Blomkålsgratin

Blomkålsgratin, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Gratin

Hovedingrediens : Kål - Blomkål

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Blomkålsgratin, billede 4 Blomkålsgratin, billede 1 Blomkålsgratin, billede 2 Blomkålsgratin, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 gram Blomkål, rå 1 mellemstort blomkål vejer ca. 500 gram
   
40 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
50 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

3 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1.5 dl. Kogevand fra kålen 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
5 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber, hvid
Muskatnød, friskrevet 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7.5 gram
1 hel muskatnød vejer ca. 3.5 gram
   
50 gram Revet, mozzarellaost 45+ Revet:
1 spsk. 3 gram
1 spsk 10 gram
1 dl. 40 gram
20 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
10 gram Rasp 1 tsk. vejer ca. 2 gram.
1 spsk. vejer ca. 6 gram.
1 dl. vejer ca. 43 gram.
   
Opskrift:
Del blomkålshovedet i halvstore buketter. Kog dem sprød-møre i rigeligt let saltet vand, ca. 5 minutter. Tag dem op.

Bag mel og smør grundigt igennem. Hæld kogelag og mælk i lidt efter lidt og under omrøring. Kog den igennem et par minutter til saucen er jævn. Smag til med salt, hvid peber og muskatnød.

Rør æggeblommerne i saucen når den er kølet en del af. Saucen skal stadig virke tæt og forholdsvis fast.

Pisk æggehviderne stive.
Vend æggehviderne i saucen og vend til sidst blomkålshovederne i.

Det hele fordeles i et smurt og raspdrysser ildfast gratinfad. Fordel et tyndt lag rasp og ost over gratinen. Kom smørklatter på toppen og gratiner i ovnen ca. 40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Servering:
Server f.eks. med en tomatsovs eller tomatketchup.





Beskrivelse:

Blomkålsgratin - en sprød klassiker

Blomkålsgratin er en af de mest velkendte måder at lave gratin på - og det er den med god grund. Det er nemlig en ret, der smager fantastisk, hvad end det er blomkålsgratin med skinke eller en simpel blomkålsgratin med ost. Der findes et hav af forskellige opskrifter på blomkålsgratin, men den vigtigste ingredien (udover blomkålen) er selvfølgelig sprødheden.

Gratin og blomkål - en særskilt historie

Gratin er helt generelt en ovnret med for eksempel rester af kød, grøntsager eller fisk, som bages i mælkesovs tilsat æg. En gratin dækkes altid med rasp og/eller ost, hvorefter den bliver grillet i ovnen, således dens overflade bliver lækker gylden og sprød. Blomkålsgratin er, som nævnt, den mest kendte af alle - og hertil er blomkålen også en af de mest populære typer af kål i verden. Den er, i Vesten, blevet dyrket siden det 17. århundrede - og det siges, at to arabiske botaniker har proklameret, at blomkålen stammer fra Cypern.

karakterer:
Opskriften er vist 905346 gange,
og udskrevet 26812 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (211 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 7217 (1718 kcal)
KJ pr. Pers. 1804 (429 kcal)
Vægt ialt 1970 gram
Vægt pr. Pers. 492 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 366 KJ (87 kcal)
Protein 4.7 gram
Fedt 5.6 gram
Kulhydrat 5.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2023-10-15 19:30:36
Det er ikke nødvendigt at koge blomkålen. Drys med ost gør absolut intet godt for retten. Bortset fra disse tilpasninger en rigtig god opskrift som jeg vil bruge til abdre gratiner.

  -   2023-08-17 15:03:34
Er mange år siden jeg har lavet det, jeg plejer at bruge renten til pålæg, det smager fantastisk, ellers går jeg bare og spiser af renten.

  -   2023-05-08 19:20:58
Adsolut et 5 tal. Det er svært at lave til 1 person så jeg vil gerne have svar på om man kan fryse resten.

  -   2023-05-07 09:57:52
Jeg har tilberedt en næsten identisk blomkålsgratin i 60 år. Jeg er forlænget holdt op med, at koge blomkålen, den bliver fint mør af, at blive bagt i gratindejen. Jeg bruger også samme gratinopskrift til gratin med andre grøntsager f.eks. rosenkål, bønner, og kun fantasien sætter grænser. Jeg har kun været uheldig en gang i 60 år, at gratinen faldt sammen, da den kom ud af ovnen, men den smagte godt alligevel.

  -   2022-08-06 19:11:12
Jeg har en næsten identisk opskrift fra midten af det forrige århundrede, som jeg har brugt i mere end 60 år. Jeg bruger ikke reven ost. I mere end 30 år har jeg ikke kogt blomkålen. Det anbefales, at vende blomkålsbuketterne i afbagningen, inden de piskede æggehvider I min familie fordeler vi individuelt smørklatter på gratinen. Hvis der er rester smager det godt koldt.

  -   2022-05-28 12:02:50
Smager så lækkert

  -   2021-10-25 14:24:38
Blomkål og Lidl´s sandwich skinke, skåret i 1x1 cm firkanter, gør det hele utrolig lækkert. Retten smager også rigtig godt, hvis man tilfører ærter. Faktisk var det sådan min hedengangne forældre tilberedte denne 70´er ret. Man kan udelade osten, men personligt finder jeg, at "en rimelig mængde mozzarella-ost" gør gratin´en helt færdig. Go´ fornøjelse.....

  -   2020-11-08 18:02:40
Jeg må prøver at lave den igen kan huske jeg fik den med Knorr tomatsuppe som sovs smagte som englene synger, og det er lang tid siden jeg har hørt nogen synge

  -   2020-10-24 19:33:39
Retten kan godt fryses

  -   2020-09-04 21:26:30
Et hit, smagte himmelsk. Første gang jeg laver den. Skinken skåret i tern, blandet i sovsen var super.

  -   2020-06-14 19:46:34
Smager som da min mor lavede den, så det er også gode minder. Har lavet den flere gange

  -   2020-05-11 12:23:30
ALDRIG skinke i, det ødelægger det hele!

  -   2020-02-10 09:05:22
Kan man bruge maizena i stedet for hvedemel? Mvh Ingrid Christensen

  -   2018-07-26 14:33:53
Putter gerne kogt skinke strimler i

  -   2018-06-19 12:48:22
En variant af gratin . Skær en pakke pølser ud og kom i børnene bliver ellevilde

  -   2018-01-10 16:52:14
Men hvor stort er det ildfaste fad? Jeg vil så stege noget bacon til og udelade skinke/hamburgeryg.

  -   2016-06-26 15:08:52
Den er rigtig god med skinke i uhhhm

  -   2016-06-21 13:07:52
i en original opskrift på skinke og blomkålsgratin skal der ikke ost på.

  -   2016-03-02 17:19:33
En rigtig god opskrift. Jeg bruger altid let-saltede skinkestrimler i gratinen, og gerne en smule chili og paprika. :)

  -   2015-07-13 20:35:55
Kan jeg fryse min rest ned ??

  -   2015-06-20 18:23:07
Hold da op det smager lækkert, mine børn elsker det.

  -   2015-02-17 15:37:37
Smager som gratin skal

  -   2015-02-15 19:12:59
Smager som gratin skal

  -   2014-04-23 09:43:37
Jeg bruger ofte denne opskrift, men jeg kommer en frikadellefars i bunden, ikke fordi den skal række længere,(det gør den)men fordi det smager godt.

  -   2014-02-04 14:10:12
kan gratin fryses

  -   2012-11-27 18:41:29
Kanon gratin og nem at lave!!! Både mand og børn spiste med velbehag =D

  -   2012-10-05 21:14:38
denne opskrift er rigtig god :)

  -   2012-04-21 13:24:44
prøv at tilsætte asparges(hvide) fra dåse, det gir en fantastisk smag sammen med blomkålen.

  -   2011-06-18 19:31:36
er rigtig god til at spidse

  -   2011-03-23 12:17:43
det var en dejlig rat, min vener var hele vild med den:)

  -   2010-05-06 07:41:09
- Smager også godt med brokkoli og gulerødder:)

  -   2009-11-02 18:51:56
En sund herlig og billig ret.

  -   2009-07-09 18:00:35
Det er virkelig den bedste blomkålsgratin, jeg nogensinde har smagt. Kan kun anbefales :-)

  -   2009-05-08 17:36:33
Rigtig god, kom gerne lidt skinke skåret i strimler i.

  -   2008-08-23 10:11:54
Opbagning og blomkål bør vendes sammen inden de lægges i fadet, og fadet bør smøres og drysses med rasp.

  -   2007-06-16 16:34:06
mm...Blomkålsgratin er min livret

  -   2005-01-01 01:01:01
Smager virkelig godt!!