Coq au vin, hane i rødvin

Coq au vin, hane i rødvin, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Gryderet - Gryderetter

Hovedingrediens : Kylling - Kylling hel

Oprindelsesland : Frankrig

FrankrigTilberedningstid : 60 minutter

Indsendt :      Red :
Coq au vin, hane i rødvin, billede 4 Coq au vin, hane i rødvin, billede 1 Coq au vin, hane i rødvin, billede 2 Coq au vin, hane i rødvin, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 Kylling hel 1 hel kylling vejer ca. 1200 gram og heraf er ca. 45% ben
150 gram Bacon i skiver 1 skive bacon vejer ca. 15 gram.
150 gram Skalotteløg 1 mellemstort skalotteløg vejer ca. 25 gram.
25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 fed Hvidløg Et almindeligt fed hvidløg vejer ca. 4 gram.
200 gram Champignoner, renset vægt 1 bakke med 500 gram champignon med rod giver ca 400 gram rensede champignon.
1 Laurbærblade
Timian, tørret
0.5 dl. Cognac 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
4 dl. Rødvin. uspec. 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
1 dl. Cremefraiche 38% 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Kulør
   
  Smørbolle:
25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

   
  Pynt:
Persille, frisk Et bundt afskåret persille vejer ca 100 gram.
   
  Tilbehør:
7 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
4 dl. Ris 1 dl. ris vejer ca. 80 gram.

80 gram ukogte ris giver ca 160 gram kogte
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
Opskrift:
Kyllingen deles ud i mindre stykker. Baconet skæres i smalle strimler, der steger med de pillede skalotteløg. Når dette bliver gyldent lægges kyllingestykkerne i med hvidløget i skiver og det hele brunes godt i nogle minutter.

Så tilsættes de små hele rensede champignon evt. i halve eller kvarte hvis de er store, laurbærblad og timian (har du frisk bruges det) og snurrer under låg i 10 min. Så hældes cognac og rødvin over, med salt og peber og under låg snurrer det nu videre i 30 min. til kyllingen er mør.

Kylling, løg og champignon løftes op.

Sovsen jævnes med en smørbolle af smør og mel som er rørt sammen, tilsæt lidt af gangen til tilpas tykkelse. Smages tilsættes creme fraiche og evt. ekstra hvidløg hvis du er til det, farves med kulør. Kylling og grønsager lægges tilbage i sovsen og serveres med kogte ris og og et drys hakket frisk persille.





Beskrivelse:

Klassisk coq au vin opskrift

Coq au vin er en klassisk fransk opskrift, som oversat betyder hane i vin. Da haner er svære at skaffe i Danmark, bruges der ofte kyllinger - vælg da en stor kylling på 1600 gram, som efterfølgende parteres.

Coq au vin er en vaskeægte simreret fra det franske landkøkken, som smager fantastisk på en kold efterårsdag, hvor du trænger til at få varmen. Selvom ingredienslisten synes lang, er den meget let at lave. Kombinationen af mørt hanekød, rødvinssovs og champignon får smagsløgene til at synge, og der er ikke andet for end at snuppe en portion mere. Retten serveres med ris, men hvis du hellere foretrækker kartofler, kan du lave en omgang kartoffelmos i stedet. Du kan med fordel lave en dobbeltportion, så du har mad til et par dage - det er der helt sikkert ikke nogen, der klager over.

Gryderettens oprindelse

Den klassiske coq au vin stammer fra Bourgogne i Frankrig, hvor den i det 20. århundrede slog igennem som en populær ret. Gryderetten har dog ikke altid set sådan ud, som den gør i dag. Før i tiden blev coq au vin anset som en primitiv ret. Historien går sig på, at en sort hane, som et del af et gallisk ritual, blev kogt i spartansk vin.

Retten laves oprindeligt med rødvin fra Bourgogne, men en god fyldig og saftig rødvin fra eksempelvis Rhône eller Bordeaux er også et glimrende valg.

karakterer:
Opskriften er vist 156653 gange,
og udskrevet 12859 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (32 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 16850 (4012 kcal)
KJ pr. Pers. 4212 (1003 kcal)
Vægt ialt 3337 gram
Vægt pr. Pers. 834 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 504 KJ (120 kcal)
Protein 5.5 gram
Fedt 5.8 gram
Kulhydrat 8.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2012-09-26 12:46:59
Jeg kommer nogle halve champignonger i for at få smagen i sousen og så fisker jeg dem op igen og tilsætter nogle ristede før jeg server

  -   2011-01-02 13:47:44
super god og dejlig ret..alle i familien er glade for den..

  -   2008-09-01 10:02:35
Jeg bruger hverken creme fraiche eller fløde, da det ikke hører hjemme i denne franske ret.

  -   2008-03-17 11:16:20
Hanne - Det ville være dumt at gøre da du derved mister en del af smagen i selve saucen, men ganske enig i at nyristede champignioner er bedre end triste trælse kogte af samme slags

  -   2007-06-18 09:12:45
Champignion ristes og tilsættes til sidst, så er de bedst

  -   2005-01-01 01:01:01
Rigtig god og enkel ret.