Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Svinekød - Svinebryst

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Stegt flæsk med persillesovs, billede 4 Stegt flæsk med persillesovs, billede 1 Stegt flæsk med persillesovs, billede 2 Stegt flæsk med persillesovs, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gram Svinebryst. stegestykke med svær. rå
   
  Sovs:
2 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

3.5 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
10 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
1 bdt. Persille, frisk Et bundt afskåret persille vejer ca 100 gram.
   
1000 gram Kartofler, skrællet vægt 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
   
Opskrift:
Skær svinebrystet i ½ cm tykke skiver, hvis De ønsker sprødt flæsk. Tykke skiver giver ofte flæsk, som er blødt indeni. Dup skiverne tørre med køkkenrulle.

På pande:
Varm panden godt op. Læg skiverne på panden, og brun dem ½-1 min. på hver side. Skru ned til middel varme, og steg dem gyldne og sprøde. Vend skiverne ofte. Læg skiverne på fedtsugende papir. Drys med salt. Hvis kødet er meget magert, kan det være nødvendigt med lidt olie på panden fra starten.

I ovn:
Læg skiverne på en rist over en bradepande med alufolie i bunden. Det letter rengøringen. Stil den i den øverste halvdel af en kold ovn, og tænd på 200 grader C. alm. ovn. Lad skiverne blive gyldne på den ene side, før de vendes og steges færdige på den anden side. Stegetiden er noget længere i ovn end på pande.

Persillesovs:
Pisk mel og 1 dl mælk til jævning i en tykbundet gryde. Pisk resten af mælken i. Bring sovsen i kog under piskning, og lad den småkoge ca. 5 min. Tilsæt fedtstoffet, og smag til med salt og peber. Tilsæt skyllet, hakket persille. Sovsen kan også laves ved opbagning.

Serveres med kogte kartofler.

Tips:

Stegt flæsk med persillesovs blev den 20. november 2014 kåret som danmarks nationalret.





Beskrivelse:

Historien bag stegt flæsk

Stegt flæsk med persillesovs er en elsket dansk klassiker, hvorfor vi også i dag har prydet den som værende vores nationalret - men, hvordan opstod denne enkelte, sprøde og lækre ret egentlig?

Fra smøreksport til baconeksport - og så til en dansk klassiker

Stegt flæsk kan faktisk spores helt tilbage til 1890, som er nogen tid efter industrialiseringen af mejerisektoren, herunder oprettelsen at de første andelsmejerier og opbygningen af smøreksporten til England.

Under industrialiseringen af mejerisektoren blev der sat gang i smørproduktionen, hvoraf der kom en stor biproduktion af kærnemælk. Kærnemælken blev brugt som foder til grisene, og mere foder betød større griseavl. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at man nogenlunde samtidig med væksten i smørproduktionen fandt på at salte og røge flæskesider, så grisekødet kunne holde længere. Med en længere holdbarhed blev det nemlig også nemmere at eksportere kødet - og det var således, at grundlaget for baconeksporten blev lagt, som senere hen overhalede smøreksporten.

Da al den “gode” bacon blev sendt afsted til England, stod man med flæsken tilbage i Danmark - og den skulle selvfølgelig ikke gå til spilde. Derfor fandt man på at lave en ret ud af det, hvor flæsken blev stegt sprød og hertil blev der serveret gode, danske kartofler og persille plukket fra haven - og en dansk klassiker var født.

karakterer:
Opskriften er vist 1734071 gange,
og udskrevet 34815 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (557 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 13399 (3190 kcal)
KJ pr. Pers. 3349 (797 kcal)
Vægt ialt 2078 gram
Vægt pr. Pers. 519 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 644 KJ (153 kcal)
Protein 6.4 gram
Fedt 9.8 gram
Kulhydrat 10.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2022-11-01 17:16:35
I aften skal vi have valg flæsk og persillesovs 1.-11.-22.

  -   2022-07-02 15:34:48
Lidt sukker i sovsen gør underværker

  -   2021-02-16 13:37:16
Stegning i ovn: Ovnen forvarmes til 200 grader C. alm. ovn og bradepanden sættes midt i ovnen ca. 45 minutter. Når flæsket er gyldent på oversiden, vendes det og steges til det er sprødt ca. 15 minutter.

  -   2020-10-24 16:51:54
Vi skal også have stegt flæsk og persillesovs til aftensmad. Hav en god dag. Knus fra Andreas og Sanne.

  -   2020-08-06 10:41:31
Kan det varmes op?

  -   2019-12-01 17:16:35
God opskrift, men drop alufolien.

  -   2019-10-16 14:27:22
Rigtig god

  -   2017-12-20 18:21:34
elsker flæsk

  -   2017-07-28 16:51:51
kanon opskrift! mange tak

  -   2017-05-01 09:05:33
Hvad bruger man som tilbehør til denne ret?☺

  -   2017-04-20 08:11:39
Jeg syntes maden havde en god rustik, og en god aroma. Flæsket var godt nok lidt for mørdt for mig, men det er den sikkert ikke for dig. Jeg vil helt klart anbefale citronfromage... :)

  -   2017-04-10 17:08:56
Kan man stege flæsket 1 time før det skal bruges, da jeg skal lave det til gæster?

  -   2016-10-15 19:30:36
Virkelig genial sovs, bokser rigtig længe med andre opskrifter der er for tynde eller mangler smag, den her sitter lige i skabet helt uden bouillon-terning. Mange tak :)

  -   2016-09-13 22:05:25
Jeg er kun 12 år og jeg laver tit mad derhjemme og jeg er 100% eldevild med denne her ret har lavet mange sovse gemen tiden men det her er klart min faurit sovs fra nu af👍🏼👍🏼

  -   2016-07-20 08:21:04
Det er noget vrøvl, at man ikke må spise persillesovsen dagen efter. Jordbakterier er IKKE farlige når bare sovsen bliver varmet op og alt det persille man køber i supermarkedet i dag er skyllet og forarbejdet.

  -   2016-07-06 18:26:09
Salt flæsket!

  -   2016-02-03 23:24:30
Husk at kruspersillen skal koge med for, at dræbe jordbakterierne. Ellers må det ikke spises dagen efter... 😉Men det er de fleste vel nok klar over, nu om stunder. Det var i gamle dage, det kun blev lunet med, og spist kold dagen efter 😉

  -   2016-01-12 00:50:16
Jeg krydrer altid mit flæsk med salt og peber og vender det i mel. Det giver for mig det bedste resultat på panden:)

  -   2015-06-18 15:51:35
Bruger denne opskrift hver gang. Kunne ikke drømme om nogen bedre.

  -   2015-05-07 09:53:48
Dejlig ret som man aldrig bliver træt af. Jeg laver nu opbagt sovs. Om flæsket skal være røget el. ej, tror jeg er egnsbestemt.

  -   2015-01-17 14:34:48
ovn "Læg skiverne på fedtsugende papir" smagen er i fedtet, så steg dem i smør og brug det i sovsen

  -   2014-11-27 21:15:00
danmarks nationalret

  -   2014-09-29 14:00:24
Godt nok er det federe, men jeg bruger altid sødmælk til sovsen :) Dejlig ret!

  -   2014-08-19 13:24:59
fedtstoffet er vel fra flæsket??

  -   2014-06-24 16:09:27
Tilsæt lidt sukker til sovsen. Det er guf.

  -   2014-02-28 17:46:32
Jeg bruger fedt fra panden i sovsen og bager den op med mælk.. Så smager den af noget og bare kom rigeligt med persille i.. Mmmm

  -   2013-12-13 17:50:15
Jeg skal have persille sovs og stægtflæsk til aftens mad

  -   2013-10-01 15:23:11
Ingen jeg kender bruger svinebryst, de bruger allesammen bacon, mon det er egnsbestemt

  -   2012-10-19 22:19:18
Glimrende opskrift og der er nu ikke noget som en gang hjemmelavet stegt flæsk. Knejterne og jeg bruger dog jævnligt sfmps.dk når vi er på rundfart eller bare ikke gider at lave det selv - det er sq genialt! Velbekomme :)

  -   2012-10-14 18:11:15
Prøv sødmælk i stedet for letmælk og tynd sovsen op med kartoffelvandet hvis nødvendigt. MUMS.

  -   2012-07-16 18:50:32
Det der´ er altså ikke stegt flæsk. Det skal være røget spæk, stegt i ovn så det er helt sprødt, mums.

  -   2012-06-16 12:14:05
Min mand skal have alt panerret det får han ikke, i aften skal prøve denne opskrift så håber jeg han kan lide det ellers er det bare ærgeligt for ham. Jeg har smagt det er det er skønt og så med nye danske kartofler det bliver ikke bedre.

  -   2012-05-13 18:56:24
Jeg har kun lavet flæsk i ovnen. Nu vil svigerfamilie gerne på besøg for at få stegt flæsk. hvad er bedst?? Ovn eller pande? Tyttebær er uundværlig!

  -   2012-05-12 13:08:08
Lidt sukker i sovsen gør underværker

  -   2012-05-11 17:54:36
Jeg har lavet det nogen gange fornylig, men på pande. Denne gang prøver jeg i ovnen og jeg er sikker på det bliver lækkert. Som barn hadede jeg stegt flæsk med persillesovs, men man bliver jo voksen. ;) Til jer der ikke ved hvordan man laver sovs: Put en klat smør eller marg. i gryden, så en stor skefuld mel, rør det godt sammen og kom mælk i lidt ad gangen og rør hele tiden! Tilsæt evt. lidt grøntsagsfond også. Smag til med salt, peber og et nip sukker. Kom persillen i når du slukker, den skal ikke koge med.

  -   2012-03-05 11:03:57
smager også godt, hvis man laver det af bacon du selv skære ud, og panere det...

  -   2012-02-27 09:33:57
Muskatnød i persillesovsen giver lige et ekstra "pift" som min farmor siger, og kan kan give hende ret, prøv det!:-)

  -   2012-02-10 12:26:47
Kan anbefales til alle mennesker :)

  -   2011-11-03 13:17:17
Gør det x-tra lækkert med nogle hjemmesyltede rødbeder.

  -   2011-09-16 10:43:23
Fantastisk dårligt:D hader persillesovs

  -   2011-08-30 17:04:48
mi og min kæreste skal have det i aften uhhm glæder mig allerede, er på vej i føtex efter varer

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her