Stollen - Julestollen

Stollen - Julestollen, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Stollen 1 Stollen
Brød boller kiksRet : Brød boller kiks - Diverse brød

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Tyskland

TysklandIndsendt :      Red :
Stollen - Julestollen, billede 4 Stollen - Julestollen, billede 1 Stollen - Julestollen, billede 2 Stollen - Julestollen, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Fyld:
1.25 dl. Rosiner 1 tsk. vejer 2.5 gram
1 spsk. vejer 7.5 gram
1 dl. rosiner vejer ca. 50 gram
0.75 dl. Korender 1 tsk. vejer 3 gram
1 spsk. vejer 9 gram
1 dl. vejer ca. 60 gram
2 spsk. Pomerans, kandiseret 1 tsk. vejer 3.2 gram
1 spsk. vejer 9.7 gram
1 dl. vejer ca. 65 gram
0.75 dl. Cocktailbær, syltet 1 tsk. vejer 3.2 gram
1 spsk. vejer 9.7 gram
1 dl. vejer ca. 65 gram
2 spsk. Rom 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Dejen
2 tsk. Tørgær 1 tsk. vejer 4 gram
1 spsk. vejer 12 gram

1 brev indeholder 12 gram
0.25 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
60 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1.25 dl. Mælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram

Næringsberegning på baggrund af sødmælk.
60 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 tsk. Appelsinskal, reven 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 10 gram
1 dl. 40 gram
450 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

30 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

0.5 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
   
0.75 dl. Mandelsplitter 1 tsk. vejer gram
1 spsk. vejer gram
1 dl. vejer ca. 45 gram
   
  Pensling:
20 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
  Pynt:
Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
   
Opskrift:
Fyld: Bland rosiner, korender, hakket citrusskal og halverede cocktailbær i en skål. Rør rom i, dæk med film og lad det stå mindst 2 timer, eller til rommen er absorberet af frugten.

Dej:
Gær opløses i håndvarmt vand; dækkes med film og stilles lunt i 5 min.
Varm smør, mælk, sukker og appelsinskal i en gryde, til smørret er smeltet.
Sigt 450 g af melet og saltet i en stor skål; lav en fordybning i midten og tilsæt gær, mælkeblandingen og sammenpisket æg. Rør det godt sammen. Tilsæt de resterende mel og rør en blød dej sammen.

Vendes ud på melet bord. Æltes i 10 min, eller til dejen er fast og smidig. Lægges i en let smurt skål. Dejens overflade pensles med smeltet smør eller olie; dækkes og sættes lunt i 1 time, til dejen er hævet.

Pres luften ud af dejen; ælt dejen ca. 1 min. Flades ud til et kvadrat på 25 cm; fordel frugt og mandler over dejen, fold den sammen over frugten og ælt frugten ind i dejen.

Rul dejen ud til en oval, ca. 30x20 cm, som lægges på bageplade; overfladen pensles let med smeltet smør. Pres kagerullen på langs ned i dejen. Fold dejen over denne fordybning, således at der er en 2 cm bred kant langs den ene side. Overfladen pensles med smeltet smør; tildækkes og efterhæver et lunt sted i 1 time.

Ovnen forvarmes til 180°. Bages i 30-35 min, eller til den er gylden. Afkøles på rist.

Drysses generøst med flormelis, og serveres i tykke skiver. (evt. med et par klatter smør oven på).

Tips:

Kan opbevares op til 1 uge. Dejen kan også formes som ca. 12 klöben, dvs. små stollen. Bagetiden er da ca. 15 min.





Beskrivelse:
Stollen er en tysk julekage eller julebrød som er fyldt med tørret frugt, (rosiner og sukat) mandler og marcipan.

karakterer:
Opskriften er vist 28576 gange,
og udskrevet 692 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.3    (8 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 12866 (3063 kcal)
KJ pr. Stollen 12866 (3063 kcal)
Vægt ialt 1092 gram
Vægt pr. Stollen 1092 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1177 KJ (280 kcal)
Protein 6.1 gram
Fedt 8.0 gram
Kulhydrat 45.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-12-25 13:53:59
Lidt kryptisk den sidste del med foldning, men vi folder det som et franskbrød, det fungerede fint.

  -   2005-01-01 01:01:01
den er så god og så er den også hurtig og nem mine børn kan også lide den de har spurgt mig i 14 dage hvornår skal vi have det igen TAK!!

  -   2005-01-01 01:01:01
Jeg syntes det er en meget nem og hurtig opskrift og kan varmt anbefale den til andre