Kong Fiddes Livret
Hovedingrediens : Oksekød - Oksemørbrad øvrigt Oprindelsesland : Danmark Indsendt af : Sønderjyden Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Pomfrits i ovnen.
Kødet (mørbradspidser) skæres i små terne som steges i en gryde sammen med løg og karry 2-3 minutter. Herefter paprika, fløde, engelsk sauce og ketchup. Æggene koges og køles af. Æg, rødbeder og løg skæres i små tern. Tips: Dette er den orginale Kong Fidde's livret ( Sønderborg ) |
|
Opskriften er vist 615048 gange,
og udskrevet 8816 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.5 (239 stemmer) |
|
Kommentarer Allan - 2024-11-19 19:46:57 Nem at lave og super god Gammel kone - 2024-01-13 11:30:17 Til jer, der efterspørger salt: både paprika og engelsk sovs er meget salt, så ekstra salt er ikke nødvendigt, men man skal ALTID smage sin mad til. Og retten smager forrygende og er med oksemørbrad dejlig hurtig at lave anonym - 2023-09-01 18:22:52 Vi smagte den lige den anden dag og smagen var rigtig god, med kogte kartofler. 🥰 anonym - 2022-10-20 14:47:11 Denne ret smager bare super godt. Fik den for første gang for 18 år siden på Colosseum i Sønderborg. En del år efter, var jeg igen inde og få den, men da var der kommet nye ejer, og de kunne bestemt ikke finde ud af at lave den. Så laver den selv, og den smager nøjagtig som den første jeg fik derinde. Utrolig nem at lave. Jeg smager mig frem til, hvor meget der skal i af de forskellige krydderier. Jens Andersen - 2022-05-26 17:50:31 Jens' gode råd: Kog vandet væk fra kødet før du tilsætter løg Tilføj evt. koncentreret tomatpure Hvis du bruger flankekød, lad det koge/simre i rødvin i ca. 1 time, sammen med karry, løg og engelsk sauce Tilsæt salt, pebber og paprika, og evt. mere karry det sidste kvarter. Fløde til sidst Ellers følg opskriften. anonym - 2022-03-06 14:52:34 Skal der ikke salt og peber i ??? Susanne Bækdal - 2022-02-08 18:21:57 Skal der ikke noget vand i, når kødet Skal simre. Ole hansen - 2021-09-18 14:08:37 Jeg har fået retten to gange med et par års mellemrum på den samme restaurant i Sønderborg. De var lavet på to vidt forskellige måder. Den første gang var supergod, men anden gang var meget mådelig. Kedelig. Hans - 2021-03-20 21:18:15 Jeg har lavet den flere gange med kød fra rådyr bov og svine mørbrad og kalkun og kylling samt også med oksekød og altid med den originale opskrift med engelsk sovs og karry og paprika pommes og de små glas kartofler det er en vellykket ret hver gang Erik Cronquist - 2021-03-19 09:19:35 Min morfar, Aage Frandsen var Gråsten Slots første slotsgartner og det var hans kone, Lis Frandsen, der var oldfrue på slottet, som lavede retten til ham, og det var altid om foråret, når de ankom. Det skulle være med nye danske kartofler og løg samt svinemørbrad og jeg har aldrig hørt om , at der skulle pommes frites til, men jeg var også barn dengang. Som jeg husker det fortalt, blev det lavet på tre stegepander og blev først blandet lige når det skulle serveres. Altså en form for fin biksemad. MERRITH Rasmussen - 2021-01-31 12:05:16 Hvorfor skriver I ikke hvor lang tid den skal koge ?? Tom Pedersen - 2020-12-18 17:17:16 Den originale fra Colosseum i Sønderborg er med oksemørbrad spidser, resterne fra mørbrad når bøfferne er skåret, sådan blev den lavet i 80erne og 90erne. anonym - 2020-09-28 19:01:19 Retten smager super godt, det er en god compi med rå løg, æg og rødbeder som tilbehør Per - 2020-05-10 13:35:53 Retten er lavet på oksemørbrad, spidsen heraf, så derfor er 2-3 minutter nok Claus Hunderup - 2020-04-30 16:53:26 Lyder som en fin ret, men hvor lang tid skal den ha i gryden? De dér få minutter kan vel ikke gøre det - eller hvad? IngeHH - 2020-02-16 14:38:25 Ketchup: ketchup, krydret, sursød sauce. Betegnelsen har siden 1700-t. været anvendt om krydrede saucer af meget forskellig sammensætning, men ketchup er nu altovervejende baseret på tomat. Ketchup er et typisk element i amerikansk fastfood. Nini Frimodt Bjørnsson - 2020-01-04 10:39:20 Lyder dejligt, men hvor kan man købe okse mørbrad spidser ? Kan andet kød bruges? Poul Leerbeck - 2019-12-03 08:57:58 Har i går serveret denne livret for familien. Den blev beskrevet som avanceret biksemad. Og sikken en opvask bagefter. Det må have været en lettelse for familien at Prins Henrik kom. Han var jo fantastisk i et køkken. anonym - 2019-11-16 09:24:54 Den originale fra Colosseum er med flanksteak ikke med spidser Pernille - 2018-11-17 12:01:55 Lækkert mad nam nam Preben christensen - 2018-11-12 19:13:21 Elsker bare når folk skriger ketchup er moderne. Ketchup blev produceret i Danmark første gang i 1932, ergo har det kunnet skaffes før det. Så mon ikke Kong Fidde, fik det smagt. Måske var han endda total vild med det. Hvem ved. Har ledt efter en autentisk opskrift, og ifølge historierne, er denne præcis det som den er. Den med kogte kartofler eller ikke, er der åbenbart lidt tvivl omkring. Sågar en historie side skrev "friskkogte pommesfrites". Må dog sige det er opsigtsvækkende at de kogte kartofler skal serveres ved siden af i samtlige opskrifter, hvorimod alle andre ingredienser skal anrettes på tallerken. Det lyder lidt for mig som at folk gerne vil give et lille alternativ, fremfor at det er en del af retten. Derudover er alle opdkriftsider og historie sider enige om resten af opskriften. Bortset fra de tosser der skriger flanksteak og brasede kartofler, der vidst viser mere om deres egen tro på at de har mødt kongen, fremfor den sande historie. Men lykke til alle sammen, jeg synes i hvert fald retten er lækker. anonym - 2018-03-16 19:48:46 Skal der salt og peber i kong fiddes livret Lars-Bo - 2017-10-21 14:22:47 dejlig ret om man laver den på den ene eller anden måde, vær ikke så mavesur og hyg jer Sarahhh - 2017-06-24 19:35:34 Der er dog glemt salt opskriften claus - 2017-03-17 17:14:15 dejlig opskrift :-) men NEJ det er ikke den originale "kong fiddes livret". den er bla. med flankesteak, brasede kartofler og worchestersauce :-) og så læser jeg gud hjælpe mig at en vil putte coktailpølser i ......... ;-) Bjarne Clausen - 2016-05-17 18:50:56 Har lige selv lavet retten og det er ikke første gang jeg har lavet den .Det er virkelig noget af en nydelse ,. jeg bruger ikke kun mørbradspisder, jeg skærer en hel mørbrad ud i medaljoner , og så tilføjer jeg også cocktailpølser, men ellers følger jeg opskriften. anonym - 2016-05-13 09:17:26 Ketchup som vi kender der er 'opfundet' i starten a 1800-tallet, så selvfølgelig havde de ketchup i 30'ernes København. kire-44 - 2015-11-03 16:10:21 hvor får man mørbradsspidser Huje - 2015-09-25 10:11:41 En pose bølgepommefrites ? I 30érne ? anonym - 2015-01-26 22:29:40 I tror allesammen i ved en masse. For det første serverer Coloseum BÅDE kartofler OG fritter. For det andet tror i vel ikke selv på at der skal ketchup i? Tror i det er autentisk, nej vel? Tænk jer om, ketchup er et moderne produkt. Til jer der ikke kan gætte hvad i skal bruge æg osv. til, hvad med hvis i læste opskriften og kiggede billeder så ville i se hvad de er brugt til. Det er tilladt at tænke selv søde venner. Uanset hvilke noget kød i bruger smager retten lækkert. Lars - 2015-01-03 18:30:53 Mener at der skal alm. kartofler til også, og kødet skal være flanksteak! Tina - 2013-02-19 09:23:49 kom lige lidt cocktailpølser i og familien elskede denne ret. Absolut ikke sidste gang jeg laver den Chr. Wendis - 2012-09-28 12:36:04 Er ked af at sige det, men det er/var altså ikke kong Frederiks livret.. Min kone's mormor var kokkepige for kongeparret (Frederiks forældre) i starten af 30'erne, på Frederiksborg Slot i Hillerød.. Frederik bestilte Frikadeller med stuvede grøntsager når han skulle have sin livret ! anonym - 2012-08-08 09:44:54 På den restaurent som opfandt denne ret, får man ikke pommes til men små hvide kartofler med persilledrys Restarenten ligger i Sønderborg egernsundner - 2012-07-04 21:49:14 Kødet har jeg fået skåret i strimler så er det jo ikke så gulas agtig Dr. Omega - 2011-04-30 15:47:18 "Sønderjyden - 0000-00-00 00:00:00 4 spsk engelsk sovs, 2-3 spsk paprika, 3 tsk karry" Den kommer rigtig tæt på. :) Derudover kan det anbefales at smage til med et par gode stænk Angostura Bitter, det runder smagen rigtig godt af. Derudover kan retten godt bruge lidt sovsekulør - rent kosmetisk. Jette - 2010-03-18 08:30:58 Kan med fordel laves med kalkunkød, til dem der ikke spiser gris og ko. Nordjyden - 2010-03-01 06:30:04 Det er faktisk meningen at det skal være en biksemad, masser af kartofler i små tern i gryden sammen med kød og sovs. Jeg har min opskrift fra Go' Morgen Danmark - for mere end 10 år siden var en tidligere ansat i kongehuset i studiet og lavede denne ret, som en biksemad og der blev bestemt ikke nævnt noget om pommes fritter - mon ikke det er noget omtalte restaurant har tilføjet. Det blev iøvrigt fortalt, at Kong Frederik fik denne ret serveret på kongeskibet. anonym - 2009-11-13 22:02:53 dette er ikke den orginale opskrift ....... synes det er synd at nogen skal smide den på nettet da den kun er godkendt til at blive lavet på collo. . . . . . ukendt - 2009-11-04 19:10:16 "Dette er den orginale Kong Fidde's livret ( Sønderborg ) " = fis. der mangler en MEGET vigtig og hemmelig indgrediens. plet - 2008-11-17 17:06:12 Hvad er mørbradspidser egentlig? Det er en rigtig god ret. Prøv og brug ris/flute i stedet for kartofler. Man kan også anvende venøsteaks. Da det er meningen kødet skal skæres ud i så små tern som en lillefinger negl, er det lidt nemmere med venøsteaks, da de i forvejen er meget tynde. Jeg prøvede også med kapers som tilbehør, så kan man lide dem kan de også bruges. Det er også meningen både æg, rødbeder og løg også skal skæres ud i så små tern på størrelse med en lillefinger negl. jeg har fået retten på en restaurent og ved det derfra. Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne