Stegt flæsk med persillesovs
Hovedingrediens : Svinekød - Svinebryst Oprindelsesland : Danmark Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Skær svinebrystet i ½ cm tykke skiver, hvis De ønsker sprødt flæsk. Tykke skiver giver ofte flæsk, som er blødt indeni.
Dup skiverne tørre med køkkenrulle.
På pande: Varm panden godt op. Læg skiverne på panden, og brun dem ½-1 min. på hver side. Skru ned til middel varme, og steg dem gyldne og sprøde. Vend skiverne ofte. Læg skiverne på fedtsugende papir. Drys med salt. Hvis kødet er meget magert, kan det være nødvendigt med lidt olie på panden fra starten. I ovn: Læg skiverne på en rist over en bradepande med alufolie i bunden. Det letter rengøringen. Stil den i den øverste halvdel af en kold ovn, og tænd på 200 grader C. alm. ovn. Lad skiverne blive gyldne på den ene side, før de vendes og steges færdige på den anden side. Stegetiden er noget længere i ovn end på pande ca. 30-40 minutter. Persillesovs: Pisk mel og 1 dl mælk til jævning i en tykbundet gryde. Pisk resten af mælken i. Bring sovsen i kog under piskning, og lad den småkoge ca. 5 min. Tilsæt fedtstoffet, og smag til med salt og peber. Tilsæt skyllet, hakket persille. Sovsen kan også laves ved opbagning. Serveres med kogte kartofler. Tips: Stegt flæsk med persillesovs blev den 20. november 2014 kåret som danmarks nationalret. |
Stegt flæsk med persillesovsHvis du endnu ikke har smagt Danmarks nationalret, er det vist ved at være på tide. Med denne stegt flæsk opskrift kan du se frem til den skønneste, knasende smagsoplevelse, som får dig til at tænke “hvorfor har jeg dog ikke smagt denne henrivende ret noget før”.Historien bag stegt flæskStegt flæsk med persillesovs er en elsket dansk klassiker, hvorfor vi også i dag har prydet den som værende vores nationalret - men hvordan opstod denne enkelte, sprøde og lækre ret egentlig?Fra smøreksport til baconeksport - og så til en dansk klassikerRetten kan faktisk spores helt tilbage til 1890, som er nogen tid efter industrialiseringen af mejerisektoren, herunder oprettelsen af de første andelsmejerier og opbygningen af smøreksporten til England.Under industrialiseringen af mejerisektoren blev der sat gang i smørproduktionen, hvoraf der kom en stor biproduktion af kærnemælk. Kærnemælken blev brugt som foder til grisene, og mere foder betød større griseavl. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at man nogenlunde samtidig med væksten i smørproduktionen fandt på at salte og røge flæskesider, så grisekødet kunne holde længere. Med en længere holdbarhed blev det nemlig også nemmere at eksportere kødet - og det var således, at grundlaget for baconeksporten blev lagt, som senere hen overhalede smøreksporten. Da al den “gode” bacon blev sendt afsted til England, stod man tilbage med flæsken i Danmark - og den skulle selvfølgelig ikke gå til spilde. Derfor fandt man på at lave en ret ud af det, hvor flæsken blev stegt sprød og hertil blev der serveret gode, danske kartofler og persille plukket fra haven - en dansk klassiker var født. Stegt flæsk i ovn fra alletiders kogebogForuden at lave stegt flæsk på panden kan retten også laves i ovnen. Når du laver stegt flæsk i ovn er tiden længere, end når det tilberedes på panden. Til gengæld sviner det mindre, når retten laves i ovnen.Hvor længe skal stegt flæsk have i ovnen?Stegt flæsk skal som nævnt have noget længere tid end på panden. Regn med omkring 30 - 40 minutter alt efter ovn. Når flæskestykkerne begynder at se gylden og sprød ud, er de færdige. Det er derfor vigtigt hele tiden at holde øje, så de ikke får for meget og bliver sorte.FAQHvor lang tid skal stegt flæsk have i ovnen?Stegt flæsk skal have længere tid i ovnen end på panden. Du kan regne med ca. 30 - 40 minutter, men hold gerne øje løbende så de ikke får for meget.Hvordan laver man stegt flæsk?Start med at skære svinebrystet i ½ cm tykke skiver, og dup dem efterfølgende tørre med køkkenrulle. Beslut dig for om flæsken skal tilberedes på pande eller i ovnen - det tager længere tid i ovnen, men rengøringen er noget lettere. Lav sovsen ved at piske mel med 1 dl mælk jævnt i en tykbundet gryde. Tilsæt resten af mælken og bring sovsen i kog, hvorefter du skruer ned og pisker videre i 5 minutter. Tilsæt smør, salt og peber samt hakket persille. Server flæsk og persillesovs sammen med kogte kartofler.Hvor meget stegt flæsk pr. person?Du kan regne med ca. 150 stegt flæsk pr. person. Øverst i opskriften kan du angive, hvor mange personer retten er til.Hvad er stegt flæsk?Stegt flæsk er en gammel dansk ret, som består af enten pande- eller ovnstegt svinebryst skåret i tynde skiver. Retten serveres med kartofler og persillesovs, og er i dag bedre kendt som Danmarks nationalret.Hvad laver man stegt flæsk af?Stegt flæsk laves af stegestykket fra et svinebryst. |
Opskriften er vist 1735450 gange,
og udskrevet 34848 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.4 (557 stemmer) |
|
Kommentarer Erik Bruun - 2022-11-01 17:16:35 I aften skal vi have valg flæsk og persillesovs 1.-11.-22. Jan - 2022-07-02 15:34:48 Lidt sukker i sovsen gør underværker Ole Stander Morville - 2021-02-16 13:37:16 Stegning i ovn: Ovnen forvarmes til 200 grader C. alm. ovn og bradepanden sættes midt i ovnen ca. 45 minutter. Når flæsket er gyldent på oversiden, vendes det og steges til det er sprødt ca. 15 minutter. Sanne og Andreas - 2020-10-24 16:51:54 Vi skal også have stegt flæsk og persillesovs til aftensmad. Hav en god dag. Knus fra Andreas og Sanne. Lonny - 2020-08-06 10:41:31 Kan det varmes op? Tommy - 2019-12-01 17:16:35 God opskrift, men drop alufolien. Ole Jensen - 2019-10-16 14:27:22 Rigtig god john - 2017-12-20 18:21:34 elsker flæsk anonym - 2017-07-28 16:51:51 kanon opskrift! mange tak Charlotte Andersen - 2017-05-01 09:05:33 Hvad bruger man som tilbehør til denne ret?☺ Jamie Oliver - 2017-04-20 08:11:39 Jeg syntes maden havde en god rustik, og en god aroma. Flæsket var godt nok lidt for mørdt for mig, men det er den sikkert ikke for dig. Jeg vil helt klart anbefale citronfromage... :) Bente K - 2017-04-10 17:08:56 Kan man stege flæsket 1 time før det skal bruges, da jeg skal lave det til gæster? Karen - 2016-10-15 19:30:36 Virkelig genial sovs, bokser rigtig længe med andre opskrifter der er for tynde eller mangler smag, den her sitter lige i skabet helt uden bouillon-terning. Mange tak :) anonym - 2016-09-13 22:05:25 Jeg er kun 12 år og jeg laver tit mad derhjemme og jeg er 100% eldevild med denne her ret har lavet mange sovse gemen tiden men det her er klart min faurit sovs fra nu af👍🏼👍🏼 Morten A. - 2016-07-20 08:21:04 Det er noget vrøvl, at man ikke må spise persillesovsen dagen efter. Jordbakterier er IKKE farlige når bare sovsen bliver varmet op og alt det persille man køber i supermarkedet i dag er skyllet og forarbejdet. Tommy - 2016-07-06 18:26:09 Salt flæsket! Flemming Hansen Bæck - 2016-02-03 23:24:30 Husk at kruspersillen skal koge med for, at dræbe jordbakterierne. Ellers må det ikke spises dagen efter... 😉Men det er de fleste vel nok klar over, nu om stunder. Det var i gamle dage, det kun blev lunet med, og spist kold dagen efter 😉 Hennings - 2016-01-12 00:50:16 Jeg krydrer altid mit flæsk med salt og peber og vender det i mel. Det giver for mig det bedste resultat på panden:) onkel Lykke - 2015-06-18 15:51:35 Bruger denne opskrift hver gang. Kunne ikke drømme om nogen bedre. IngeHH - 2015-05-07 09:53:48 Dejlig ret som man aldrig bliver træt af. Jeg laver nu opbagt sovs. Om flæsket skal være røget el. ej, tror jeg er egnsbestemt. kim - 2015-01-17 14:34:48 ovn "Læg skiverne på fedtsugende papir" smagen er i fedtet, så steg dem i smør og brug det i sovsen Anders - 2014-11-27 21:15:00 danmarks nationalret Pernille - 2014-09-29 14:00:24 Godt nok er det federe, men jeg bruger altid sødmælk til sovsen :) Dejlig ret! anonym - 2014-08-19 13:24:59 fedtstoffet er vel fra flæsket?? anonym - 2014-06-24 16:09:27 Tilsæt lidt sukker til sovsen. Det er guf. Maja - 2014-02-28 17:46:32 Jeg bruger fedt fra panden i sovsen og bager den op med mælk.. Så smager den af noget og bare kom rigeligt med persille i.. Mmmm Just - 2013-12-13 17:50:15 Jeg skal have persille sovs og stægtflæsk til aftens mad Lilian Andersen - 2013-10-01 15:23:11 Ingen jeg kender bruger svinebryst, de bruger allesammen bacon, mon det er egnsbestemt Poul - 2012-10-19 22:19:18 Glimrende opskrift og der er nu ikke noget som en gang hjemmelavet stegt flæsk. Knejterne og jeg bruger dog jævnligt sfmps.dk når vi er på rundfart eller bare ikke gider at lave det selv - det er sq genialt! Velbekomme :) anonym - 2012-10-14 18:11:15 Prøv sødmælk i stedet for letmælk og tynd sovsen op med kartoffelvandet hvis nødvendigt. MUMS. Lone - 2012-07-16 18:50:32 Det der´ er altså ikke stegt flæsk. Det skal være røget spæk, stegt i ovn så det er helt sprødt, mums. Vera - 2012-06-16 12:14:05 Min mand skal have alt panerret det får han ikke, i aften skal prøve denne opskrift så håber jeg han kan lide det ellers er det bare ærgeligt for ham. Jeg har smagt det er det er skønt og så med nye danske kartofler det bliver ikke bedre. ALM - 2012-05-13 18:56:24 Jeg har kun lavet flæsk i ovnen. Nu vil svigerfamilie gerne på besøg for at få stegt flæsk. hvad er bedst?? Ovn eller pande? Tyttebær er uundværlig! Jan M - 2012-05-12 13:08:08 Lidt sukker i sovsen gør underværker Jutta - 2012-05-11 17:54:36 Jeg har lavet det nogen gange fornylig, men på pande. Denne gang prøver jeg i ovnen og jeg er sikker på det bliver lækkert. Som barn hadede jeg stegt flæsk med persillesovs, men man bliver jo voksen. ;) Til jer der ikke ved hvordan man laver sovs: Put en klat smør eller marg. i gryden, så en stor skefuld mel, rør det godt sammen og kom mælk i lidt ad gangen og rør hele tiden! Tilsæt evt. lidt grøntsagsfond også. Smag til med salt, peber og et nip sukker. Kom persillen i når du slukker, den skal ikke koge med. dansk.. - 2012-03-05 11:03:57 smager også godt, hvis man laver det af bacon du selv skære ud, og panere det... Sjøberg - 2012-02-27 09:33:57 Muskatnød i persillesovsen giver lige et ekstra "pift" som min farmor siger, og kan kan give hende ret, prøv det!:-) peter - 2012-02-10 12:26:47 Kan anbefales til alle mennesker :) Bo Dingelberg - 2011-11-03 13:17:17 Gør det x-tra lækkert med nogle hjemmesyltede rødbeder. MIg:) - 2011-09-16 10:43:23 Fantastisk dårligt:D hader persillesovs P+K - 2011-08-30 17:04:48 mi og min kæreste skal have det i aften uhhm glæder mig allerede, er på vej i føtex efter varer Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne