Klejner
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Smørret smuldres i sukker, mel og bagepulver, kardemomme og revet citronskal.
Æggene og mælken blandes i, og det æltes. Dejen rulles ud i 5 mm tykkelse. Først skæres den lodret gennem til strimler, så skråt. Der laves hul i klejnen, og den ene spids stikkes igennem. De lægges til hvile i 1 time. De koges så i palmin til de er lysebrune. Lægges på fedtsugende papir. Drys flormelis over inden servering. Tips: En wok er god til friturestegning, og 3x500 g. fedtstof er passende. Denne klejne er blid ved fedtstoffet, så du vil kunne bage flere portioner af denne dej før fedtstoffet er træt og skal udskiftes 1 portion giver ca. 125 stk. |
Klejner en gammel dansk kendingKlejner er sløjfeformede kager, som koges i fedtstof. Klejner laves for det meste op til jul, og er kendte i Danmark, Sydsverige (klenät), Norge (fattigmann), Færøerne (kleynur), Island (kleinur) og Grønland (utsuusat).Klejne opskriften hører til de ældste danske julesmåkager, og har været kendt siden middelalderen. Dengang blev de små kager kogt i en gryde over åbent ildsted. Det var først omkring midten af 1800-tallet, at brændekomfuret med ovn begyndte at vinde udbredelse. Brændekomfuret gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye kager. Præcis hvor den sløjfeformede kage stammer fra vides ikke, men navnet menes at komme fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille). Sådan laver du de bedste klejnerKlejner laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede stykker med et klejnejern eller en kagespore. Midt i hver rombe skæres et snit. Den ene ende trækkes igennem snittet, hvormed den klassiske facon opstår. Tilberedningen sker uden ovn. Kagerne bages nemlig ikke, de koges i fedtstof i en gryde.Tips til kogning af hjemmelavet klejnerAlletiders Kogebogs opskrift på klejner er blid ved fedtstoffet, hvilket betyder, at du kan bage flere portioner af samme dej, før fedtstoffet er træt og skal udskiftes. Prøv f.eks. at bruge en wok næste gang du laver klejner. Wokken er god til friturestegning, og 3 x 500 gram fedtstof til bagning af denne portion er passende. Denne klejne opskrift er med palmin. De fleste koger klejner i palmin, da det er vegetabilsk - men det er lidt en smagssag. Palmin har dog den fordel, at fedtstoffet ikke oxideres ved opvarmning, og dermed får kagerne ikke en harsk smag.Temperaturen ved kogningDet er enormt vigtigt at holde øje med temperaturen, så kagerne ikke bliver sorte. Omvendt er der risiko for, at klejnen bliver for fedtet, hvis temperaturen er for lav. Det anbefales, at opvarme fedtstoffet til det når en temperatur på ca. 180 grader.Mangler du inspiration til andre julekager? Så udforsk hele udvalget af opskrifter på julesmåkager her hos Alletiders Kogebog. FAQHvad koges klejner i?Klejner skal koges i fedtstof. I denne opskrift koges de i palmin.Hvordan koger man klejner?Klejnerne koges i en gryde med fedtstof, indtil de er lysebrune. Derefter tages de op med en hulske og lægges på fedtsugende papir. Hvor varmt skal palmin være til klejner? Palmin skal være omkring 180 grader, før den er klar til brug.Hvordan folder man klejner?Rul dejen ud og skær den i rombeformede stykker med en kagespore. Skær et snit i midten, og træk den ene ende gennem snittet, så dejen får den karakteristiske klejne-facon.Hvordan opbevarer man klejner?Klejner opbevares bedst i en lufttæt kagedåse eller beholder sammen med et par stykker fedtsugende papir.Kan klejner fryses?Ja, du kan sagtens fryse ubagte klejner, hvis du har lavet for mange.Hvad er bedst at koge klejner i?Mange koger klejner i palmin, som er vegetabilsk og smagsneutral. Du kan dog også bruge en anden smagsneutral olie eller svinefedt. |
Opskriften er vist 516088 gange,
og udskrevet 16668 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.4 (118 stemmer) |
|
Kommentarer Kim - 2021-12-21 16:23:09 Kan man slå dejen op dagen før den skal bruges Joan - 2020-12-02 12:27:42 Kan jeg fryse dejen ? Pia - 2019-12-13 11:13:40 Kan man putte appelsin skal i i stedet for Kirsten - 2019-12-06 21:03:10 Så lækre, de er lige så gode som dem jeg husker fra barndommen. 😛👍 Mm - 2019-12-05 16:22:08 Næsten perfekt dej 👍 nu skal de bare koges om et par dage 😊 Annegrethe Rasmussen - 2019-11-22 21:28:57 Det er er bare en pragtfuldt opskrift, og hold nu op de smager bare godt ,jeg fuldte jeres opskrift trin for trin og jeg er fan Tak allertiders kogebog 😊 Tina Sejersbøl - 2018-12-13 07:20:18 Rigtig gode klejner. Helt traditionel konsistens og smag. Super! anonym - 2018-12-13 07:16:00 Rigtig gode klejner. Rigtig konsistens og smag. Henriette Meyer - 2017-11-15 17:48:42 Lidt mere citron ville ikke gøre noget. Heidi - 2015-11-18 09:30:43 Hej, kan dejen eller de færdige klejner fryses og hvor længe kan de færdige klejner holde sig ? ole - 2015-11-15 07:44:31 I stedet for palmin kan du også bruge en ganske alm. rapsolie Morten 29 - 2014-11-30 17:19:59 Det er en rigtig god opksirft. (50 pers.) fulgte den dog ikke peæcis da jeg valgte at putte 2 æg i og så lidt ekstra mel. Meget vellykket. Personligt foretrækker jeg at de er lidt tykkere :) _ - 2012-12-21 11:19:05 Behøves man at bruge palmin og ikke rigtigt olie eller smør??? anonym - 2012-12-07 13:10:50 Ja ingen problem anonym - 2012-11-30 22:49:33 kan man lave dejen dagen før? |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne