Spekulatius - Speculaas

Spekulatius - Speculaas, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Portion 1 Portion
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Holland

HollandFryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :      Red :
Spekulatius - Speculaas, billede 4 Spekulatius - Speculaas, billede 1 Spekulatius - Speculaas, billede 2 Spekulatius - Speculaas, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

150 gram Brun farin 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram
0.25 tsk. Brunkagekrydderi
0.25 tsk. Brunkagekrydderi
0.25 tsk. Brunkagekrydderi
0.25 tsk. Brunkagekrydderi
0.25 tsk. Brunkagekrydderi
0.5 tsk. Hjortetaksalt
100 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
50 gram Mandler, usmuttede 1 dl. mandler vejer ca. 50 gram.
1 mandel vejer ca. 1 gram.
3 spsk. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Bland mel med farin, krydderier og bagepulver. Hak smørret i og smuldr med fingrene. Tilsæt fintblendede mandler eller mandelmel. Saml dejen hurtigt med vand efter behov, den skal være glat og ensartet.

Pak dejen i folie og lad den hvile min. 1 time – helst natten over – den skal være ret fast.

Dejen kan kommes i Spekulatius vi har brugt firkantede forme i silikone med motiv (Spekulatius Flexiform fra Lurch).
Hvor vi har rullet dejen ud i 2.5 mm og skåret dejen i firkanter som passer ned i formene, trykket dejen godt ned i formen inden vi bagte ved 200 grader C i ca. 10 min.
Afkøl på bagerist. Opbevares i dåser.

Eller rul dejen ud på et melet bord i ca. 2½ mm. tykkelse. Udstik med forme af forskellige dyr og mennesker eller i ret store runde eller firkantede kager.

Sæt på bageplade med bagepapir. Bag ved 200 grader C i ca. 10 min., afhængig af kagernes størrelse.

Der findes også spekulatiuswalze eller kagerulle præger






Beskrivelse:
I juletiden spiser man især i Tyskland og Holland en art småkager der hedder spekulatius.

En legende fortæller, at biskob Nikolaus reddede sin hjemby for hungersnød. Han overtalte nogle handelsfolk til at give byen noget mel til brød. Da handelsfolkene sejlede videre opdagede de, at sækkene stadig var fulde af mel, de blev så taknemmelige at de, da de kom hjem til Holland fremstillede et specielt bagværk, bla. af de krydderier, som man havde hentet i Tyrkiet.

De første spekulatius forestillede Sinter Klaas i fuldt ornat, men nu kan man få alle mulige figurer.

Speculatiusformene laves af træ og man kan ofte se dem hænge til pynt i køknerne året rundt, når de ikke bruges.

Ud fra disse spekulatiuskager, der efterhånden findes i mange typer, stammer vore egne brunekager og pebernødder formodentlig, da det jo også er kager der kun spises til jul og indeholder krydderier fra "den fremmede verden".

Den hollandske julemand skulle tage rundt i Holland den 5. december og blandt andet ligge denne kage og andre godbidder i de træsko der er stillet frem til ham.

De små speculatius småkager er med huller i, så de kan hænges på juletræet. Hollandske speculatius (firkantede brune kager) kan nu købes i næsten alle supermarkeder i Danmark.

karakterer:
Opskriften er vist 27104 gange,
og udskrevet 382 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.7    (28 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 10264 (2443 kcal)
KJ pr. Portion 10264 (2443 kcal)
Vægt ialt 595 gram
Vægt pr. Portion 595 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1725 KJ (410 kcal)
Protein 5.8 gram
Fedt 17.6 gram
Kulhydrat 58.5 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2008-01-03 15:55:45
super gode - de bedste småkager jeg har smagt :-)