Hel kylling med courgetter og citronmelisse

Hel kylling med courgetter og citronmelisse, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Ovnsteg - Ovnstege

Hovedingrediens : Kylling - Kylling hel

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Hel kylling med courgetter og citronmelisse, billede 4 Hel kylling med courgetter og citronmelisse, billede 1 Hel kylling med courgetter og citronmelisse, billede 2 Hel kylling med courgetter og citronmelisse, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 gram Kylling hel 1 hel kylling vejer ca. 1200 gram og heraf er ca. 45% ben
  håndfuld kraftfulde krydderurter som fx timian
1 Hvidløg, hele 1 helt hvidløg vejer ca. 50 gram pillet vægt
1 Citron 1 citron vejer ca. 100 gram skrællet vægt.
   
1000 gram Kartofler, nye
1000 gram Squash 1 mellem squash vejer ca. 300 gram.

1 dl. revet squash vejer ca. 70 gram.
3 Løg, pillet vægt 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
100 gram Citronmelisse, frisk
3 spsk. Olivenolie Mål/Vægt
1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Hønsebouillon 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Opskrift:
Skær ryggen ud af kyllingen, det gøres lettest ved at lægge kyllingen med ryggen nedad og skære på hver side af rygraden med en stor kokkekniv. Bred kyllingen ud og tør den med køkkenrulle. Man kan evt. skære ribbenene ud og skære det yderste af vingespidserne.

Af ryg, ribben og vinger kan man koge lidt bouillon til grønsagerne.

Læg kyllingen på et stort fad med skindsiden nedad. Drys med salt og peber og skær halvdelen af hvidløgene i skiver og dæk hele indersiden af kyllingen. Læg krydderurter over og dæk så med citronskiver. Lad kyllingen marinere i køleskabet i mindst et par timer og gerne op til 6 timer.


Tænd ovnen på 200 grader C.

Dæk kartoflerne i grove stykker med vand, tilsæt lidt salt og bring dem i kog. Lad dem koge 5 min.

Hæld vandet fra og fordel kartoflerne i et stort ildfast fad sammen med courgetter i grove stykker, løg delt i 8 både hver og resten af hvidløgsfeddene. Bland med blade af citronmelissen, olivenolien, et par tsk salt og rigeligt med friskkværnet peber.

Læg kyllingen på en ovnrist med skindsiden nedad og uden at fjerne citronskiver og urter. Sæt kyllingen i ovnen og stil fadet med grønsager under. Steg ca. 25 min.

Tag kyllingen ud og vend den ved hjælp af en paletkniv og en stegegaffel, så den nu ligger med skindet opad. Vend kartofler og grønsager ved samme lejlighed og hæld evt. et par dl. hønsebouillon over.

Steg til skindet er sprødt og saften er klar, når man stikker i kødet mellem lår og overlår. Det tager ca. 25 min.

Grønsager og kartofler skulle også gerne være møre på det tidspunkt.

Lad kyllingen trække 5 min. inden den deles i portionsstykker. Skær lår og overlår fra hinanden og del bryststykkerne i hver 2 stykker.

Server med kartoffel-courgettefadet og en enkel grøn salat.

Tips:

Kom gerne kronblade fra spiselige blomster i den grønne salat (fx fra hjulkrone, purløg, kornblomst og tallerkensmækker).

Ved 4 personer kan grønsagsmængden reduceres og lår og overlår fra kyllingen gemmes til en kyllingesalat. Jeg lavede retten til 4 i en lukket kuglegrill af den type, hvor kullene kan ligge ude langs siderne og fadet med grønsager kan stå under kyllingen.





karakterer:
Opskriften er vist 110326 gange,
og udskrevet 7042 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3    (13 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 13423 (3196 kcal)
KJ pr. Pers. 3355 (799 kcal)
Vægt ialt 4342 gram
Vægt pr. Pers. 1085 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 309 KJ (73 kcal)
Protein 4.8 gram
Fedt 3.5 gram
Kulhydrat 6.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2017-07-07 22:12:10
... en fantastisk smart måde at helstege en 'fladtrykt' kyllinge på. Det at marinere kyllingen med hvidløg, urter og citronskiver, var hurtigt og nemt at udføre. Virkningen/ smagen blev rigtig god :-).