Gammeldags fastelavnsboller med creme
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Kilde : Bjørn Kok Fryseegnet : Ikke afprøvet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Start med vaniljecremen.
Sukker, maizena og vaniljekorn blandes godt så vaniljekornene ikke klumper. Tilsæt mælk og æggeblomme og piskes godt. De resterende 4 dl sødmælk koges op i en gryde med den tomme vaniljestang. Så snart mælken koger, tilsættes de øvrige ingredienser. Koges op i 5 sekunder og hældes straks i en kold beholder. og stilles i køleskab utildækket. Kan med fordel laves dagen før. Dej: Først tager I en lille gryde eller kasserolle og smelter smørret deri, hvorefter I hælder mælken i. Hæld blandingen op i en skål og mærk forsigtigt efter om den kun er lillefingervarm (37 grader C.). Når den er det, smuldrer I gæren i. Rør rundt til gæren er helt opløst. Hæld så sukker, salt, æg, kardemomme og mel i lidt ad gangen og rør rundt. Dejen skal være blød og smidig. Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen stå et lunt sted til hævning i ca. 45 minutter til omkring dobbelt størrelse. Udrulning: Når dejen er færdighævet, rulles den ud til en stor firkant 50x40 cm 3-4 mm. tyk. Skæres i 12 firkanter ca. 12x12 cm. På midten af hver firkant lægger I derefter en spsk. vaniljecremen. Stykkerne samles på midten mens du golder spidserne med en hånd. Mens du stadig holder fast så klemmer du sammenføjningerne sammen omkring fyldet. Sæt bollerne med sammenføjningerne nedad på en bageplade med bagepapir og lad fastelavnsbollerne efterhæve i endnu 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem på midterste rille i en forvarmet ovn ved 225 grader C. alm. ovn i ca. 12 minutter. Tag bollerne ud og stil dem på en bagerist, hvor de skal køle helt af inden de pyntes med glasuren, som I har rørt sammen af flormelis, vand. Ønsker i flere farver kan der evt. kommes hvid glasur på en del af bollerne, og så komme kakao eller farve i resten af glasuren. Pynt evt. med frysetørrede frugt eller krymmel mens glasuren stadig er våd. Tips: En halv portion creme er for lidt, og en hel portion er lidt for meget. Men en rest creme kan evt. spises som budding med en saftsauce eller en klat syltetøj. |
Fastelavnsboller opskrift - en traditionsrig spisenDet menes, at fastelavnsbollens historie går helt tilbage til 1200-tallet, hvor det blot var en hvedebolle med rosiner, kardemomme og sukat. I dag ser opskriften på fastelavnsboller dog noget anderledes ud - både i form, smag og farve. Uanset om du er til fastelavnsboller med flødeskum eller fastelavnsboller med smør, er der noget for enhver smag.Hvorfor hedder det fastelavnsboller?I gamle dage var det en tradition at spise fastelavnsboller for at markere starten på den kristne fasteperiode, som varede fra fastelavn til påske. I denne periode var det forbudt at spise hvede, hvorfor tirsdagen efter fastelavnssøndag blev kaldt for hvide tirsdag. Før i tiden var hvede en dyrebar ingrediens, hvilket gjorde hvedebollen til et statussymbol, som kun overklassen havde råd til. Det var først i 1800-tallet, at hvedebollen blev for alle, da de fleste husstande havde adgang til eget komfur og økonomi til hvedemel.Intet slår en hjemmelavet fastelavnsbolle, og det gode er, at du sagtens kan fryse fastelavnsboller, hvis du har nogle til overs. Her på siden finder du forskellige opskrifter på de bedste fastelavnsboller. FAQHvordan laver man fastelavnsboller?Først laver du en dej, som skal stå til hævning. Imens dejen hæver, laves cremen til fastelavnsbollerne. Når dejen er færdighævet, rulles den ud til lige store firkanter, hvorefter du lægger én teske creme på, og folder enderne omhyggeligt sammen. Cremen må ikke flyde ud under bagning. Lad bollerne efterhæve på en bageplade med sammenføjningerne nedad. Pensl bollerne med æg og bag dem i ovnen på 225 grader i alm. ovn i 8-10 minutter.Hvorfor spiser man fastelavnsboller?Man spiser fastelavnsboller for at markere starten på fasten - en tradition som menes at gå helt tilbage til 1200-tallet. |
Opskriften er vist 16849 gange,
og udskrevet 352 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.5 (2 stemmer) |
|
Kommentarer Peter - 2024-02-02 21:56:14 De er nemme at lave |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne