Spelthveder – spelthvedeknopper
Hovedingrediens : Mel - Speltmel Højtid: St. Bededag Kilde : Per K. Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Gæren smuldres og udrøres med vandet, der er lunet til 35 grader C. Salt og sukker tilsættes.
Æggene piskes let og blandes i dejen sammen med melet. Dejen æltes omhyggeligt, det er vigtigt, at der ikke tilsættes mere mel end absolut nødvendigt, hvis spelthvedeknopperne skal blive luftige. Når dejen er blank og smidig, dækkes den med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 45 minutter. Derefter slås dejen ned og formes til 12 lige store boller. Disse lægges i en bradepande, der måler ca. 23 gange 33 cm. Det er vigtigt, at spelthvedeknopperne ligger tæt, hvis de skal opnå den karakteristiske form. Bradepanden må helst have høje sider. For at spelthvedeknopperne skal blive særlig luftige foregår efterhævningen over damp. En stor gryde sættes over varmen, og når vandet begynder at dampe, sættes bradepanden med spelthvedeknopperne på gryden. Vandet skal ikke koge, for så danner spelthvedeknopperne skorpe i bunden, men blot holdes varmt; spelthvedeknopperne efterhæver således i 15-30 minutter til de fylder formen ud. Pensles med vand og sættes derefter i en 200 grader C. alm. ovn i ca. 15-20 minutter. Spelthvedeknopperne skal kun brunes ganske let, og de må ikke danne kraftig skorpe. spelthvedeknopperne flækkes og lægges på en bradepande og ristes ca. 10 minutter i en ovn ved 250 grader C. alm. ovn, så bliver de til hveder. spelthvederne kan flækkes endnu en gang, inden de smøres. |
|
Opskriften er vist 43362 gange,
og udskrevet 1314 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.7 (48 stemmer) |
|
Kommentarer AnneR - 2012-05-03 18:23:26 Super fin opskrift... Jeg tilsatte dog lidt smeltet smør og lidt yoghurt i stedet for ca 1 dl vand, for at give lidt ekstra smag. Hævningen over damp er fantastisk. OBS! Jeg lavede ca 18 store hveder ud af opskriften til 12 stk. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne