Prossekage (Pråskage)
Hovedingrediens : Mel - Diverse mel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Mælken koges, hældes på de knækkede havregryn, som står natten over.
Grøden røres godt igennem, den er ret fast. Æggene piskes godt sammen, hældes i grøden tillige med sukker, kanel, salt saft og reven skal af citronen, kardemomme og rosiner. Det kommes i en godt smurt sandkageform eller folioform på ca. 3 liter og bages i vandbad ca. 2 timer ved 200 grader C. alm. ovn. Kagen skal være klæg efter bagning. Afkøles. Skær skiver på 1½ cm og rist dem gyldne i smør panden. Spises lune med sirup til. Tilbehør kunne også være æblemos, kanelsukker eller flydende honning. Tips: Navnet prosse kommer af, at man satte et tællelys (prås) i kagen, inden den blev sat i ovnen. Prossekage er en gammel fynsk ret som man serverede ved juletid. Kom grynene i den kogende mælk i gryden og lad det stå over svagt blus ca. 15-20 min. Vi har skrevet havregryn men oprindeligt skulle det havde været knækkede havrekerner. |
|
Opskriften er vist 22511 gange,
og udskrevet 383 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (7 stemmer) |
|
Kommentarer Pia Grüner - 2020-11-16 08:26:18 En juleret fra min barndom. Min mormor var fynbo og fra landet, og på hendes fars gård var prossekage en fast ret hver jul - og i familien er det det stadig. Jeg holder meget af den. Sigurd Gormsen. - 2010-01-07 18:14:30 Prosse er en gammel tradition fra mit barndomshjem på gården Eskedal i Gamborg syd for Middelfart, hvor prossen blev serveret til morgenmaden i juledagene. Vi stegte den i skiver på panden i smør, og på talerknen fik den en god skvat sirup. En jul uden prosse var utænkelig. Opskriften er stort set som ovenfor. Dog blev mælken ikke kogt, dejen blev samlet med mel. Antallet af æg som lageret tillod det - typisk flere end de 3 der er beskrevet :-) Når jeg bager den i dag, kommer jeg en pose hakkede mandler i. En god variation. Prøv den - lækker. Vh Sigurd Gormsen. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne