Brunede Kartofler

Brunede Kartofler, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 10 Pers.
BuffeterRet : Buffeter - Julebuffet

Hovedingrediens : Rodfrugter - Brunekartofler

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 20 minutter

Indsendt :      Red :
Brunede Kartofler, billede 4 Brunede Kartofler, billede 1 Brunede Kartofler, billede 2 Brunede Kartofler, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 gram Små kartofler pillet vægt
7 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
70 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
Opskrift:
Kartoflerne koges, pilles og afsvales, eller der kan med fordel anvendes kartofler fra glas.

Sukker smeltes på en stor pande ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret. Det er meget vigtigt at man ikke røre i sukkeret under vejs.

Når smør og sukker er kogt sammen til en ensartet gyldenbrun masse kommes kartoflerne i. Kartoflerne skal være fugtige (ikke våde) (skylles i koldt vand og afdryppes i en sigte).

Pas på det sprøjter, når kartoflerne lægges ned i sukkermassen.





Beskrivelse:

Brunede kartofler opskrift - en julefavorit

Brunede kartofler er en dansk specialitet, som ofte spises juleaften sammen med flæskesteg eller and, medister, hvide kartofler, rødkål og den gode sovs. Den særligt fine brune farve på kartoflerne får man ved at smelte sukker og smør på en pande, hvorpå det hele koger sammen til en karamelmasse. Herefter vendes de kogte og pillede hvide kartofler i sukkermassen og ender som en herlig karamelliseret omgang brune kartofler.

Variationer af opskriften på brunede kartofler

Traditionelt plejer brunede kartofler at blive lavet i en karamelmasse af smeltet sukker og smør. Men igennem tiderne er der kommet mange gode bud på den helt rigtige brunede kartoffel. I stedet for sukker og smør kan man nemlig vælge at bruge ren sirup. Den flydende sirup hældes på en kold pande og opvarmes, hvorefter kartoflerne tilsættes på samme måde, som var det sukker og smør.

Andre laver brune kartofler ud fra en blanding af smør og en god honning - f.eks. akaciehonning. Man kan også udskifte sukkeret med flormelis, så kartoflerne ikke klumper sammen. Og endelig skulle et skvæt fløde i variationen med flormelis give de mest blanke og skinnende brune kartofler.

Brunede kartofler til andre retter

Selvom det ofte er julemaden, der lægger beslag på de brune kartofler som tilbehør, så findes der andre skønne retter, hvor brunede kartofler er en klædelig følgesvend. En skøn omgang glaseret skinke med grønlangkål og brune kartofler smager også godt.

FAQ

Hvor mange brunede kartofler pr person?

Regn med omkring 150 g brune kartofler pr person.

Kan man lave brunede kartofler dagen før?

Ja, du kan lave de brune kartofler dagen før. Opvarm kartoflerne ved kraftig varme på panden med lidt koldt vand i inden de skal serveres. Husk at røre forsigtigt rundt under opvarmning.

Hvad spiser man til brunede kartofler?

Klassisk julemad som eksempelvis flæskesteg og medister gør sig rigtig godt til brune kartofler. Glaseret skinke med grønlangkål smager også fantastisk sammen med brune kartofler.

Hvor stammer brunede kartofler fra?

De brune kartofler stammer fra Danmark og har sin historie helt tilbage fra 1800-tallet.

Kan man bruge rørsukker til brunede kartofler?

Ja, du kan sagtens bruge rørsukker til dine brune kartofler.

Kan man koge kartofler til brunede kartofler dagen før?

Ja, du kan godt koge og pille kartoflerne dagen før.

Kan man lave brunede kartofler i forvejen?

Ja, du kan lave de brune kartofler i forvejen. Når de skal serveres, opvarmes de blot på panden ved kraftig varme med lidt koldt vand i, mens der forsigtigt røres rundt.

karakterer:
Opskriften er vist 1003438 gange,
og udskrevet 15221 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.1    (257 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 8678 (2066 kcal)
KJ pr. Pers. 867 (206 kcal)
Vægt ialt 1654 gram
Vægt pr. Pers. 165 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 524 KJ (124 kcal)
Protein 1.8 gram
Fedt 3.7 gram
Kulhydrat 21.7 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2018-04-28 16:31:07
Nem og godt 😁

  -   2016-12-24 15:58:16
Smager mums, kan anbefales - men blivr så træt af folk, der skal kommenterer at der ikke er stavet rigtig :-)

  -   2015-12-10 07:52:49
Jeg har prøvet denne opskrift. Og jeg syntes den er udmærket. Så når jeg skal have brune kartofler bruger jeg denne opskrift, Venlig Hilsen

  -   2014-11-14 16:24:17
Kan man når man har lavet de brunede kartofler, lige komme dem i et ildfast fad, og så lige komme dem i ovnen ved svag varme for at holde dem varme

  -   2013-12-19 22:55:43
Er der nogle der ved om man kan bruge rørsukker

  -   2013-12-15 09:25:53
Hej. Nogen som ved om man kan holde dem varme i ovnen ? vi er nemlig en 16 stk som skal holde jul sammen og syntes at det er lidt svært til så mange ..Nogen gode råd???

  -   2013-11-12 10:53:19
Det er rigtig ærgeligt, at der her bliver foreslået at der kan bruges kartofler fra glas! Kartofler fra glas skulle forbydes... Hvis man skal ha den ultimative smagsoplevelse skal det være med "rigtige" kartofler! Og det allerbedste vil være de små baby asparges kartofler, der kan fåes i butikkerne op til jul

  -   2013-09-05 19:30:44
Til den gamle danskerlære ja du er nok fra den tid hvor man ikke gjorde noget for ordblinde jeg lærte først at stave nogenlunde da jeg var 45 år

  -   2013-02-08 13:20:00
Jeg har lært af min svigermor at bruge aspargeskartofler og ja det bliver til de lækreste brune kartofler

  -   2012-12-29 15:22:43
Hvis sukkermassen klumper så fortvivl ikke - når panden bliver varm igen smelter klumperne igen ;)

  -   2012-12-14 14:00:32
Så skal der lige et ord med på vejen. Kun kedelige mennesker staver ord på en måde

  -   2011-12-23 15:57:40
Kartoflerne skylles og ikke skyldes! Mvh. Gammel dansklærer

  -   2011-12-10 14:33:18
Prøv pg bruge vand i stedet smør

  -   2011-05-19 10:43:27
Dette madprodukt smager fantalastisk! Prøv det! Jeg siger dig, ALDRIG smagt så godt før!

  -   2010-12-24 14:51:37
prøv at tilberede brunekartoflerne i en gryde - det er meget nemmere!

  -   2010-12-01 18:07:38
elsker den her opskrift! den er bare meega god!

  -   2010-11-29 18:54:14
Når smør og sukker er kogt sammen brugte jeg altid 2- 4 spsk flode "love it"

  -   2009-12-30 22:39:39
Jeg har lige afprøver opskriften, men noget måtte gå galt. Kartoflerne var overhovedet IKKE søde! Hvad kunne det skyldes?

  -   2009-12-25 00:18:45
Tak - de blev helt fantastiske :-) Nemmere end jeg troede - Glædelig jul.

  -   2009-12-14 16:24:47
det bliver dejligt med nogle gode kartofler :D

  -   2009-12-08 11:23:05
korrekt det er nemt med glas kartofler, men at pille dem selv er og bliver nummer et

  -   2009-09-13 18:28:23
Denne opskrift er SUPER. Jeg har aldrig prøvet et lave brune kartofler før, men det var simpelthen så nemt. De blev perfekte - selvom at jeg altså rørte i sukkeret. Jeg brugte glaskartofler, 1000 gange nemmere end at stå at pille dem. hurra for denne opskift.

  -   2008-12-24 21:52:04
De blev gode. Tak og god jul ;-)

  -   2008-12-22 07:18:09
Vi varmer moerkt sirup i en dyb pande, og vaender de smaa (daase) kartofler i. de bliver saa fine. Hilsen fra Austalien

  -   2008-12-13 15:50:37
det smager rigtig godt men jeg synes de er for søde god jul og godt nytår

  -   2008-12-07 12:49:03
Prøv at udskifte sukker med farin. Kartoflerne bliver brune og søde og panden er efterfølgende meget nem at rengøre :-)

  -   2008-12-02 10:55:53
Tilbered de brunekartofler i en gryde i stedet for på en pande - det er meget lettere, når man kan røre rundt med en grydeske og man risikerer at kartoflerne springer over bord!

  -   2007-12-24 17:44:30
super opskrift! jeg elsker brune kartofler, og de er virkelig blever gode den her gang.. glædelig jul.. God bless

  -   2007-12-23 13:47:41
kan man lave dem dagen før ?

  -   2007-12-21 00:08:36
Kan man bruge en anden form for kartofler?

  -   2007-12-07 10:38:44
prøv at komme en sps ske honning på panden sammen med sukkeret

  -   2007-12-06 18:17:48
God opskrift der nok er skrevet for hurtigt. Det hedder "rører" i sukkeret og "skylles" i koldt vand, ikke skyldes. Man skylder vel ikke nogen noget ved at bruge opskriften?

  -   2007-11-10 12:59:25
den opskrift var altså god det må jeg sige min mor laver den nu og det fortryder hun ikke. (:

  -   2007-08-29 13:48:56
altså når man bruger petit kartofler

  -   2007-08-29 13:46:44
et godt tip.. tag at varm de små kartofler op, ikke koge dem men bare lige blancherer dem.. så hænger sukker ikk fast i klumber og dine kartofler bliver flotte brune.

  -   2007-01-03 13:54:57
Pillekartofler? betyr det at skallet skal renskes av?

  -   2005-01-01 01:01:01
Vand ? - dette er julemad og ikke aftensmad i helseforeningen...:)

  -   2005-01-01 01:01:01
alt alt for fed bru vand i stedet for smør tag lidt sukker på en pande og hæld lunken vand i ingen smør eller magarine, og de smager lige så godt som om det var med smr dog mere fedtfattig.

  -   2005-01-01 01:01:01
Vil ikke betegne den som frokostret, men tilbehør

  -   2005-01-01 01:01:01
man kan sagtens smelte sukker og smør samtidig, så bliver sukkeret heller ikke så nemt sort!

  -   2005-01-01 01:01:01
jeg er kok og synes altid at det er lækkert at putte en lille klat kold smør i når sukkeret er helt smeltet. Det gør at det bliver ekstra luksuriøst......Uhmm....smager så godt

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her