Rugbrød på egen surdej - Luftig og let syrlig
Fryseegnet : Er fryseegnet Indsendt af : Lars Brøgger Christensen Indsendt : |
|
|
Dag 1:
Pisk alle tingene godt sammen, så der ikke er klumper i. Kom surdejen i en plastbeholder med låg, men lad låget ligge løst på toppen af beholderen. Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage, og pisk den igennem et par gange om dagen. Efter de 4 dage bør surdejen være blevet lidt sur (smag på den) - er den ikke sur, skal den stå en dag eller to mere. Dag 4: Bland koldt vand, rugkerner, solsikkekerner og hørfrø sammen i en skål, dæk den med plast folie eller et låg, og lad iblødsætningen stå ved stuetemperatur i 16 - 24 timer. Hæld 3 dl surdej og 1 dl vand i skålen, og opløs gæren heri. Bland rugmelet i væsken, og dæk dejen med plast folie eller låg. OBS! Blandingen bliver meget tør - det er der ikke noget galt i. Lad også denne skål stå ved stuetemperatur i 24 timer. De to iblødsætninger må ikke blandes sammen før næste dag. Dag 5: Bland de 2 iblødsætninger sammen, tilsæt rugmel, salt, vand, øl og ahorn sirup. Rør det hele godt sammen i et par minutter. Brug evt. piskeris med dejkroge. Tag 3 dl af dejen fra til en ny surdej. Læg dejen i et syltetøjsglas og strø med lidt groft salt på toppen. Luk lufttæt med låg og placer dejen i køleskab indtil næste bagning. Ny bagning fortsættes herefter fra ”Dag 4”. Fordel dejen i 2 forme a 2 liter, som forinden er smurt med smagsneutral olie (rapsolie eller solsikke olie), og lad dejen hæve et lunt sted, til den vokser op med 40-50 % det tager ca. 2-3 timer. Bagning: Indsæt brødene i kold ovn og bag ved 200 grader (over/under varme – ikke varmluft) i en time og femogfyrre minutter til to timer eller til der er opnået en kerne temperatur på 97 grader. Tildæk med bagepapir efter en times bagning. Brødene tages ud af formene og placeres på rist straks efter bagning. |
|
Opskriften er vist 5301 gange,
og udskrevet 92 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4 (1 stemmer) |
|
Kommentarer Der er ikke tilføjet nogen kommentar til denne opskrift endnu |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne