skal undgå flæsket bliver blødt skal du dække det til med staniol. Så kan du være heldig det ikke bliver blødt. Hvis du dækker med wita-vrap eller lækker flæsk i en plastikpose bliver det helt sikkert blødt. Anniz - 2011-10-07 11:35:06 Brug ikke sukker æblerne er søde nok,og brug tørret timian sammen med salt i de våde æbler og løg. anonym - 2011-10-07 11:30:27 Ud med sukker æblerne er søde nok,brug tørret timian ned i de våde æbler og løg. Anniz. Natalie ;D - 2010-11-22 22:47:38 What? de blandes sammen nå;P men mmmmh lacata - 2009-12-23 15:59:34 Kan man lave den to dage før den skal spises?? Ellen - 2009-12-19 00:41:13 Min mor serverede altid kartofler og hvid sovs til, altså en hovedret. Det gør jeg også selv - det smager godt - men ingen løg i min æbleflæsk! Geilager - 2009-12-16 14:28:31 I mangler bare lige at fortælle: En lille aquavit til...:-) Martin Jensen - 2009-11-24 17:59:00 Jeg savner at vide om denne æbleflæsk passer til blodpølse. lia - 2008-12-10 16:20:10 jeg laver to slags æbelflæsk. Den ene som den ovenfor , og den anden koger jeg en æblegrød lad den afkøæe, imens steger jeg bacon , når de er afkølet kommes de i æblegrøden .. smager pragtfuld til al slags kød som tilbehør. Falstringen - 2008-12-07 22:05:47 Jeg fik ALDRIG løg som barn/ung på æbleflæsk, ( så hedder det "æbleløgflæsk !!") Løg bruges på hakkebøf, engelsk bøf m.m. Heidi Mallorca - 2008-12-02 11:19:50 god gamle Dansk æbleflæske som min mor lavet,som jeg ogsa laver her i Spanien jyttes far - 2008-10-06 17:05:29 super opskrift med 3 stjernet salami jytte,tak for den gode ide;) Jytte - 2008-05-06 21:55:16 I stedet for flæsk har jeg prøvet mig frem til at 3 stjernet salami er et glimrende og billigt alternativ. Hvis man ikke heller ikke er så meget til æbler kan babymajs sagtens bruges. Må dog sige at løgene ikke bør erstattes af andre ingredienser. Velbekomme det fede æble, også kaldet flæske blandt fjender - 2007-12-10 20:07:20 di bløde løg i mitten...(der var vist lidt flere stavfejl), men det lyder super lækkert lillian jeppesen - 2007-12-03 07:09:40 lidt stavefejl i opskriften :o)..løg skal steges gyldne.. lillian jeppesen - 2007-12-03 07:06:43 røget flæsk steges og tages af panden - skivede løg steges gølden i fedtstoffet fra flæsket- kom løgene op i et dørslag - tag lidt af fedstoffet tilbage på panden, kom æblerne på panden og steg dem til mos , tilsæt salt og sukker efter behov......kom æblemosen op i en ovalt fad, sæt flæsket på højkant i begge sider læg di bløde løg i mitten...denne æbleflæsk har jeg serveret i mange år familie og venner , der er aldrig noget tilbage på fadet når frokosten er overstået........PS. prøv at servere kartoffelmos til så har i en herlig hovedret. velbekommen Yrsa - 2006-12-18 14:44:32 Som min mor lavede den : Flæsket steges, derefter løg i tynde skiver (ikke brunes) og derefter tilsættes syrlige æbler og til slut smages til med lidt sukker. Linda - 2005-01-01 01:01:01 Kan retten laves i forvejen, og fryses ned? Evt. hver for sig. Kirsten O - 2005-01-01 01:01:01 Røget saltet flæsk, lidt sukker. Bella Bos. æbler ingen vanilie, selvfølgelig skal der også løg til anonym - 2005-01-01 01:01:01 Jeps, de skal da være møre, (lidt grødagtig) nam nam, og sukker..:) Flemming s. - 2005-01-01 01:01:01 røget og saltet flæsk i ovnen en time og æblerne skal dampes helt møre Erik Schmidt - 2005-01-01 01:01:01 Nej ingen vanilie jannie rosendal - 2005-01-01 01:01:01 Der skal bruges røget spæk eller bacon anonym - 2005-01-01 01:01:01 glem ikke vaniljen samme med sukker |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne