Finskbrød

Finskbrød, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 100 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 60 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :      Red :
Finskbrød, billede 4 Finskbrød, billede 1 Finskbrød, billede 2 Finskbrød, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

200 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
60 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
   
  Pynt
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
25 gram Perlesukker/Tesukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
25 gram Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
   
Opskrift:
Sørg for, at smørret ikke er for hårdt, så kan dejen nemmere samles. Findel smørret i melet og bland sukkeret i. Saml dejen og sæt den køligt 15 min.

Tril den til stænger, 2½ cm i diameter. Tryk dem lidt flade og pensl med sammenpisket æg.

Skær stængerne i 3 - 4 cm lange stykker. Pensl kagerne igen med æg og dyp dem i tesukker og hakkede mandler.

Bag kagerne ved 200 grader C. alm. ovn øverst i ovnen i ca. 10 min.





Beskrivelse:

Opskrift på finskbrød småkager - en sand klassiker

Tænker du på jul, så snart du hører ordet finskbrød? Den lille lyse småkage med perlesukker og hakkede mandler på toppen er rent ud sagt et fast inventar af kagedåsen, så snart kalenderen rammer december måned. Der er dog også noget charmerende over de små finskbrød småkager, hvis duft hurtigt breder sig i hele hjemmet, så snart den står på julebag.

De bedste finskbrød - oprindelsen

På trods af navnet, der giver associationer til Finland, så er finskbrød opskriften næppe fra samernes land. Småkagerne begyndte at dukke op i danske kogebøger omkring år 1900 og påstås at være af dansk oprindelse. I Sverige hedder de “finska pinnar”, og påstås at være svenske. Så vi får nok aldrig helt opklaret, hvorfra småkagerne stammer.

I 1921 finder man en gammel opskrift på finskbrød i Frk. Jensens Kogebog, der blot kaldes “finsk brød”. Det kan tænkes, at Frøken Jensen muligvis har fundet inspiration til opskriften på en af sine rejser til udlandet som ung. Der har været eksperimenteret en del med opskriften igennem tiden, da det var en populær småkage i tider, hvor der var knaphed. Derfor er det ikke usædvanligt at finde opskrifter, hvor man bruger andre melsorter end hvedemel.

Varianter af nemme finskbrød

I den klassiske udgave som de fleste kender fra barndommens julebagning, er småkagerne drysset med perlesukker og hakkede mandler. Men fordi dejen er forholdsvis smagsneutral, kan du selv bestemme din topping efter smag og behag. Prøv f.eks. næste gang at drysse dem med hakkede pebermyntestokke eller måske pistacie og citronskal. På den måde kan du selv bestemme, hvilken smagsvariant der skal være din favorit.

Hvis du er vild med småkager, er finskbrød fra Alletiders Kogebog et sikkert valg. Prøv også nogle af vores andre skønne opskrifter på julesmåkager.

FAQ

Hvorfor hedder det finskbrød?

Det er endnu uvist, hvordan finskbrød har fået sit navn. Selvom det er franskklingende, er der ikke noget der tyder på, at småkagerne stammer fra Finland.

karakterer:
Opskriften er vist 495563 gange,
og udskrevet 14745 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (147 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 12165 (2896 kcal)
KJ pr. stk. 121 (28 kcal)
Vægt ialt 630 gram
Vægt pr. stk. 6 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1930 KJ (459 kcal)
Protein 6.2 gram
Fedt 29.1 gram
Kulhydrat 45.0 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-12-10 13:54:38
Der står at der kommer 100 stk ud af det, men når jeg følger opskriften får jeg kun 26 stk ud af det. Er det mig der gør noget forkert, eller er der skrevet forkert når der står 100.

  -   2020-11-25 12:58:29
Min opskrift samme mængde dej, giver 70.,,, 75 stk 🌲🌲

  -   2020-04-21 13:01:27
Min dej blev meget blød, og smulret kunne ikke lave en rulle men måtte står og lave en efter en i hånden , men de blev så gøre alligevel .. !

  -   2020-02-19 19:49:35
Super god opskrift. Det jeg bringer til den - er jeg varmer smøret på lav varme - det gør 2 ting for mig - 1 smøret og sukkeret opløses lettere således at konsistensen bliver jævn - 2 det gør dejen lettere at arbejde med - både før bagning og under. OBS! : Så snart de ændrer kulør SKAL de ud (og hvile på rist) - ellers bliver de til mursten. God fornøjelse.

  -   2019-12-14 07:59:55
Jeg bruger rigtigt smør og får langt fra det antal. Ellers en udmærket opskrift

  -   2019-12-08 16:49:48
Hvis man følger opskriften og billederne kommer man ikke i nærheden af det antal småkager som opskriften angiver. Ærgerligt.

  -   2018-11-11 11:36:53
Bruger du rigtig smør, eller bagemargarine

  -   2016-12-25 17:16:08
Jeg snød. Dejen tilsatte jeg lidt mere mel, rørte et æg med en anelse vand ud i en skål, hakkede en stor håndfuld rå mandler og blandede dem med perlesukker i en anden skål. Derefter dyppes dejstykkerne i æggeskålen og efterfølgende trykkes ned i mandelskålen inden de lægges på pladen. Om det er finskbrød ved jeg ikke, men de smager mega godt. Det blev til ca 50 stk.

  -   2016-12-20 10:02:57
Hvorfor blev mine finsk brød hårde..

  -   2016-11-22 13:55:09
De var supernemme at lave, opskriften passer fint..

  -   2015-12-19 14:50:05
De er rigtige gode

  -   2015-12-16 18:05:49
Der bliver kun max 50 kager af denne opskrift - til gengæld smager de fantastisk!! :o)

  -   2015-12-02 18:55:58
Gode finsk brød

  -   2015-02-17 16:35:02
Jeg var skuffet 100 stk jeg fik under 40 små størrelser, men de smagte godt.

  -   2014-12-06 05:46:15
finsk brød skal ikke skæres skrå. og opskriften passer. dejen skal bare hvile, så bliver den fin at arbejde med. det er fedtebrød som skal skæres skrå når de er bagt og der er kommet glasur på:-)

  -   2014-11-20 12:44:08
Jeg var skuffet 100 stk jeg fik under 40 små størrelser, men de smagte godt.

  -   2012-12-16 16:06:33
hvis man følger denne opskrift, får man en kompakt bageplade et eller andet! Der er simpelthen ikke nok mel i opskriften!

  -   2012-12-10 12:39:04
de smager veldig godt,men der står i opskriften er der skal blive til 100 men der bliver ca. kun 3/4

  -   2012-08-06 22:07:16
Jeg synes at for at der skal blive 100 stk af opskriften, så skal de være meget små, mindre end jeg synes. Jeg synes også at de er lidt for fede, går let i stykker, jeg foretrækker dem mere faste. Men de smager godt. Venlig hilsen Inger

  -   2010-12-04 17:08:49
lækre, men jeg skulle have haft 100.... fik kun 73:)

  -   2010-11-26 14:01:29
det smart god :D

  -   2010-11-13 14:44:34
Jeg delte portionen op og tilsatte lidt cacao i den ene halvdel. Begge slags blev vildt gode :)

  -   2010-02-23 20:58:32
Dejen er næsten umulig at samle hvis ikke du bruger noget væske, eks. æggehvide.

  -   2009-12-17 09:56:57
Rigtige god småkage og let at lave for børn.

  -   2008-12-21 14:37:55
eller der skal mere mel i end det der står

  -   2008-12-21 14:37:16
den dej er da bare alt for blød de er da slet ikke til at lave, der skal meget mere dej i end det der står..

  -   2008-12-10 19:07:58
mmmmmm de småkager smager bare så godt vi lavede dem i skolen idag og alle var vilde med dem!!!!

  -   2008-12-06 12:21:44
Vi skal lave lidt julebag i dag, så tror at jeg vil prøve denne.

  -   2007-12-26 01:12:52
Fantastisk god småkage. Mums den var lækker, men hvordan får jeg oprettet min egen kogebog og hvordan fører jeg f.eks denne opskrift ind til senere brug????

  -   2007-12-18 17:48:06
Hej farmor. Rigtige gode kager. Men dog synes vi at der mangler en smule æggevide. ps. vores er flottere en dine. (du har glemt at skære dem skråt)

  -   2007-12-11 15:10:37
det er bare en helt vildt lækker kage!!!!!!!!!!