Luciabrød (Adventsbrød)

Luciabrød (Adventsbrød), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 10 stk.
Brød boller kiksRet : Brød boller kiks - Diverse brød

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidLucia

Oprindelsesland : Sverige

SverigeIndsendt :      Red :
Luciabrød (Adventsbrød), billede 4 Luciabrød (Adventsbrød), billede 1 Luciabrød (Adventsbrød), billede 2 Luciabrød (Adventsbrød), billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2.5 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
25 gram Gær, frisk
0.5 gram Safran tråde
100 gram Margarine 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
500 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

4 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
0.5 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
  Pynt:
  Korender eller rosiner
   
  Pensling:
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
Opskrift:
Smelt smørret og bland med mælken. Varm blandingen op til den er lunken (37 gader C). Smuldre gæren i en skål og bland med lidt af den lunkne væske. Rør til gæren er opløst. Rør stødt safran i, sukker og sammenpisket æg. Bland så hvedemel i (gem lidt mel til udrulningen) og ælt til du får en jævn og smidig dej.
Hæver ca. 30 min.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 10 stykker. Tril dejen i fingertykke pølser og form som et S og pyntes med rosiner. To eller flere kan lægges over kors.

Efterhæver på pladen ca. 15 min.

Bagetid 10-15 min ved 225 grader C. alm. ovn.





Beskrivelse:

Opskrift på luciabrød med safran

Vidste du, at der findes en tradition for at spise luciabrød d. 13 december, også bedre kendt som luciadag? De små snoede boller, som indeholder safran, smager vidunderligt, når de er friskbagte. Du kan vælge at nyde dem, præcis som de er, eller skære dem over for at smøre dem med koldt smør. De svenske luciabrød formes på en særlig måde, som ser noget så præsentabelt ud på ethvert julebord. Brødene har desuden en gullig farve, hvilket skyldes safranen - du skal derfor ikke bekymre dig, når bagværket er færdigt.

I denne luciabrød opskrift er det tilføjet rosiner, hvilket tilfører brødene mere sødme. Selve dejen indeholder ikke meget sukker, og brødene er derfor ikke særlig søde uden rosiner.

De bedste luciabrød - historie

Luciabrød, som også kaldes for lussekatt, stammer fra Sverige, hvor man siden 1700-tallet har spist svenske luciabrød i forbindelse med luciadag. Skikken opstod ved at en skånsk provst på sit besøg hos en familie, blev vækket af to hvidklædte kvinder, hvoraf den ene holdt levende lys i hænderne, mens den anden kom ind med en bakke med mad- og drikkevarer. Siden hen kaldte man den hvidklædte kvinde for luciabruden, som kom ind med lys og mad. Skikken er en blanding af svensk og tysk tradition. I Tyskland var det kutyme, at en hvidklædt pige med lys i håret delte søde sager ud i forbindelse med julen d. 24 og 25 december.

I dag kender vi bedst til luciaoptog som en fast tradition på mange skoler, og nogle børnehaver, hvor piger går optog iklædt hvid kjole, mens de holder i lys i hånden og synger luciasang.

Mangler du nogle gode opskrifter på julesmåkager til kaffebordet? Så udforsk hele kategorien her på siden.

FAQ

Hvorfor er luciabrød gule?

Den gule farve skyldes safran.

karakterer:
Opskriften er vist 162224 gange,
og udskrevet 4697 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (65 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 12767 (3039 kcal)
KJ pr. stk. 1276 (303 kcal)
Vægt ialt 1065 gram
Vægt pr. stk. 106 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1198 KJ (285 kcal)
Protein 7.2 gram
Fedt 10.4 gram
Kulhydrat 41.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2022-12-11 13:00:18
Her kalder vi dem lussekatter

  -   2016-12-18 03:22:23
Egentlig en meget god opskrift, mine unger og min mand elsker dem. Men jeg synes de bliver tørre meget hurtigt, de skal helst spises mens de stadig er varme og nybagte.

  -   2015-12-22 09:50:21
Maget god opskrift😋

  -   2015-02-23 23:15:36
Ang. tippet med at opløse gæren i salt og/eller sukker: Dette lærte jeg i sin tid også af min kære fru moder. Synes det var helt fantastisk, at se gæren smelte på magisk vis :) MEN det der faktisk sker er, at sukkeret og saltet trækker vandet ud af gæren, hvorved gærcellerne siger av! og skrumper, og brødets hævning bliver derved ikke så god... Med andre ord: Kom aldrig salt og sukker direkte ned til gæren, men tilsæt dem sammen med melet! ;)

  -   2011-12-18 15:42:15
Hvis du ikke har just safran kan også bruges gurkemeje, det giver både farven og en anden smag.

  -   2011-11-22 10:52:13
Min mor har bagt Luciabrød siden jeg var lille pige, og det er nu 30 år omtrent så helt klart en fast tradition.. Vi har altid brugt gurkemeje istedet for safran, det er billigere men smager lækkert og gir stadig den flotte gule farve ;-)

  -   2010-12-21 10:16:03
Kan man putte noget andet krydderi i end safran?

  -   2010-12-07 16:57:48
Luciabrød er mega gode!!!!!!!!!!!

  -   2010-06-19 14:42:22
Mmmmmmm!;D de er bare gode. prøv at put lidt kanel i, så smager det helt juleagtigt!:D

  -   2009-12-19 18:05:36
MMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!! der er ik noget så godt som lucia brød :DD de er lækre! og specialt når man elsker rosiner d: vi fik dem engang i 6. eller 5. kl. og har elsket dem lige siden :D (det er kun 1 eller 2 år.. whatever) de er lækre <3

  -   2009-12-14 18:33:55
Ja de er super gode :)! Lavede dem sidste år og har også gjort det idag. Hele huset dufter ! TIP: Hvis man står i den samme situation som mig, og ikke har safran, og ikke kan finde det, kan man istedet bruge kanel. Det er måske ikke lige så lucia-agtigt, men det smager super godt, og meget mere julet ! :D I øvrigt er kanel meget billigere.

  -   2009-12-12 17:38:38
Hvad er safrantråde?

  -   2009-12-12 16:45:13
Nu er det luciadag imorgen, og jeg bor alene med min mor. Jeg bager altid luciabrød, og går optog for hende. De er super gode, og lette at lave.

  -   2007-12-30 17:13:51
lucia boller er en meget normal svensk tradition, de går meget op i lucia i sverige med rigtige kjoler og rigtige lys i håret og over alt... da jeg var lille pige i sverige gik vi lucia i skolen og til svømmning og i kirken hvert år... og ved ethvert lucia arrangement med respekt for sig selv skal der være brunkager og luciabrød... det er en rigtigt god tradition og de smager SÅ godt...

  -   2007-12-09 19:09:09
Superb.... De er bare kanon lækre de Luciabrød. Har bagt dem siden jeg så opskriften for to år siden tror jeg. Der er ikke noget bedre i julen. De er blevet en fast tradition her hjemme :D

  -   2007-11-19 20:15:59
et lille tip til gærbrød: bland sukker og salt med gæren først så "smelter" gæren. det er hurtigere end at opløse gæren i mælken.

  -   2007-11-18 14:26:57
Er de fryseegnet?

  -   2007-11-09 09:36:22
Hvorfor hedder disse egentlig Luciabrød?

  -   2007-10-29 14:26:45
man kan også bruge dem til almindelige boller det smager lige så lækkert der er nemlig ingen der siger man kun skal have det en gang om året

  -   2007-10-23 00:12:34
Line... Hvis dejen deles i 10 stykker der formes til et S hver, så må det jo blive til 10 stykker, ikk? Med mindre du lægger 2 S'er sammen 5 gange, så bliver de jo kun 5...

  -   2005-01-01 01:01:01
Hvor mange bliver der ? (:

  -   2005-01-01 01:01:01
WAUW!!! De er jo intet mere end fantastiske. Har bagt dem hele julen, og bager dem stadig. "KAN VARMT ANBEFALES." mums mums mums. Familien er også glade for disse rigtig dejlige brød. :D:D:D 10 for dem , absolut ;) <3

  -   2005-01-01 01:01:01
det er dejligt at komme hjem og ens piger har bagt luciabrød og så smager de bare rigtig godt med et glad gløg til

  -   2005-01-01 01:01:01
det er sjovere at lave luciabrød end boller.

  -   2005-01-01 01:01:01
jeg synes det er sjovt af lave luciabrød som s`er og pynte med rosiner og uhm de smager godt...

  -   2005-01-01 01:01:01
De er gode og høre luciadagen til vi bruger altid denne opskrift...

  -   2005-01-01 01:01:01
de er gode men sære