Brun sovs

Brun sovs, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Diverse TilbehørRet : Diverse Tilbehør - Diverse Tilbehør

Hovedingrediens : Diverse produkter - Diverse

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Er fryseegnet

Indsendt af : Piingviinen

Indsendt :      Red :
Brun sovs, billede 4 Brun sovs, billede 1 Brun sovs, billede 2 Brun sovs, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
175 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
2 Bouillonterning 1 bouillonterning vejer ca. 10 gram
2 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Kulør
   
Opskrift:
smelt smørret i en gryde
når smørret er smeltet smuldrer du bouillonen i og rører rundt (oksebouillon til oksekød - svinebouillon til svinekød osv).


Tilsæt så mel og rør rundt så det bliver lidt tykt.
Tilsæt så vand og lad det koge op, når det koger tilsæt så lidt kulør og skru ned så det små koger lad det småkoge under let omrøring til det får den tykkelse du vil have.





Beskrivelse:

Brun sovs opskrift - en klassisk sovs

En god brun sovs passer til de fleste danske klassiske retter såsom frikadeller, medister og selvfølgelig flæskesteg. Faktisk har brun sovsen været en fast del på middagsbordet i mere end 300 år, når der skulle serveres kød og kartofler. Sovsen har dog ikke altid været brun, for sovsekuløren blev først introduceret for omkring 100 år siden. Det er ikke særlig svært at lave en brun sovs - det kan gøres på under 15 minutter. Derfor er der ingen undskyldning for ikke at servere en god brun sovs til middagen.

Hvis du ender med at have for meget brun sovs til overs, og ikke nænner at smide den ud, kan du med fordel fryse den ned - så har du en omgang nem brun sovs, næste gang du serverer hakkebøf eller en anden kødret.

Tilføj ekstra smag i sovsen

Hvis du ønsker, at sovsen skal smage af mere, kan du med fordel tilføje ribsgele, sojasauce eller en god kvalitets bouillon. Sojasauce er salt, mens ribsgele tilfører mere sødme til sovsen. Prøv dig frem og tilsæt lidt af gangen - start med at tilføje ekstra bouillon, hvorefter du tilpasser smagen alt efter, om der ønskes en mere saltet eller sød sovs.

FAQ

Hvordan laver man brun sovs?

Start med at smelte smørret i gryden og smuldre herefter bouillonen og rør rundt. Tilsæt mel og rør godt rundt, så det får en tyk konsistens. Herefter tilsættes vand, mens det koges op. Når det koger, tilsættes kulør, hvorefter der skrues ned for temperaturen, og sovsen står og småsimrer. Husk at røre rundt så sovsen ikke brænder på.

karakterer:
Opskriften er vist 833371 gange,
og udskrevet 3536 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.4    (271 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 5705 (1358 kcal)
KJ pr. Pers. 1426 (339 kcal)
Vægt ialt 713 gram
Vægt pr. Pers. 178 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 800 KJ (190 kcal)
Protein 0.8 gram
Fedt 20.1 gram
Kulhydrat 2.5 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2021-09-20 16:25:34
Jeg laver ikke anden end denne sovs, når det er.! Bedste sovs.!

  -   2021-08-29 15:08:17
Jeg brugte fløde og rødvin mums det blev godt

  -   2021-08-11 17:55:49
Synes det smager for meget af suppe med al det buillion

  -   2021-08-11 11:41:38
har ikke lavet det enddu men tror det smager godt

  -   2021-04-14 14:33:00
Jeg ville gerne dele et lille trick. Hvis sovsen smager af for meget billion kan mn putte lidt sukker i

  -   2018-12-11 21:50:48
Hvilken slags bullion skal der i

  -   2018-03-26 17:03:46
Mums!!! Hele familien kunne lide den👍👍👍👍👍

  -   2017-10-21 10:45:06
Tak for en Nem og lækker opskrift 👌

  -   2017-06-03 18:25:58
Jeg er imponeret

  -   2017-05-17 15:33:06
god sovs

  -   2016-10-16 19:07:27
Det var da nemt! Tusind tak for anvisningen. :o) Brugte kraft fra et ovstægt dyr istedet for bouillon, og ingen smør, og maizena i stedet for mel

  -   2016-07-02 16:53:44
Det smager af bouillon og smør.

  -   2016-06-22 18:49:01
Umiddelbart god opskrift, vil dog sige at der skal bruges en del mindre smør, det skal mest af alt bruges til at fremhæve smagen fra bouillonterningen og ikke blive til smagen, derudover vil jeg tilsmage med paprika, salt og peber da jeg syntes den nogen gange mangler lidt smag uden.

  -   2015-12-05 10:33:46
Hvis den nu smager for salt og det er til flæskestegen - langtidsteg flæskestegen i et semi vandbad og brug noget af det væde der ligger i vandbadet i stedet for alt det vand og bouillonen. du får en fantastisk smag ud af dette

  -   2015-07-21 21:09:22
Jeg bruger tit Alletiders kogebog. Og jeg elsker at bruge den. Men denne sovs syntes jeg ikke var særlig god. Der var for meget bouillon i! Og den var alt for salt! Måske lidt mindre bouillon i næste gang! 😋😉

  -   2014-12-30 16:42:29
Det var rigtigt godt og rigtigt nemt at lave:)) Tak:)

  -   2014-11-03 16:00:24
Smager himmelsk og første gang jeg nogensinde laver sovs 😉

  -   2014-08-16 18:56:23
Let og lave ! Fantastisk

  -   2014-07-12 20:05:52
Hold da op! Jeg tager hatten af for denne simple opskrift. Det smager jo fantastisk!

  -   2014-05-16 18:26:04
Hej! Sovsen er god indtil men tilsætter vand!!! Lad være med at tilsætte vand!

  -   2014-01-02 18:42:27
Til Leif hvorfor lægger du ikke din opskrift ud når du syntes at den sovs er dårlig kloge åge

  -   2013-11-16 18:43:24
Alt for meget smør og alt for meget mel. Smagen er nogenlunde men kan fåes bedre.

  -   2013-10-07 18:31:19
det smager af bullion

  -   2013-07-13 14:17:52
Alt for meget smør til det bliver en ordentlig jævning!.

  -   2013-07-05 17:01:13
Elsker brun sovs

  -   2013-03-31 18:20:31
Syns at det her er en af de bedste opskrifter på brun sovs, især fordi den ikke behøver en masse stegesky.. Dog vil jeg tilsætte lidt ribsgele.. :) Man kan også udvide den, og tilsætte rødvin, blåskimmelost eller andre sjove ting for at få en mere "vild" smag.. :)

  -   2013-02-19 21:27:27
Jeg synes det var en god og nem sovs, specielt når jeg aldrig havde prøvet at lave brun sovs før. Jeg synes dog også den blev lidt salt for min smag, så prøver med lidt mindre bouillon næste gang. :) Og så skal jeg have skaffet noget kulør :)

  -   2012-12-30 19:55:31
Jeg brugte 3 dl vand og 2.5 dl mælk cirka, dog puttede jeg mindre smør i cirka 150 gram, når du bringer sovsen i kog skal du slet ikke lavet andet da den hurtig klumper sammen, bliv ved med at røre ellers går det galt. Efter min mening er 2 boullionterninger alt for meget, du kan sagtens kun bruge 1 og så tilsæt salt, hvis den ikke smager af noget. Ellers en super opskrift men det kan gøres bedre.

  -   2012-12-21 19:45:21
yoooo homie,, er totalt nede med brun sovs yo

  -   2012-10-02 18:25:44
God sovs nem at lave, ja til at starte med ligner det noget der er løgn men hvis man hælder lidt vand i af gangen og venter med at hælde mere i til massen er blevet tyk selvfølgelig under kraftig oprøring med piskeris! Så bliver det en pæn sovs man kan evt lave det med mælk i stedet for vand.. :-)

  -   2012-10-01 18:49:04
Brun sovs er nok den sværeste sovs og lave. Pas på med melet. Det er en god sovs.

  -   2012-07-05 21:35:41
Rigtig god men vær opmærksom på ikke at bruge smør med salt i - det gør den lige lovlig saltet

  -   2012-01-23 14:13:06
Kanon god sovs kan godt anbefales til andre :)

  -   2012-01-16 18:01:01
Kan man bruge margarine i stædet for smør ? itlf. at man ikke har smør.

  -   2011-10-31 18:07:44
Giver nu personen ret der godt kunne lide sovsen, den smagte fantastisk! Det er altså jer der ikke kan lave sovs, synd for jer! :))

  -   2010-12-24 16:36:28
super god sovs! (: