Chili con carne
Hovedingrediens : Oksekød - Hakket oksekød Oprindelsesland : Mexico Tilberedningstid : 30 minutter Fryseegnet : Er fryseegnet Indsendt af : helle Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
Chili con carne - nemt og delikat til hele familienEn chili con carne er en skøn, varmende og krydret gryderet med chili, kød, tomat og bønner. Selvom mange tror det, så stammer retten ikke fra Mexico, hvilket mange fejlagtigt tror. Chiliretten har sandsynligvis sin oprindelse fra San Antonio i Texas, USA. Uanset oprindelsen har gryderetten med sine varme krydderier og mættende tyngde vundet mange hjerter verden over. Chili con carne er nem mad til mange gæster, smager mindst lige så godt dagen efter og den kan varieres i det uendelige.Flere variationer af chili con carne opskriftenDu kan sagtens variere opskriften på chili con carne. Denne opskrift kan serveres for både børn og voksne, men ønsker du en mere stærk version, kan du tilføje ekstra chilikrydderi, hvidløg eller frisk chili. Prøv at lave retten med tørrede bønner, som du udbløder og koger op forinden. Her kan du f.eks. bruge kidneybønner, brune eller hvide bønner. Nogle vælger at runde smagen af med et stykke chokolade. Hvis du vil prøve det, rører du blot en firkant mørk chokolade eller to i gryden inden servering.Et kødfrit alternativChili con carne betyder direkte oversat fra spansk “chili med kød”. Men det betyder ikke, at retten kun skal indeholde kød - du kan sagtens lave en kødfri version. Laver du retten uden kød kaldes den for en chili sin carne, og her kan du i stedet erstatte kødet med røde linser, bladselleri og aubergine.Ideer til tilbehørEn nem chili con carne kan serveres, som den er, da der er meget tyngde i retten. En klat cremefraiche på toppen giver dog altid lidt syrlighed, og fungerer som en glimrende køler til den stærke smag. Hvis du får mange gæster til bords, kan du med fordel servere retten sammen med ris eller brød. Ønsker du ekstra fylde i chiliretten, kan du for eksempel tilføje grøntsager såsom peberfrugt, gulerødder eller majs.FAQ Hvor længe kan chili con carne holde sig?Chili con carne kan holde sig i op til én uge i køleskabet, såfremt den sættes på køl så snart du er færdig med at spise af retten.Hvad serverer man til chili con carne?Du kan servere chili con carne sammen med ris og brød, majschips, tortilla eller kartoffelmos.Hvad betyder chili con carne?Chili con carne betyder chili med kød.Hvor kommer chili con carne fra?Chili con carne menes at stamme fra Texas i USA, og ikke Mexico som mange fejlagtigt tror.Er chili con carne sundt?Chili con carne er forholdsvist sundt, da retten både indeholder animalske og vegetariske proteiner. Tilsættes flere grøntsager øges vitaminindholdet.Hvad drikker man til chili con carne?Du kan drikke både vin og øl til chili con carne. Nyd retten med en kold spansk eller mexicansk øl, toppet med lime, eller et glas kølig hvidvin eller rødvin. Gå efter en vin som matcher nogle af krydderierne i chiliretten. Skal du have mange gæster på besøg, kan du evt. diske op med en hvidvinsbowle.Hvilken salat til chili con carne?Server en lækker sprød salat til din chili con carne. Prøv f.eks. salat med avocado, tomat og agurk eller bønnesalat.Kan chili con carne fryses?Ja, chili con carne kan fryses ned i fryseposer eller beholdere. |
Opskriften er vist 1799687 gange,
og udskrevet 35686 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4 (620 stemmer) |
|
Kommentarer Sine - 2021-12-19 17:19:55 Har brugt opskriften i mange år nu. Tilføjer altid lidt kanel, spidskommen, peber og ekstra chili. 1-2 små stk mørk chokolade er også godt Peter - 2021-12-13 15:48:30 Chili con Carne er ikke mexicansk, den kommer fra Texas, men er stadig dejlig :-) Louise - 2021-05-02 16:30:58 har lavet denne flere gange. den er super god. tilføjer lidt persille og creme fraiche som topping. evt lidt nachos... skøn og nem opskift Sarah - 2021-01-08 17:13:49 Vi tilføjer spidskommen og en smule kanel og kardemomme. Det giver lidt ekstra smag Dan Nielsen - 2020-11-12 00:03:35 Smages til med 70-80% chokolade Det hjælper meget. Men uden hvidløg. anonym - 2020-01-12 17:46:48 Tilføj peberfrugt og et par fed hvidløg, og det bliver lige lidt bedre Agathe Agermose Jensen - 2019-07-27 16:58:51 Hej Jeg synes ikke der står bag om evt. service med med kartoffel, kartoffelmos, ris og hvad er bedst med Thomas - 2019-05-20 15:23:01 Mange skriver der skal ekstra chili i, men husk nu der findes flere forskellige styrker i chili, så pas på ikke at lave den uspiselig 🥵 Tk - 2019-03-06 18:07:43 Tam, kedelig og mangler i den grad alle de autentiske krydderier. Rahma - 2018-10-24 10:34:11 Glæder mig til at smage Anne - 2018-01-02 18:17:33 fin opskrift, men tilføjede flere løg og krydderier og majs. den blev mums Morten A - 2017-07-01 11:39:28 Chili Con Carne skal altså laves af skært oksekød og IKKE hakket kød og så skal der creme frachie på toppen...!!! Gerda - 2017-02-19 12:56:57 God ret Erling Madsen - 2016-09-21 21:17:29 Chili con carne er ikke mexikansk. Vi har haft gæster fra Mexico, de kendte ikke retten, men de kunne lide den de ville bare gerne have mere chili i. torres - 2016-09-12 13:29:07 der mangler spids kommen, koriander,hvidløg,jalapenos,og pinto bønner eller brune bønner i stedet for hvide bønner kan eventuelt også bruges kidney bønner ako - 2016-07-18 18:24:14 Vi og vores mexicanske venner er glade for denne danske ret. Men indtil videre har jeg endnu ikke truffet en eneste mexicaner som kender retten fra deres hjemland, men de prøvet den mange gange i Danmark. anonym - 2016-06-26 11:56:12 1/2 kg løg ? er da vist en tastefejl anonym - 2016-04-26 15:55:20 Spidskommen og ekstra chili Henri - 2016-02-28 16:27:27 Den er fin nok som grundbase, men den skal piftes op af diverse andre ting. Vi brugte hvidløg, frisk chili, gulerødder, peperfrugt osv. Shc - 2015-11-26 18:56:44 Den er bare lækker. Giv den lidt chiliolie. Endnu bedre. Karen - 2015-04-10 20:19:53 rigtig lækker chili con carne. Det kan anbefales at toppe det med en klat fed øko. creme fraice og hakkede jalapeños. Mums! Emil - 2015-03-22 19:01:09 Super nemt og lækkert! Det kan sagtens bruge den dobbelte mængde chili. anonym - 2015-01-11 12:10:01 Spidskommen har intet at gøre i denne ret! Derimod kan man tilsætte en lille smule kanel, som står ret godt med baked beans og oksekød. Og pynt naturligvis med creme fraiche og bredbladet persille Mig - 2014-10-10 20:54:36 Måske en grøntsag eller to ville gøre den endnu bedre - kunne være peberfrugt, majs el andet. anonym - 2014-07-03 15:19:23 Hvor lang tid skal den havde amanda - 2013-07-14 14:21:03 hvor længe tager det ca. at lave? Steen - 2012-10-23 16:44:04 SUPER LÆKKER.. men benyt frisk chilli i stedet for pulver, og lad den stå til dagen efter.. Så får du et super resultat, Hvis du vil så put lidt majs i ( selv om det ikke høre hjemme i rigtig Chilli Con Carne ) men det er nu ganske godt aligevel :-) anonym - 2010-12-14 14:34:11 den er rigtig god men jeg kom peberfrugt i og lidt ekstra chili og hvidløg. Man skal selv krydre som man synes. Mums anonym - 2010-03-18 16:36:34 Lækker ret. Mine tilføjelser er: 1tsk. stødt kanel 2-3 fed hvidløg 1tsk. stødt spidskommen Mere chili! Og som Lars skriver, VENT til aller sidst med de hvide bønner, de er tilberedt i forvejen. Kim - 2009-09-23 01:06:45 Jeg spiser det oven på ris og med creme fraiche. yumii - 2009-09-16 22:13:54 jeg synes at opskriften er lid kedlig. den behøver mere smag. jeg puttede 1 ½ frisk chille istedet. og 2 hvidløg og lidt spidskommen og en stærk blandet krydderi som heder Texas Barbeceu...og den blev super god. nadia - 2009-06-08 18:21:04 den er god med lidt rød peber og majs og totilias chips Marie - 2009-01-20 11:03:50 Der skal hvidløgi.Og et stort stykke mørkt chokolade til sidst martin - 2009-01-06 16:36:45 Tror man skal huske her er at den originale chiliconcarne blev lavet i mexico for mange år siden, så ingredienser som cremefraise peberfrugt er måske ikke helt autentiske :-) Når det er sagt, så er chiliconcarne total ynglings, og skal spises med en lump brød og ikke ske/kniv/gaffel. jacob - 2008-09-02 18:29:52 Vil anbefale at tilføje hvidløg, spidskommen og mere end bare 1 tsk chili.. linda - 2008-08-11 13:53:12 er dette ikke bare kød m. bønner og tomat. Der er ikke meget Mexico over denne opskrift. Der SKAL spidskommen og Kanel i Mexicansk chili con carne. Og man bør ikke bruge hakket oksekød, men skært kød som koget mørt! Steffen Bramsgaard - 2008-07-24 20:43:08 Prøver den i morgen! Jeg tilsætter 1 frisk chili og 2-3 fed hvidløg- Tacoskaller, salat og Creme fraiche. Glæder mig allerede. I hører fra mig Chakaranda - 2008-04-10 21:28:30 Retten blir bedst når der bruges friske øko-råvarer! (friske tomater - tørrede bønner man bløder op og koger osv.) De hvide bønner kan ertsattes af flere kidney bønner og vice versa. Knust tørret chilli er også ok. Hvidløg kan tilsættes efter smag. Prøv evt. også med lidt bacontern der brunes først: det gir smagen lidt mere "kant". Lidt friske krydderurter, f.eks. timian og oregano gør også underværker...og sidst men ikke mindst det hemmelige trick: en lille klat honning! peter - 2008-03-01 14:04:00 der skal helt sikkert mere chili! gitte - 2008-02-26 19:31:39 Helt vild god - husk cornbread til anonym - 2008-02-11 16:36:16 Man kan få kidneybønner i chilisovs hvis man gerne vil have det lidt stærkere. Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne