Surdejsbrød (lyse)
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Fryseegnet : Fryseegnet Indsendt af : Anse Indsendt : |
|
|
Dag 1:
Vask æblet grundigt, og fjern kernehuset. Purer æblet med en stavblender, og lad den henstå tildækket i et henkogningsglas eller lignende et køligt sted i køkkenet i en uge. Det er nu boblende og sydende. På dag 7 røres 1 dl hvedemel ned i æblet, der modsvarer ca. 1 dl vand. Dag 8-9-10-11-12: Tilsæt dagligt skiftevis 1 dl vand el 1 dl kærnemælk samt 1 dl hvedemel. Bagedag - dag 13: Del surdejen. Fortsættelse af surdejen: Den ene halvdel af surdejen fortsætter ved at man dagligt tilsætter 1 dl vand el. kærnemælk og 1 dl mel samt en knivspids salt. Første gang man tilsætter er umiddelbart efter deling. Der kan så bages 1 brød hver 3. dag. altså dag 13-16-19- osv. Brød: Den anden halvdel af surdejen røres med mere mel, evt. olie og ekstra væde og saltet. Jo bedre mel man bruger, jo mere væde vil det suge. Tilsæt væde/mel langsomt, så dejen ikke bliver for tung. Når den har nået passende fasthed, og slipper røreskålen, henstilles den i 4 timer. Tag brødet op af skålen, og slå dejen ned. Form et brød, og stil det på plade eller i form. Lad det hæve 4-6 timer - gerne mere. Snit evt. 2 snit i toppen. pensel toppen med mælk eller kaffe. Forvarm ovn og bag på midterste rille ved 200 gr. i 30 min. Tips: Hygiejnen onkring surdejen er vigtig. Ved god hygiejen, kan surdejen holde i årevis. Hvis man skal på ferie el. lign., kan surdejen sættes i køleskab til man kommer hjem igen. Eller man kan gøre som Claus Meyer - tage den med på rejsen. Brød kan udmærket bages i en Weber el. Cobb grill. Vil man bage oftere, skal man bare starte en større mængde dej op, eller have 3 forskellige deje kørende. Daglig vedligehold tager mindre end 5 min. |
|
Opskriften er vist 7574 gange,
og udskrevet 126 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4 (1 stemmer) |
|
Kommentarer Anse - 2010-10-17 10:56:23 Har selv prøvet flere forskellige tilsætninger til opskriften. Soja i stedet for saltet og noget af væden. Ærter som fyld. Med oregano, basilikum og spidskommen for at give middelhavet plads i brødet. Noget af melet skiftet ud med rugmel el. havregryn. Man skal bare prøve sig frem. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne