Smørdej

Smørdej, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Portion 1 Portion
KagerRet : Kager - Grundej

Hovedingrediens : Mel - Diverse mel

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :

Ingredienser:
500 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

2.5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
2 spsk. Eddike 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
500 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
Opskrift:
Melet sigtes og æltes hurtigt med det kolde vand og eddiken. Dejen æltes til den er smidig og let, hvorefter den stilles til hvile ca. 15 minutter på et køligt sted.

Derefter udrulles dejen i en firkant. Fedtstoffet fordeles nu i små stykker på 2/3 del af dejen, der sammenlægges i 3 lag, således at den del, der er uden smør- eller margarinestykker, lægges først. Dejen udrulles og sammenlægges på samme måde 2 gange, hvorefter den stilles til hvile i ca 20 minutter på et køligt sted.

Denne udrulning gentages nu 2-3 gange. Hver gang dejen udrulles begyndes fra den modsatte side, da hævningen ellers ikke vil foregå ensartet. Efter sidste udrulning må dejen hvile 20 minutter.

Man udruller nu så stort et stykke, man skal anvende, og dejen skal henligge ca. 15 minutter før udstikningen, da den ellers efter udstikningen vil trække sig sammen og formen på det udstukne vil da ødelægges.

Dejen må være iskold, når den lægges på pladen. Ovnen der benyttes, må være meget varm, dog mest undervarme.

Efter denne opskrift kan alle retter af smørdej tillaves. Hvor tyk dejen skal udrulles, afhænger af, hvortil den skal benyttes, men man må huske aldrig at udrulle den tyndere end ca. ¾ cm., da det er umuligt at få en høj, bladet smørdej, hvis den er udrullet for tyndt. Laves smørdej om sommeren, kan fedtstoffet inden brugen lægges ca. 20 minutter i koldt vand. Man må dog altid passe på at fedtstoffet ikke bliver for hårdt, da det ellers let trykker hul på dejen. I stedet for vand kan f.eks. til kringler anvendes fløde, smørdejen holder sig da frisk i længere tid Smørdej sættes på ikke smurte bageplader og pensles med æg, man må ved penslingen passe på ikke at pensle ned ad siden af dejen, da dette hindre hævningen. Ovnen må idet dejen indsættes, være meget varm, bager man i gasovn, bør gasflammen skrues lidt ned, når dejen har stået inde ca. 5 minutter og ovndøren må ikke åbnes de første 10 minutter. Rester af smørdej bør så vidt muligt undgås da dejen efter en ny udrulning bliver mindre let. Eventuelle rester kan anvendes til små kringler ect. Dejen kan tilberedes dagen før den skal bruges.





karakterer:
Opskriften er vist 26949 gange,
og udskrevet 254 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
2.3    (3 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 22559 (5371 kcal)
KJ pr. Portion 22559 (5371 kcal)
Vægt ialt 1280 gram
Vægt pr. Portion 1280 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1762 KJ (419 kcal)
Protein 4.0 gram
Fedt 32.4 gram
Kulhydrat 29.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2022-04-06 16:23:53
Det er da at smide penge ud af vinduet, al smør ligger på pladen og ikke egnet til noget godt