Stegt and med æbler og svesker
Hovedingrediens : And - And hel Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Skær hvirvelhals og vingespidser af anden. Gør grønsagerne i stand og del dem. Del hvirvelhalsen et par gange og svits den og de øvrige ingredienser i lidt fedtterninger, taget fra anden, eller i lidt smør. Lad det brune, men ikke branke. Kom koldt vand ved, så det dækker pænt, kog op, tilsæt salt og lad det koge en time under låg. Si bouillonen og skum evt. fedt af, når det har samlet sig foroven. Gem det.
Sæt ovnen på 250 grader C. alm. ovn. Gnid anden indvendig og udvendig med salt og peber. Befri æblerne, gerne Belle de Boskoop, for kernehus og skær dem i både. Fyld anden med æblebåde og svesker. Luk med kødnåle, eller sy sammen med ufarvet bomuldsgarn. Læg anden på risten i bradepanden og lad den brune, ca. 20 minutter med brystet nedad ved 250 grader C. alm. ovn. Vend den og dæmp varmen til 160 grader C. alm. ovn. Hæld 3-4 dl. vand i bradepanden, men først når temperaturen er dalet, ellers fordamper det omgående. Spæd med vand, mens anden steger, hvis den ser ud til at stege tør. Der skal hele tiden være vand i bradepanden, ellers branker fedtet, der smelter fra anden. En stor, fyldt and skal stege et par timer, hvis den skal være gennemstegt. Det er den, når låret løsner let, eller når et prik med en stegegaffel giver klar salt. Vejledende steger anden 35-40 minutter pr. kg. Tag den færdige and ud. Hæld stegeskyen op i en skål, lad den stå lidt og skum fedtet af. Ser anden ud til at få for meget farve under stegningen, kan den dækkes let med pergamentpapir eller Alufolie. Er den for bleg, kan en kort tur under grillen give den fornødne kulør. Pensel evt. anden med en gastrik. Har man ingen grill, kan en hed ovn gøre det. Tag i så fald anden ud, til ovnen har opnået maksimumstemperatur, ellers får den for meget, og sæt den i ovnen for åben ventil eller med ovndøren på klem. Sauce: Smelt andefedtet eller smørret. Rør melet i og lad det blive lysebrunt. Spæd med bouillon og sky, rør godt, lad saucen koge igennem og smag til med salt og peber. Saucen kan smages til med ribsgele, hvis der ønskes en gammeldags, sød sauce. Tag anden ud, fjern bomuldsgarn eller kødnåle og skær anden ud. Hertil passer: Klassisk, dansk tilbehør er rødkål, sukkerbrunede kartofler og hvide kartofler. |
|
Opskriften er vist 470576 gange,
og udskrevet 11571 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.2 (105 stemmer) |
|
Kommentarer Juliane - 2017-12-25 11:37:10 Min and har aldrig været så fin, den var på 3,6 kg, så jeg gav den lidt grill de sidste 10-12 min, den blev mums. Tak for god opskrift og fotsat god jul. anonym - 2016-11-10 07:10:51 Skal en and på 4 kilo have 4 timer Signe - 2015-11-08 19:45:17 Perfekt opskrift - anden var lige nøjagtig som en and skal være - gennemstegt og saftig. Sovsen smagte himmelsk, men jeg kan aldrig få den tyk nok. Tak for en rigtig god opskrift. Lill - 2014-12-23 14:49:46 Tilbehør tyttebær også Lars Falk - 2012-12-18 09:37:00 "Det er den, når låret løsner let, eller når et prik med en stegegaffel giver klar salt. " Skulle det ikke have været "klar saft"? Peter - 2011-12-08 17:13:51 Super opskrift.. anden skal dog have ca. 20 min længere.. Jeg laver ikke selv saucen på helt samme måde.. Jeg tager indmaden (Hals, Hjerte, Lever osv) og koger i 1-1½ time, i en lille gryde, og bruger det som sky.. Der kommer da også lidt fra bradepanden i.. Jeg syntes det fra bradepanden nemt bliver for saltet i saucen.. Hanne - 2011-11-10 15:26:57 Jeg gør som Merete, (starter med brystet op) så bliver den ikke tør - stegetiden er også lidt snert i opskriften, men jeg ser, de fleste har fundet ud af det. Henrik B. Hansen - 2009-12-22 22:28:38 Denne opskrift er taget direkte fra "det store danske madleksikon". Bonnier 87. merete - 2008-11-23 17:02:29 man siger nu også 40 - 50 minuter pr kg...... og så lægger jeg anden ind med brystet opad fra starten af - 160 grader - de t fungerer fint. anonym - 2008-02-25 19:18:10 jeg vil gerne have en opskrift hvor man koger først anden og derefter steger den FBH - 2007-11-09 22:58:59 Pift soucen op med en spisskefuld Oscar Andebuillon BJK - 2005-01-01 01:01:01 - 15 til 20 min mere, så er den til perfekt Per - 2005-01-01 01:01:01 Indmad hals og afskærringer kan lægges i bunden af bradepanden for at give mere smag til skyen AR - 2005-01-01 01:01:01 3200 kg er godt nok også en big and hi-hi anonym - 2005-01-01 01:01:01 ups, nå men jeg fortsætter jeg tror bestemt godt den kunne trænge til lidt mere, men det var også en and på 3200 kg, men det smagte rigtigt godt !! anonym - 2005-01-01 01:01:01 Jeg gav den en halv time mere og jeg tror beste Ulla - 2005-01-01 01:01:01 Det var en dejlig ret Cirkeline & Bertus - 2005-01-01 01:01:01 Dejligt med en let forståelig opskrift på et ellers halvstort projekt... Mums! Det var lækkert anonym - 2005-01-01 01:01:01 vi havde en and på 3 kilo og den skulle have ca 15-20 minutter længere end angivet. elers er det en god opskrift. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne