Fuldskager

Fuldskager, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portion

HovedretterRet : Hovedretter - Farsret - Farsretter

Hovedingrediens : Svinekød - Hakket svinekød

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Fuldskager, billede 4 Fuldskager, billede 1 Fuldskager, billede 2 Fuldskager, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket svinekød
500 g.hakket spæk
0.5 løg
2 tsk.allehånde
2 tsk.timian
1 spsk.salt
1 tsk.peber
 
 Dej:
2 dl.havregryn
3 dl.vand
250 g.hvedemel
 
Opskrift:
Hakket svinekød og hakket spæk æltes med revet løg, allehånde, timian, salt og peber. Farsen trilles til valnøddestore kødboller, kan evt. sættes kort i fryseren.

Dej:
Havregrynene sættes i blød i vand - derefter mel i, til dejen slipper og er smidig, men stadig er til at få til at klistre sammen. Lad dejen hvile i en 1/2 time.

Herefter former man i hånden små, tynde ”pandekager” af dejen (af valnøddestore klumper dej), som så lægges omkring kødbollen og lukkes, så der ikke er huller i dejen, den overflødige tot dej nippes af.


Fuldskagerne kommes nu i en gryde med kogende vand – der røres jævnligt og forsigtigt i gryden. Vandet må ikke koge, kun simre efter at fuldskagerne er kommet i. De er færdige efter ca. 20 min. – men tag en op og kontroller inden alle tages op.

De spises med salt og evt. timian.

Tips:

Fuldskager er en specialitet fra Sejerø:





karakterer:
Opskriften er vist 46112 gange,
og udskrevet 372 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.9    (41 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-12-19 14:21:44
Kommentaren om at retten skulle stamme fra Rusland giver rigtig god mening: jeg kendte en ældre dame som var vokset op ved Uralbjergene. Hun (gen)kendte retten som “minier”. Forskellen var dog at dejen omkring kødbollen var eget tynd.

  -   2020-12-19 14:08:50
Min fars familie har rødder på sejrø. Spiser dem med stor fornøjelse. I forhold til tidligere beskrevet: den færdige fars skal dufte fint af timian. Og til slut: vi kommer kagerne i næsten kogende vand i en stor gryde. I bunden af gryden lægges en omvendt underkop. Når fedtet i kagerne er smeltet stiger de færdige kager op til overfladen. Og så kan festmåltidet begynde. Spises uden kniv og gaffel - kom med fingrene så man kan finde kuglens bløde punkt. Her skal man bide og få det smeltede fedt med i en mundfuld. Der drikkes vand til retten. Og der skal groft salt til, som kagerne dyppes i.

  -   2018-11-21 10:03:07
Fuldskager for life.

  -   2017-12-09 20:32:28
prøv også kød og kæver: hvidkål, et stykke flæsk, et stykke røget flæsk. evt, medisterpølse eller hamburgryg, det hele koges sammen med kartofler og gulerødder og spises med god sennep og smeltet smør. Lav evt, også hanfulskager som tilbehør. (hanfulskager: er fulskager uden kød, men med rosiner.... velbekomme?)

  -   2017-05-13 23:47:29
fulskager er det bedste der findes,jeg har spist det hele mit liv og jeg køber dem færdiglavet på sejerø, når jeg er der. jeg har for 30 år siden set noget der ligner fulskager i Syditalien,de var her lidt større og der var blander grøntsager i farsen, som ikke var så fedtet, men de smagte udmærket

  -   2014-09-19 10:13:53
Vi er ikke så kyndig udi fuldskager, så vi rullede dejen ud på et bord.

  -   2011-01-26 18:25:03
Min svigerfar er fra Sejrø. For ham skal Fuldskagerne laves noget anderledes. Kan man ikke lave fuldskager, er man ikke medlem af familien, så jeg måtte jo lære det. Filosofien bag den er osmose. Får du også fedtet frem fra kødet med det, du laver? Der bruges rent skinkekød, uden 1 gr. fedt i. Der skal så tilsættes pr. 1 pund hakket skinke ½ pund. spæk. Der laves havregrød til dejen.

  -   2010-05-27 22:29:24
Fik dem i min barndom hos min farmor på Sejerø, de smagte godt. Havregrød lyder rigtigt, de skal være kuglerunde og så grå at en Københavner bliver dårlig af at se på dem.

  -   2009-10-30 18:09:07
Min farfar boede på Sejerø i starten af det 19. århundrede,og der lavede man fuldskager af bygmel eller fine byggryn,som sættes i vand dagen før. Farsen består af ca.1,5 kg. nakkekam og ca,200 gr. spæk, tilsæt salt-timian-peber efter behov. Dejen tilsættes mel til den er elastisk. Rækker til 5-6 personer.

  -   2009-06-19 21:48:11
Jeg har været gift med en Sejerøbo i 30 år, og vi laver fulskager 4-5 gange om året. Vores børn der nu er 30 og 26 år sætter også stor pris på denne ret.

  -   2008-02-04 12:10:44
Har nydt fuldskager hele mit liv, men ikke lige på denne måde. min familie stammer fra Sejrø og historien går at et russisk skib stranede og besætningen lærte øboerne denne ret som stammer fra Sibirien. Vi koger havregrød og blander mel i indtil det er en dej, som man så kan rulle ud og pakke bollerne i (og de har ikke været i fryseren)

  -   2006-12-26 18:24:34
super lækker mad og nem at lave

  -   2006-12-26 18:22:37
husk at flæskefarsen skal indeholde mindst 40 % fedt dette er meget vigtigt