Brunkål med flæsk

Brunkål med flæsk, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Kål - Hvidkål

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Er fryseegnet

Indsendt :      Red :
Brunkål med flæsk, billede 4 Brunkål med flæsk, billede 1 Brunkål med flæsk, billede 2 Brunkål med flæsk, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 gram Hvidkål 1 mellem hvidkålshoved vejer ca 2000 gram renset og uden stok.
200 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
30 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
750 gram Svinebryst. kogestykke med svær. rå
   
Opskrift:
Hvidkålen snittes.

Sukker smeltes i en gryde ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret.
Kålen hældes i gryden og brunes godt i nogle minutter.
Herefter lægges det hele stykke flæsk i midten af gryden og Kålen pakkes godt op om flæsket og der tilsættes lidt vand. Retten små koger i 2-3 time, spædes evt. med ekstra vand undervejs, gryden må ikke koge tør.
Smages til med salt, peber.

Serveres med skiver af flæsket og sennep og rugbrød til.

Tips:

Sammen med eller i stedet for flæsk kan bruges grisehaler, kæbesnitter, bacon eller medister.

Kog evt. kødet op (blancher) i vand inden det lægges i gryden til kålen.

Brunkål kan også serveres med hvide eller brunede kartofler





Beskrivelse:

Opskrift på brunkål med flæsk

Brunkål og flæsk er en vaskeægte klassiker fra det danske køkken, som mange forbinder med det såkaldte mormormad. Faktisk optræder den første opskrift i en kogebog helt tilbage i 1616. I retten anvendes smør og sukker, som bliver til en karamelliseret masse, der blandes med hvidkål. Heraf navnet brunkål. Med denne brunkål opskrift får du et velsmagende, saftigt måltid mad, som kan mætte mange munde. I gamle dage blev denne simreret anset som værende en billig ret, da man ofte brugte billige udskæringer og resten af ingredienser prismæssigt lå i den lave ende.

Det er vigtigt, at der altid ligger væske i bunden af gryden. Kål og flæsk må ikke tørstege, ellers opnår du ikke det saftige kød, som falder fra hinanden, så snart du prikker til det med en gaffel.

Ideer til andre udskæringer

I denne opskrift på brunkål og flæsk er der anvendt svinebryst med svær, men du kan sagtens bruge andre udskæringer fra grisen. Prøv f.eks. brunkål med bacon, grisehaler, kæbesnitter, medister, røget flæsk, skank eller svinekød i tern.

Retten smager fantastisk på andendagen oven på en frisk skive rugbrød med en klat sennep.

FAQ

Hvordan laver man brunkål?

Start med at smelte sukker ved svag varme. Når det bliver brunt tilsættes smør. Hæld det snittede kål i gryden og brun det i nogle minutter. Læg flæsket i midten af gryden og pak det ind i kålen. Tilsæt lidt vand i bunden og lad det simre i 2-3 timer. Husk at spæde til med vand løbende, så flæsk og kål ikke tørsteger. Inden servering smages retten til med salt og peber.

Kan brunkål fryses?

Ja, brunkål kan fryses ned helt uden problemer.

Hvad drikker man til brunkål?

En kold øl passer godt til brunkål.

Kan brunkål fryses ned?

Ja, du kan godt fryse brunkål ned.

Kan man fryse brunkål?

Ja, brunkål er fryseegnet, så hvis der er rester til overs, er det bare med at tage det i fryseren.

Er brunkål dansk?

Brunkål er en klassisk dansk ret med oprindelse fra Amager, hvor hollænderne startede dyrkningen af hvidkålen.

Hvad spiser man til brunkål?

Man spiser rugbrød, sennep og evt. rødbeder til.

Kan man lave brunkål af spidskål?

Du kan fint bruge spidskål i stedet for hvidkål.

karakterer:
Opskriften er vist 1204724 gange,
og udskrevet 25136 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (681 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 14730 (3507 kcal)
KJ pr. Pers. 3682 (876 kcal)
Vægt ialt 2980 gram
Vægt pr. Pers. 745 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 494 KJ (117 kcal)
Protein 5.3 gram
Fedt 6.1 gram
Kulhydrat 11.4 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2023-11-20 11:49:26
Lækkert Um - FH

  -   2023-10-17 14:11:17
Der er noget galt med forholdet mellem smør og sukker

  -   2023-03-15 12:07:46
En god simreret👍🏻

  -   2023-02-02 19:18:51
Nem opskrift og det smager som det skal.

  -   2023-01-20 17:44:11
Det samger godt men man skal ikke spise det hver dag så begynder man at prutte

  -   2023-01-11 10:33:43
hvad gør jeg hvis mit brunkål er blevet for sød

  -   2023-01-06 14:19:13
I supermarkedet er det svært at finde andet end skiveskåret flæsk. Det kan lige gå an. Det er hurtigt at salte med en sjat mørk sirup i saltlagen. Opskriften er en tand for sød, men det kan let tilpasses efter smag.

  -   2022-02-18 18:27:19
Ja smag og behag….. men hvis der kun bruges 1 spsk. sukker har det ikke en chance til at blive til brunkål. Vi kan heller ikke nøjes med en spsk. sukker til brunede kartofler. Super god opskrift. 😋

  -   2022-01-27 11:52:09
Rita 27-2-2022 prøv med grisehaler i brunkålen det er bare godt.

  -   2022-01-17 19:01:02
Prøv med hakket oksekød - svitset som til kødsovs (millionbøf). Lad retten simre 15 min. og den er klar til servering

  -   2022-01-07 18:32:47
Det må da være en fejl med 200gr sukker. Det blev alt for sødt og da jeg kiggede i en gammel kogebog skulle der kun bruges en spiseskefuld sukker. Øv, detvar uspiseligt sødt

  -   2021-12-18 16:43:47
Det er bare guf. 😍. Laver det dagen før med røget flæsk og lader det trække til næste dag. 😍😎

  -   2021-11-19 12:13:39
jeg bruger flæsk og stegeben af alle slags, fra forskellige dyr. smager helt eventyrligt.

  -   2021-10-24 15:24:42
Skal man lave til en person, kan man bare bruge en kotelet og evt. skære et bacon stykke op i skiver (og fryse resten). Man kan bruge spidskål i stedet. Det overskydende vand, kan bruges til sovs til f.eks. kål dolmerer, medister eller koteletter. Jeg kommer kålpølser på toppen og man kan jo nøjes med dem.

  -   2021-10-02 11:43:40
En halv porter gør underværker ! Den anden halve til kokken !!!!!

  -   2021-02-04 17:19:07
Jeg har brugt 1. 1/2 kg røget kogt flæsk helt fantastisk Smagt til med lidt sirup . For at give lidt ekstra farve af kålen. En lille slat kulør. Det kan jeg huske min mor altid gjorde

  -   2021-02-01 07:04:32
lækkert med kartoffelmos til

  -   2021-01-30 10:28:09
Bruger altid en 1/2 limfjordsporter det giver smag !!!!

  -   2021-01-30 09:44:49
super fin Brunkål med massere af smag. Jeg lavede en lille variant idet jeg også kom et stykke røget bacon med ned sammen med flæsket det gav lige en lidt mere krydret smag. man kan jo også komme en Medister i.

  -   2020-11-21 18:12:37
Jeg bruger osse Ribben og andre stegeben ,de gir en god kraft

  -   2020-11-09 14:08:36
glæder mig til at komme igang

  -   2020-11-03 06:53:30
Kan man bruge Spidskål

  -   2020-10-30 01:20:03
Jeg bruger både fersk og røget flæsk er det helt forkert ? For det gjorde min mor

  -   2020-10-08 15:58:40
Jeg brugte også 1 svine skank

  -   2020-10-05 16:57:52
bare si kålen fra og lav en opbagt sovs af væden mums

  -   2020-10-01 02:28:25
Det er super lækkert med saltet flæsk. Det bruner jeg først☺️

  -   2020-09-16 15:58:35
Man kan med fordel komme revet gulerødder i det giver lidt ekstra sødme

  -   2020-02-19 09:51:44
Har brugt brunkål med flæsk mange gange og den bliver altid god. Bruger forskelligt kød. (Ribbensteg, Røget Bacon, Svineskank, Nakkesteg.)

  -   2020-01-20 13:50:19
Der er meget væde i gryden Kan man jævne det lidt

  -   2020-01-04 14:07:05
Lav brunkålen en aften hvor der ventes nattefrost. Sæt den ud inden man går i seng. Den smager meget bedre dagen derpå og efter frost. Der er generelt bare noget med kålretter og frost.

  -   2019-10-14 19:44:16
Jeg lavede den med bacon og puttede lidt ekstra sukker i. Men hold da op det smagte godt! Tak for en god opskrift ♡

  -   2019-02-05 22:08:55
Fik det igen til aftensmad - en gude spise.

  -   2019-01-13 17:12:45
Jeg graver 1 kg medisterpølse ned i kålen de sidste 20 Min, det giver en rigtig god smag

  -   2018-12-21 16:46:09
Sørens, jeg glemte porter! Og røget flæsk. Nøj hvor jeg glæder mig!!!!!!!!! Super ret og tak for megagode kommentarer! Næste gang skal flæsket saltes!!!

  -   2017-10-25 21:27:20
super dejlig dansk mad

  -   2017-10-23 23:12:42
Tror jeg vil bruge stevia i stedet for sukker og så i halv mængde.

  -   2016-10-25 13:54:40
Skifter halvdelen af sukkeret ud med farin

  -   2016-01-31 08:39:46
Jeg bruger Hamburgryg skåret i skiver , lader kålen simre i et par timer og der efter i med hamburgryggen i en time.

  -   2016-01-23 09:50:40
Jeg bruner nøgleben og derefter kålen. Samler kålen om benene og koger 1 times tid. Så er der bare gnaveben. Kan jeg ikke få nøgleben kan spareribs fint bruges.

  -   2015-10-12 13:33:45
Vi salter altid flæsket i 1 1/2 døgn sammen med en bag svineskank, det smager himmelsk

  -   2015-01-22 17:43:36
Godt med kål, gulerødder i skiver kartofler i mindre stykker, og så et stykke røget bakon som jeg skærer i skiver,så bruger jeg sukker, smør, og smager til med salt, og lever, hvis det er rigtig koldt udenfor får det en gang karry, det varmer så dejlig, og smager dejlig

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her