Lars’ Old School Rugbrød - Fuldkorn med surdej
Hovedingrediens : Mel - Rugmel Fryseegnet : Er fryseegnet Indsendt af : LarsVegas Indsendt : Red : |
|
|
Fremstilling af rugbrød
Første dag: æltning, hævning - 5 minutters arbejde Surdejen og saltet opløses i lunkent vand. Rugmelet vejes af og cirka halvdelen røres i til en jævn grød. Resterende mel røres i grøden til en tør dej. Dejen dækkes til med et viskestykke, som er gennemvædet med varmt vand og derefter vredet. Dejen skal stå til hævning i 12 til 24 timer ved stue temperatur. Anden dag: æltning, formhævning, bagning - 15 minutters arbejde Vandet tilsættes dejen, som røres til en jævn grød. Alle kernerne vejes af tilsættes grøden, som røres til en jævn dej. HUSK!! 500 g dej puttes i plastbeholder til stilles i køleskabet til brug i næste bagning. Dejen fordeles mellem to store rugbrødsforme smurt med flydende margarine og dækkes til med det let fugtige viskestykke. Dejen skal stå til hævning i op til 4 timer ved stue temperatur eller indtil dejen er hævet op til kanten af formen, dog minimum 2,5 timer. Lige inden brødet kommer i ovnen, prikkes 2 x 6 huller i dejens overflade med en gaffel. Rugbrødet bages i 75 minutter ved 180 grader. Efter bagningen, tages rugbrødene straks ud af formene og stilles med med bunden op på en rist, hvor de køler ned ved stue stuetemperatur. Fremstilling af surdej Den fremstilles kun den første gang der bages, nogen dage i forvejen. Andre opskrifter kan sagtens bruges. Opløs gæren i yoghurt. Rør rugmelet i og drys dejen med salt. Dejen dækkes med husholdningsfilm - prik et par huller. Stilles lunt 3-4 dage - røres af og til igennem. Er derefter klar til brug. Mellem bagningerne opbevares surklatten i køleskab i plastbeholder, med plads til at vokse lidt. Surdejen er bedst mellem 5 dage og 6 uger efter seneste bagning. Tips: Smag og konsistens : Dette klassisk fuldkornsrugbrød har en fast og saftig konsistens. Det egner sig perfekt til dansk frokost og som dagligt brød til voksne og børn i alle aldre. Skorpen er forholdsvis tynd og holder sig sprød et par døgn efter bagningen. En tilsvarende god smag og konsistens skal man lede længe efter hos bagere eller i supermarkeder. Smag og konsistens når efter min menig sit toppunkt 1 ca et døgn efter bagning. |
|
Opskriften er vist 12687 gange,
og udskrevet 282 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 5 (1 stemmer) |
|
Kommentarer palmqvist2000 - 2015-09-09 13:40:09 Et rigtigt godt brød, som dog bliver bedre, mere luftigt og mere old school, hvis man udskifter vandet i surdejen med maltøl. Frejamusen - 2013-04-10 16:48:46 super lækkert rugbrød. I dag prøver jeg at bage det med mørkt øl, spændende. anonym - 2012-09-10 23:16:08 Skal rugbrødet lugte/smage surt første gang man har bagt det? |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne