Prossekage (Pråskage)

Prossekage (Pråskage), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 10 Pers.
Kager i formRet : Kager i form - Diverse kager i form

Hovedingrediens : Mel - Diverse mel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Prossekage (Pråskage), billede 4 Prossekage (Pråskage), billede 1 Prossekage (Pråskage), billede 2 Prossekage (Pråskage), billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
10 dl. Mælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram

Næringsberegning på baggrund af sødmælk.
500 gram Havregryn, grovvalsede
3 hele Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
125 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 tsk. Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
1 Citron, skal og saft heraf saften af 1 citron er beregnet til 0.4 dl eller 40 gram, hertil kommer 10 gram skal.
1 tsk. Kardemomme, stødt
125 gram Rosiner 1 tsk. vejer 2.5 gram
1 spsk. vejer 7.5 gram
1 dl. rosiner vejer ca. 50 gram
   
Opskrift:
Mælken koges, hældes på de knækkede havregryn, som står natten over.

Grøden røres godt igennem, den er ret fast.
Æggene piskes godt sammen, hældes i grøden tillige med sukker, kanel, salt saft og reven skal af citronen, kardemomme og rosiner.

Det kommes i en godt smurt sandkageform eller folioform på ca. 3 liter og bages i vandbad ca. 2 timer ved 200 grader C. alm. ovn. Kagen skal være klæg efter bagning. Afkøles.

Skær skiver på 1½ cm og rist dem gyldne i smør panden. Spises lune med sirup til.

Tilbehør kunne også være æblemos, kanelsukker eller flydende honning.

Tips:

Navnet prosse kommer af, at man satte et tællelys (prås) i kagen, inden den blev sat i ovnen.

Prossekage er en gammel fynsk ret som man serverede ved juletid.


Kom grynene i den kogende mælk i gryden og lad det stå over svagt blus ca. 15-20 min.

Vi har skrevet havregryn men oprindeligt skulle det havde været knækkede havrekerner.





karakterer:
Opskriften er vist 23095 gange,
og udskrevet 391 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (7 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 14273 (3398 kcal)
KJ pr. Pers. 1427 (339 kcal)
Vægt ialt 1806 gram
Vægt pr. Pers. 180 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 790 KJ (188 kcal)
Protein 5.8 gram
Fedt 3.9 gram
Kulhydrat 33.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-11-16 08:26:18
En juleret fra min barndom. Min mormor var fynbo og fra landet, og på hendes fars gård var prossekage en fast ret hver jul - og i familien er det det stadig. Jeg holder meget af den.

  -   2010-01-07 18:14:30
Prosse er en gammel tradition fra mit barndomshjem på gården Eskedal i Gamborg syd for Middelfart, hvor prossen blev serveret til morgenmaden i juledagene. Vi stegte den i skiver på panden i smør, og på talerknen fik den en god skvat sirup. En jul uden prosse var utænkelig. Opskriften er stort set som ovenfor. Dog blev mælken ikke kogt, dejen blev samlet med mel. Antallet af æg som lageret tillod det - typisk flere end de 3 der er beskrevet :-) Når jeg bager den i dag, kommer jeg en pose hakkede mandler i. En god variation. Prøv den - lækker. Vh Sigurd Gormsen.