Waldorfsalat
Hovedingrediens : Grøntsager - Diverse grøntsager Tilberedningstid : 20 minutter Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt af : Plet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
Waldorfsalatens historieI 1896 blev waldorfsalat første gang præsenteret på Waldorf Hotel i New York City af Osar Tschirky, som var hotellets maitre d’hôtel. Han udviklede og inspirerede mange af dets signaturretter, og det er ham som oftest krediteres for waldorfsalaten. Waldorfsalaten bestod på det tidspunkt af æble, selleri eller bladselleri i flødeskum og creme fraiche. Opskriften som optrådte samme år i “The Cook Book” af Oscar of the Waldorf, indeholdt dog ikke nødder. Valnødder blev senere føjet til waldorfsalat og optrådte i opskriften i “The Rector Cook Book” i 1928. Waldorfsalat var så populær en spise på det tidspunkt, at selv Cole Porter nævnte den i sing sang fra 1934: “You’re the Top”.Variationer af waldorfsalatTraditionelt plejer waldorfsalat som sagt at bestå af æble, selleri, dressing og nødder. Men andre ingredienser som kylling, kalkun, vindruer eller tørret frugt som dadler og rosiner bliver også nogle gange tilføjet en waldorfsalat. I de nyere versioner er dressingen enten creme fraiche, youghurt eller flødeskum. Waldorfsalat kan også tilsættes appelsin- eller citronskal for en friskere udgave. Nogen ynder at bytte selleri ud med blomkål i stedet, hvorefter waldorfsalaten kaldes en emeraldsalat. En anden populær variation af waldorfsalat er lavet med peanuts og kaldes derfor en peadorfsalat. Er man mere til en grøn og frisk udgave af waldorfsalat kan den laves med smørristede pærer og valnødder på en grøn blandet salat med en dressing af blåskimmelost og pærecider.Waldorfsalat til kødDen klassiske waldorfsalat passer godt til både and, vildtretter, kødretter eller farseret fjerkræ. Waldorfsalat giver et godt modspil til fed mad med sit både friske og syrlige modspil. Men den kan også sagtens gå an med f.eks. langtidsstegte kyllingelår og ovnstegte kartofler. Kun fantasien sætter grænser for i hvilken udgave og til hvilket kød waldorfsalaten skal sættes på bordet. |
Opskriften er vist 1324291 gange,
og udskrevet 23539 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.8 (144 stemmer) |
|
Kommentarer Lone - 2024-08-29 13:21:39 Den er virkelig et hit herhjemme hos os 🤩så prøv denne opskrift hvis I skal ha waldorfsalat . 🙋♀️ Betina - 2022-05-20 13:25:13 Bedste opskrift ever. Lavede en halv portion men med dobbelt creme. Synes det er dejligt med ekstra “sovs”.😋🤤 ft - 2021-01-09 16:43:08 lav rigeligt at salaten . fordi så er der til natmaden og til maden dagen efter. husk at skrælle seleri stænglerne. fordi de fibre som er på ydersiden er ikke så lækker. Jette - 2020-12-28 17:50:49 Meget nem at lave og smager fantastisk Molly - 2020-12-25 18:05:36 Smager godt og meget nemt at lave 👍🏾 Peter - 2020-12-24 11:32:04 nem og god waldorfsalat Annemari - 2020-12-24 11:07:09 Smager pragtfuldt. Og portionerne er store nok 😉 Else Andreasen - 2020-08-05 22:16:28 Mine gæster roser Waldorfsalaten hver gang jeg serverer Farseret kalkun. Gerda - 2019-11-16 22:51:52 Rigtig god anonym - 2019-11-16 09:23:36 Hej Camilla. Holdbarheden er helt afhængig af dig selv og råvarerne, des friskere råvarene er og desto mere sterilt der er i det køkken hvor du laver den, desto længere holdbarhed. Når du bruger creme fraice eller (andre surmælksprodukter) er der deri tilsat en bakterie kultur (mælkesyrebakterier af forskellig art). Der er en regulær overlevelseskrig igang mellem de forskellige bakterier i maden.Mælkesyrebakterier er "gode" bakterier som ændrer smagen, smag på din Waldorfsalat og afgør derved om den er ok eller om den har fået en snert af noget forkert. For en del år siden var jeg på et kursus hvor jeg talte med en mejerist, hans påstand var at det burde forbydes at opbevare mælkunder 9 grader C --- Det lyder umiddelbart dum, men begrundelsen var at under 9 grader er mælkesyrebakterier lammede, mælken bliver ikke sur. forrådnelsesbakterier er mindre hæmmet af den lave temperatur, det bevirker at mælk opbevaret ved lav temperatur ikke bliver sur, den rådner. Sur mælk smager grimt, rådden mælk kan gøre dig syg. Men for industrien er det en fordel at det holder længe, hvis du så bliver syg af rådden mælk er det din egen fejl. Helle - 2018-12-22 15:11:29 Super dejlig smager fantastisk Solveig - 2018-05-14 12:56:03 En rigtig dejlig waldorfsalat, tak for. Alle jeres godeopskrifter, Mvh solveig Randi - 2017-07-28 15:12:03 Hej har lige lavet waldorfsalat på denne opskrift til 6 personer - her vil jeg sige at der er rigelig waldorfsalat til 10 - 12 personer (fyldte en skål indehold 2 liter), hvis salaten er som tilbehør til f.eks. flæskesteg med andet tilbehør. Men den smager rigtig godt👍🏻 Camilla - 2014-01-04 16:18:27 Nogle der ved hvor mange dage den kan holde sig i køleskab? :-) Super lækker!! Inger - 2010-07-30 19:17:49 Dejligt, lige den jeg mangler, jeg glæder mig til at lave den i morgen til vore gæster. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne