Fedtebrød
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 30 minutter Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Bland alle ingredienser sammen til en dej. Del dejen i 3 og rul 3 pølser på så lange at de passer til bagepladen (kan gøres direkte på bagepapir). Rul eller tryk dejene ud til flade stænger 5 cm. brede og knap ½ cm. tyk.
Flyt dejen/bagepapiret over på bageplade og bag dem lysebrune (ca. 10 minutter), ved 200 grader C. alm. ovn. Glasur: Flormelis tilsættes romessens eller rigtig rom og røres med varmt vand lidt af gangen til passende konsistens. Glaser stængerne mens de er varme og stadig på bagepladen. Skær dem i skrå snitter med glasur smurt på men stadig varme/lune, kom dem på en rist og lad dem blive kolde. |
Gammeldags fedtebrød opskrift - en dansk småkageSmåkager og fedtebrød er noget, der for alvor dukkede op i 1800-tallet i forbindelse med brændekomfurets udbredelse. Man er ret sikker på, at opskriften på fedtebrød er af dansk oprindelse. Nærmere betegnet Sønderjylland, hvor de knasende sprøde snitter i mange år har været en fast bestanddel af det traditionelle sønderjyske kaffebord.Nemme fedtebrød - én dej til flere småkagerOpskriften på fedtebrød småkager er virkelig nem at gå til. Først og fremmest skal dejen ikke hæve, den er hurtig at røre sammen og resultatet smager skønt. Nogle steder bliver fedtebrød kaldt for romsnitter eller romkager, fordi glasuren indeholder romessens. Fedtebrød fra Alletiders Kogebog vil med dens knasende sprødhed og søde smag mætte enhver småkage-hungrende gæst - og særligt hvis der serveres en kop te eller kaffe ved siden af.Opskrift på fedtebrød med romglasurOpskriften på kagedej til fedtebrød er den samme, uanset hvad du vælger at toppe de sprøde snitter med. Med få ingredienser kan du altid fremtrylle friskbagte fedtebrød til kaffen. Og når brødet er bagt, kan du vælge at glasere det med en smagfuld glasur lavet med rom - eller citronsaft, hvis du ikke bryder dig om rom.Dejen til fedtebrød og romsnitter minder utroligt meget om dejen til finskbrød. Og fedtebrød ligner da også meget finskbrødet i udskæringen. Dog skæres dejstængerne til fedtebrød ud på skrå i stedet for lige over. Husk at lade fedtebrødet ligge på en rist, så det kan køle helt af. De afkølede småkager kan opbevares i en lufttæt kagedåse eller beholder i en uges tid - hvis de da holder så længe for familien. Disse lækre fedtebrød med kokosmel er blot en af mange småkager, som hvert år nydes til jul. Har du prøvet Alletiders Kogebogs andre opskrifter på julesmåkager? Du finder et bredt udvalg af klassiske opskrifter lige her på siden. FAQHvad er fedtebrød?Fedtebrød er aflange, sprøde småkager overtrukket med glasur, som oftest indeholder rom eller citron. |
Opskriften er vist 940485 gange,
og udskrevet 30630 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.6 (314 stemmer) |
|
Kommentarer Peter - 2024-11-09 15:24:05 Er det ikke dem der sælges som Romkager??? Sandra - 2023-12-12 22:35:46 Perfekt smager mega og har altså intet med fedtkager for der skal svinefedt i Marianne - 2023-02-04 13:31:24 Fedtebrød for mig er de halvrunde med glasur. Kig efter opskriften på Rebildboller. anonym - 2021-12-10 14:31:44 beskrivelsen passer på Fedtkager som er runde og enten med eller uden kakao .. ligner lidt en pebernød .. og det er altså helt noget andet end fedtebrød .. Fedtkager er uden glasur og kokos . Fedtkager som er runde er også med fedt .og er et must i SdrJylland . bare til info fra en der har boet i Sdr jylland en del år Die - 2020-12-20 15:13:18 Sønderjyske fedtebrød😂😂. Nej det er bare fedtebrød og det har det været i årtier🎄🤗. Min farmor/mor har lavet dem siden tresserne og de smager fantastiske Bente - 2020-12-09 19:19:04 Det er ingen jul uden sønderjyske Fedtebrød mine bliver rost hver gang Kim - 2019-12-13 10:13:30 Hvert år bager jeg disse. Så mine kunder den sidste lørdag inden jul, kan hygge med en småkage når de forlader forretningen. Gitte - 2018-12-05 13:16:01 de er mega gode er selv lærer og lavede dem i madkundskab elverne var vilde med dem anonym - 2017-12-23 12:44:21 De smager godt, det er ikke sidste gang jeg laver dem louise - 2016-12-23 11:27:26 Mine ynglings småkager:D god jul og godt nytår. Nielsen - 2015-12-15 20:10:01 De er bare super gode , første gang jeg laver dem 😄men bestemt ikke sidste gang Anette - 2015-12-05 17:21:23 I stedet for rom essens, brug en god mørk rom Smager super godt med glasur lavet med frisk citronsaft 🎅🏿 Marie - 2014-12-22 12:12:24 Jeg brugte potaske i stedet for hjortetaksalt - fungerer perfekt :) anonym - 2014-12-20 22:57:16 Kan man ikke lave dejen dagen før??? PER - 2014-12-18 17:15:22 GODE,, DE FÅR NISSEFAR UD AF KANEN anonym - 2014-12-06 15:46:23 Kan man ikke bruge andet ex bagepulver eller natron end hjortetakssalt. ager - 2014-12-02 05:12:32 Kan man erstatte hjortetaksalt med noget andet ???? Leif Lundgaard Jensen - 2013-11-15 18:10:51 Det er en rigtig god opskrift det er nu 4. år jeg skal bruge den familien er vilde med dem. Har lige givet den vidre til min kones veninde som også er vilde med dem. For en mand som mig er det ofte at jeg er inde på alle tiders kogebog de opskrifter vil jeg give 9 i karakter nemme at forstå. åse - 2013-03-14 16:19:22 skal prøve og bage dem i morgen Leta - 2012-12-14 17:27:21 Fantastisk lige den opskrift jeg har ledt efter.smager super! linda michelsen - 2012-12-10 15:04:05 Overvejer at bage dem enden længe Pia - 2011-12-03 14:48:02 De smager virkelig rigtig godt. Mums. Skal de se rigtig fedtede ud, er det vigtigt glasere stængerne mens de er varme. Jeg brugte ikke romessens. Mari-Ann - 2011-02-16 11:33:43 Många varma tack för receptet från Sverige. Bakade dem till min mor när hon brutit armen!Hennes glädje var stor och jag fick bästa betyg. Kakorna smakade precis som om hennes mamma bakat dem förr i tiden i Egebjerg! Det bästa nu var att hon nu fick äta så många hon ville ; )) Tania.(: - 2011-01-29 17:53:38 de smager meeeeega godt!!:-D men kom til at proppe frossent smør i men fik det tøet op.(: Dani - 2010-12-19 21:06:15 De er simpelhen de bedste småkager! og har tit fået afvide de er lige så gode som folks bedsteforældre har lavet dem! anonym - 2010-12-12 21:39:22 Hvor længe kan de holde sig og hvordan opbevarer man dem bedst? Skal man blot betragte dem som småkager, hvad det angår? Liselotte - 2010-12-11 10:03:58 Sådan, smager lige som da mormor bagte dem:-), men hvordan opbevarer man dem uden at de bliver bløde? anonym - 2010-12-02 19:58:32 Det er nogle fantastiske kager;D a nissen - 2010-12-02 12:30:37 Det er nogle rigtig gode små kager , de gav lykke her i NISSE huet I <3 Fedtebrød - 2010-11-29 16:31:24 Mega Fedt man. det er mums Dorte - 2009-12-09 15:37:30 Det får bare ikke bedre:) MUMS siger jeg bare anonym - 2009-12-04 11:03:10 Jeg hader lugten af hjortetaksalt når man bager... Det kan lade sig gøre med bagepulver i stedet! Ville & Cille - 2009-12-01 15:14:35 Super lækre og lige præcis som fedtebrød skal være! Petra - 2009-02-05 11:36:39 Det bliver også super lækkert, hvis man putter lidt revet citronskal + et skvæt citronsaft i glasuren! Helena på 13 fra Næstved - 2008-12-17 12:01:40 Jeg ELSKER dem! De var nemme at lave og var nemme at få ned i vommen;) PERFEKT opskrift:) De smager som dem min afdøde oldemor lavede:) Jill6700 - 2008-12-14 20:18:53 Første gang jeg har lavet fedtebrød og man må sige at det er lige til at gå til og at det smager super godt... Glædelig jul :-D tinalund - 2008-12-13 21:50:23 en rigtig god ide er at riste lidt kokos og ligge på efter glasuren Christina - 2008-12-08 19:33:12 smager rigtig godt, hvis glasuren er lavet med ægte rom :-) Emma - 2008-12-01 21:25:25 De gør julen bedre de smager m-u-m-s... Nanna Pedersen - 2008-11-24 19:02:42 Sidste år til jul bagte jeg dem for første gang, bagte tidligt som jeg plejer og kom dem i fryseren med et tætsluttende låg, de var akurat lige så gode som nybagt. Anne - 2007-12-28 16:04:04 mums de smager godt! Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne