Blomkålsgratin
Hovedingrediens : Kål - Blomkål Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Del blomkålshovedet i halvstore buketter. Kog dem sprød-møre i rigeligt let saltet vand, ca. 5 minutter. Tag dem op.
Bag mel og smør grundigt igennem. Hæld kogelag og mælk i lidt efter lidt og under omrøring. Kog den igennem et par minutter til saucen er jævn. Smag til med salt, hvid peber og muskatnød. Rør æggeblommerne i saucen når den er kølet en del af. Saucen skal stadig virke tæt og forholdsvis fast. Pisk æggehviderne stive. Vend æggehviderne i saucen og vend til sidst blomkålshovederne i. Det hele fordeles i et smurt og raspdrysser ildfast gratinfad. Fordel et tyndt lag rasp og ost over gratinen. Kom smørklatter på toppen og gratiner i ovnen ca. 40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn. Servering: Server f.eks. med en tomatsovs eller tomatketchup. |
Blomkålsgratin - en sprød klassikerBlomkålsgratin er en af de mest velkendte måder at lave gratin på - og det er den med god grund. Det er nemlig en ret, der smager fantastisk, hvad end det er blomkålsgratin med skinke eller en simpel blomkålsgratin med ost. Der findes et hav af forskellige opskrifter på blomkålsgratin, men den vigtigste ingredien (udover blomkålen) er selvfølgelig sprødheden.Gratin og blomkål - en særskilt historieGratin er helt generelt en ovnret med for eksempel rester af kød, grøntsager eller fisk, som bages i mælkesovs tilsat æg. En gratin dækkes altid med rasp og/eller ost, hvorefter den bliver grillet i ovnen, således dens overflade bliver lækker gylden og sprød. Blomkålsgratin er, som nævnt, den mest kendte af alle - og hertil er blomkålen også en af de mest populære typer af kål i verden. Den er, i Vesten, blevet dyrket siden det 17. århundrede - og det siges, at to arabiske botaniker har proklameret, at blomkålen stammer fra Cypern. |
Opskriften er vist 908520 gange,
og udskrevet 26921 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.5 (211 stemmer) |
|
Kommentarer kjeld - 2023-10-15 19:30:36 Det er ikke nødvendigt at koge blomkålen. Drys med ost gør absolut intet godt for retten. Bortset fra disse tilpasninger en rigtig god opskrift som jeg vil bruge til abdre gratiner. Randi - 2023-08-17 15:03:34 Er mange år siden jeg har lavet det, jeg plejer at bruge renten til pålæg, det smager fantastisk, ellers går jeg bare og spiser af renten. Conny Brandenburg - 2023-05-08 19:20:58 Adsolut et 5 tal. Det er svært at lave til 1 person så jeg vil gerne have svar på om man kan fryse resten. Lis Lotte, 80 år - 2023-05-07 09:57:52 Jeg har tilberedt en næsten identisk blomkålsgratin i 60 år. Jeg er forlænget holdt op med, at koge blomkålen, den bliver fint mør af, at blive bagt i gratindejen. Jeg bruger også samme gratinopskrift til gratin med andre grøntsager f.eks. rosenkål, bønner, og kun fantasien sætter grænser. Jeg har kun været uheldig en gang i 60 år, at gratinen faldt sammen, da den kom ud af ovnen, men den smagte godt alligevel. Lis Lotte - 2022-08-06 19:11:12 Jeg har en næsten identisk opskrift fra midten af det forrige århundrede, som jeg har brugt i mere end 60 år. Jeg bruger ikke reven ost. I mere end 30 år har jeg ikke kogt blomkålen. Det anbefales, at vende blomkålsbuketterne i afbagningen, inden de piskede æggehvider I min familie fordeler vi individuelt smørklatter på gratinen. Hvis der er rester smager det godt koldt. Lisbet - 2022-05-28 12:02:50 Smager så lækkert Niels - 2021-10-25 14:24:38 Blomkål og Lidl´s sandwich skinke, skåret i 1x1 cm firkanter, gør det hele utrolig lækkert. Retten smager også rigtig godt, hvis man tilfører ærter. Faktisk var det sådan min hedengangne forældre tilberedte denne 70´er ret. Man kan udelade osten, men personligt finder jeg, at "en rimelig mængde mozzarella-ost" gør gratin´en helt færdig. Go´ fornøjelse..... Brian jensen - 2020-11-08 18:02:40 Jeg må prøver at lave den igen kan huske jeg fik den med Knorr tomatsuppe som sovs smagte som englene synger, og det er lang tid siden jeg har hørt nogen synge Lis jensen - 2020-10-24 19:33:39 Retten kan godt fryses Kirsten Andersen - 2020-09-04 21:26:30 Et hit, smagte himmelsk. Første gang jeg laver den. Skinken skåret i tern, blandet i sovsen var super. Super dejlig - 2020-06-14 19:46:34 Smager som da min mor lavede den, så det er også gode minder. Har lavet den flere gange Mipso - 2020-05-11 12:23:30 ALDRIG skinke i, det ødelægger det hele! anonym - 2020-02-10 09:05:22 Kan man bruge maizena i stedet for hvedemel? Mvh Ingrid Christensen anonym - 2018-07-26 14:33:53 Putter gerne kogt skinke strimler i Helle Johansen - 2018-06-19 12:48:22 En variant af gratin . Skær en pakke pølser ud og kom i børnene bliver ellevilde Tine - 2018-01-10 16:52:14 Men hvor stort er det ildfaste fad? Jeg vil så stege noget bacon til og udelade skinke/hamburgeryg. Gitte - 2016-06-26 15:08:52 Den er rigtig god med skinke i uhhhm Sanne - 2016-06-21 13:07:52 i en original opskrift på skinke og blomkålsgratin skal der ikke ost på. Xenia - 2016-03-02 17:19:33 En rigtig god opskrift. Jeg bruger altid let-saltede skinkestrimler i gratinen, og gerne en smule chili og paprika. :) pia kjær - 2015-07-13 20:35:55 Kan jeg fryse min rest ned ?? Lækkert - 2015-06-20 18:23:07 Hold da op det smager lækkert, mine børn elsker det. anonym - 2015-02-17 15:37:37 Smager som gratin skal anonym - 2015-02-15 19:12:59 Smager som gratin skal Aase - 2014-04-23 09:43:37 Jeg bruger ofte denne opskrift, men jeg kommer en frikadellefars i bunden, ikke fordi den skal række længere,(det gør den)men fordi det smager godt. lotte - 2014-02-04 14:10:12 kan gratin fryses Maria - 2012-11-27 18:41:29 Kanon gratin og nem at lave!!! Både mand og børn spiste med velbehag =D anonym - 2012-10-05 21:14:38 denne opskrift er rigtig god :) christine bagge - 2012-04-21 13:24:44 prøv at tilsætte asparges(hvide) fra dåse, det gir en fantastisk smag sammen med blomkålen. lARS BOMHOLT - 2011-06-18 19:31:36 er rigtig god til at spidse helle antonsen - 2011-03-23 12:17:43 det var en dejlig rat, min vener var hele vild med den:) Anna - 2010-05-06 07:41:09 - Smager også godt med brokkoli og gulerødder:) RC - 2009-11-02 18:51:56 En sund herlig og billig ret. Mig - 2009-07-09 18:00:35 Det er virkelig den bedste blomkålsgratin, jeg nogensinde har smagt. Kan kun anbefales :-) 7/5-09 - 2009-05-08 17:36:33 Rigtig god, kom gerne lidt skinke skåret i strimler i. Per - 2008-08-23 10:11:54 Opbagning og blomkål bør vendes sammen inden de lægges i fadet, og fadet bør smøres og drysses med rasp. Line12år fra marstal 2007 - 2007-06-16 16:34:06 mm...Blomkålsgratin er min livret anonym - 2005-01-01 01:01:01 Smager virkelig godt!! |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne