Risalamande med kirsebærsauce
Hovedingrediens : Gryn / Korn - Grødris Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 120 minutter Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Flæk vaniljestangen og tag kornene ud.
Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min. Mælken, vaniljekorn og vaniljestang tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time. Tag vaniljestangen op, afkøl grøden. Hak mandlerne, gem en til at komme hel i risalamanden. Pisk fløden til flødeskum. Rør mandlerne og sukker i den kolde risengrød (nogle koger grøden med sukker). Når Ris a l'amanden skal røres så skal man lige vurdere hvor tyk grøden er blevet nu den er kold, den kan evt. blandes med lidt mælk eller piskefløde inden flødeskummet vendes i, vend flødeskummet i lidt af gangen. Tips: Grøden skal koge til den er tilpas tyk og risene er møre, dvs. ingen hårde spidser, hvis opskriften skaleres op skal man beregne noget længere kogetid. 125 g grødris er i dl. ( 1 dl = 90 g grødris ) 125 g grødris = ca. 1.4 dl grødris 1 dl. sukker = 90 gram. 1 vanillestang kan skiftes ud med 3 tsk. vanillesukker |
Risalamande med kirsebærsauce - en dansk juletraditionAlle danskere kender den klassiske juledessert, ris a la mande. Selvom det klinger af et fransk navn, vil du blive mødt af fortvivlende blikke, hvis du bad om en risalamande i Frankrig. En god risalamande opskrift består af risengrød med flødeskum, mandler og kirsebærsauce. Nogle foretrækker en lun kirsebærsauce, mens andre hellere vil have den kold.Risalamandens historieEn gammel vandrehistorie går på, at opskriften på risalamande blev opfundet i køkkenet på Hotel D’Angleterre i 1800-tallet. Nogle gæster bestilte efter sigende en dessert midt om natten, hvor kokken ikke havde andet end kold risengrød at gøre godt med. Han valgte derfor at tilsætte noget flødeskum, hakkede mandler og til slut toppe desserten med nogle syltede kirsebær. Risdesserten faldt i god jord hos gæsterne, og er i dag blevet en dansk traditionel ret til jul.Gammeldags risalamande til julI første halvdel af 1900-tallet var risengrøden den mest almindelige spise i de danske hjem til jul. De borgerlige køkkener var i stedet begyndt at servere risalamande med kirsebærsauce.Først under 2. verdenskrig tog risalamanden førstepladsen som danskernes favorit juledessert. Da der var mangel på ris og kanel, begyndte husmødrene at spare på risengrøden ved at tilsætte erstatningsprodukter, såsom flødeskum, for at få grøden til at strække sig over flere dage. Idet der også var mangel på mandler, blev den hele mandel i risalamanden erstattet med en knap i mange hjem. Dette skyldes, at flere mente, at man ikke kunne servere en klassisk risalamande uden en mandelgave. Mandelgaven er fundet med inspiration fra FrankrigSelvom risalamandes oprindelse ikke er fransk, så stammer traditionen omkring mandelgaven fra en fransk skik tilbage fra 1500-tallet, hvor man i de mere fornemme hjem under helligtrekonger kom en bønne i helligtrekongerskagen. Den, som fik bønnen, blev “konge” med alle de privilegier, der fulgte med titlen. I dag er mandelgaven i mange hjem en marcipangris, chokolade eller andet spiseligt.FAQHvor stammer risalamande fra?Risalamande stammer fra Danmark, og blev opfundet i 1800-tallet af en kok på hotel D’Angleterre.Hvor kommer risalamande fra?Risalamande stammer fra Danmark. Desserten blev opfundet af en kok på hotel D’Angleterre tilbage i 1800-tallet.Hvordan laver man risalamande?Risalamande laves på risengrød, smuttede mandler og fløde. Lav en portion risengrød, hak mandlerne og rør dem i risengrøden sammen med lidt salt. Sæt grøden på køl så den bliver kold. Inden servering piskes flødeskummen, som efterfølgende vendes i grøden. Du kan med fordel lave grøden dagen inden servering.Kan man fryse risalamande?Ja, man kan fryse risalamande, men konsistensen kan blive mere tynd i det, da luften fra flødeskummet forsvinder ved optøning.Risalamande pr person?Regn med omkring 100-200 gram risalamande pr person. |
Opskriften er vist 2468721 gange,
og udskrevet 45496 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.2 (259 stemmer) |
|
Kommentarer Peter - 2023-12-10 14:05:10 Elsker ris ala mande, kan ikke vente til det bliver jul Per - 2022-12-24 20:12:49 Hvis grøden er for tynd, så skal man blot fortsætte med at koge indtil den har tilpas tykkelse Charlotte Josefine - 2022-12-23 10:22:56 Min grød blev meget tynd!! Æv anonym - 2021-12-23 14:53:58 Alt for meget sukker. Per - 2021-12-19 20:27:28 Med almindelige ris, mener du så ris til løse ris, basamatis, jasmin og den slags? Det vil jeg ikke bruge, men om du køber Pama eller andre grødris gør ikke den store forskel Per - 2021-12-19 20:27:27 Med almindelige ris, mener du så ris til løse ris, basamatis, jasmin og den slags? Det vil jeg ikke bruge, men om du køber Pama eller andre grødris gør ikke den store forskel Ann - 2021-12-18 17:14:30 Jeg skal lave ris a la mende til 14 personer her til jul. Den skal være perfekt. Skal jeg bruge Pama ris eller alminde lige ris. Jeg synes gerne der må være lidt struktur i den, ikke helt grød. Har altid brugt alm ris, men er blevet anbefalet Pama ris. Hvad anbefaler i? På forhånd tak Vh ANN Louise - 2020-12-23 13:33:43 Kan man komme for mange mandler i Jon - 2019-12-24 15:19:15 Udmærket opskrift, men der bliver angivet for meget sukker. Halvdel ville være nok. Jeanett - 2017-12-23 21:35:47 Til Silvia Romero. 1000 tak for din varme feedback, jeg er ubeskrivelig glad for at høre jeres familie har fået glæde af kommentaren - julen er bare ikke den samme uden Risalamande :-) Var selv absolut på herrens mark i starten pga. laktoseintolerance, men med hjælp fra en veninde fik jeg kickstartet en masse idéer - herefter har jeg selv bygget videre, så har lavet en mappe med laktosefrie opskrifter med billeder. Pga. din kommentar, håber jeg, at jeg får tid og lejlighed til at lægge de laktosefrie opskrifter op, så andre også kan få glæde af dem - har efterhånden en hel del :-) Nogle af dem er både laktose- og glutenfri. Jan - 2017-12-13 19:24:43 Laktose fri Alto cuisine Soya er piskbar som fløde Jesper - 2017-12-11 20:40:40 Jeg brugte dobbelt så meget piskefløde og mere sukker. Jeg syntes den skulle være mere sød og cremet. silvia romero - 2017-10-08 00:01:36 Til Jeanett -- Hvor er det godt, at du giver opskriften til at personer med intolerance til laktosen, også kan spise ris a l`amande!! Helt specielt for børnenes skyld! Både min datter som min barnebarn, har laktose-intolerance, derfor synes jeg din pragfuld opskrift, kommer til at fylde det hul som er der til Jul. Du beskriver meget godt, din opskrift, klar og med optioner. Jeanett, mange tak for dit arbejde. Jeanett - 2017-02-18 21:48:56 Da jeg er laktose-intolerant, erstatter jeg sødmælk med mandelmælk. (1 liter) Som erstatning for fløde, bruger jeg KUN den cremede del af 1 dåse Kokosmælk. Gerne en asiatisk eller indisk kokosmælk med minimim 21 g fedt. (82 % Kokosmælk, 18 % vand)Bruges en kvalitetskokosmælk, smager risalamanden ikke af kokos. Laktosefri piskefløde kan også bruges i stedet for kokosmælk - jeg foretrækker personligt kokosmælk :) anonym - 2016-12-21 22:24:50 Put det hele i en stegepose, og så i en stor gryde med kogende vand, så er man fri for at stå og røre hele tiden :-) anonym - 2015-12-24 10:19:16 Den er så lækker Sven - 2015-12-24 01:06:52 Når mælken i gryden er kogt op (stiger op i gryden), pakker jeg gryden med låg i "høkasse" d.v.s. under dynen indpakket i aviser og håndklæde i nogle timer, sparer energi og brænder aldrig i gryden. Thomsen - 2015-12-17 17:54:30 Ris ala mande er opfundet for folk der arbejder udendors i vinterkulde, det er en ren calorie bombe! Nadia - 2014-12-14 15:16:21 Smager supper godt jeg ELSKER risalamande GLÆDELIG JUL ALLE SAMMEN Mads - 2014-11-29 11:21:34 Mandlerne kan sagtens klare en tur i ovnen, så de lige får lidt farve, det giver en ekstra dybte i retten. BigT - 2014-02-08 19:54:51 Prøv at skifte sødmælken ud med mandelmælk... Det har sværere ved at brænde på, og smager bedre bes - 2013-12-08 12:36:56 Når gryden er godt i kog, pakker jeg den ind i et håndklæde og sætter den i en termotaske, som i forvejen er varmet op. Der får den lov at hygge sig en times tid eller halvanden - eller natten over, for den sags skyld. Iben - 2013-11-08 09:08:35 Jeg laver altid min grød i ovnen. Så er men fri for at stå og røre hele tiden. Det er samme funktion som hvis man satte gryden ind under dynen. Her skal den bare kun stå i 30 min. ris a la mand - 2012-12-23 18:40:16 Den smage bedst fra bund... Jeg star med lidt vand i også mælk og lad den kog lidt op også risen sammen med vanillestang.. fløde og mandler til sidst.. Det med vanillestang er noget nyt vi prøve.. ellers bruge vi normal almindelige Vanillesukker.. Glædelig jul samt et godt nytår Bjarke - 2012-12-23 15:16:38 Tjaa, som med alt andet, er det intet der er rigtigt eller forkert. Så brug nu bare den grundlæggende opskrift! og varier den som du lyster! Jeg har feks. engang lavet en fantastisk grød ved at tilsætte kanubrehavre, den blev anderledes men rigtig god Nanna - 2012-12-16 16:35:36 Brug risotto ris, de er større og smatter ikke ud som almindelige grød ris.. Anne. - 2012-12-15 12:08:41 Prøv at blande nogle spiseskefulde portvin i den kolde grød, og følg så i øvrigt opskriften. Får risalamanden til at smage af mere - uden at man kan definere, hvad der bevirker den mere intense smag. Børn kan sagtens spise med uden at registre portvinen (eller blive berusede!). jette r - 2012-12-01 19:08:52 nem metode; kog grøden færdig i dyne. Kog ris og mælk op ved svag varme. rør af og til, og lad små koge i ca 10 min og læg låg på. pak så gryden i et viskestykke, og pak gryden ind i en dyne. vent 45 min og grøden er dejlig. synes i øvrigt opskriften på ris a la mande er skøn. Bernt - 2012-12-01 08:23:19 Pama ris og mikro ovn. Jeg er rystet. Jeg laver den på gammeldags maner som min tipoldemor gjorde. Miig - 2012-10-03 01:36:43 Jeg plejer at tilføje nogen dråber mandel essens det giver lidt ekstra og smager fantastisk... :) Det der med at købe færdig grød er da spild af penge, ja det er nemmere men for smagens skyld kan det på ingen måde betale sig.... Jan Rasmussen - 2011-12-23 20:27:58 Meget god! Förste gang jeg laver det. Tusen tak! Hanne, Tórshavn - 2011-12-05 17:55:49 Har I prøvet opskriften på Ris a la mande i kogebogen "Præsten og kogejomfruen" (s. 70f, "Ris à la mande med marcipan og figenkompot")? Hvis man er på slankekur, er dette nok ikke lige sagen, men den smager, så englene synger. Poul Joachim Stender og Susanne Engelstoft Rasmussen kan noget med mad (og kristendom), som ingen er i stand til at præstere. Glædelig jul! íngrid - 2011-11-26 14:12:17 Har ikke brugt siden før Hurra for muligheden at indsætte antal personer og få målene direkte.thumbs up magnus från göteborg - 2010-12-23 21:57:55 trevlig o underbar avslutning på julbordet,kanske bättre än vår variant ris a la malta,trevlig jul alla matälskare Birthe - 2010-12-22 15:46:07 Ris a la gammeldags "høkasse" Kog risene op med mælken. Kom et håndklæde el. en avis om gryden og sæt den i sengen. Dæk med dynen. Nogle timer. Passer sig selv. mig - 2010-12-12 12:01:24 Alle friske nødder fremprovokerer en allergiske reaktioner hos mig og mange andre. Men jeg har fundet en løsning, så jeg kan få et par portioner med af den søde grød, uden at skulle undværer mandlerne! hvis jeg dagen før fint hakker mandlerne, spreder dem godt ud på et stykke bagepapir, sætter dem nederst i en kold oven på 175grade. Hold godt øje med dem og husk at vende dem jævnligt, for de skal kun lige tørres for olierne og må ikke få farve. opbevar dem et tørt sted til de skal bruges. God jul! karin - 2010-12-07 14:03:11 grødris brænder ikke på... skyl risen godt...gå efter opskrifterne... jeg bruger altid økologisk sødmælk, det bliver altså bedst. Når risen har kogt i 5 minutter hvor jeg rører hvert minut, så stiller jeg den ind under dynen i sengen. Og der står den indtil den er færdig. Og med øko mælk har man en gul hinde over...det er fløden som lægger sig øverst. Det gør den ikke ved almindelig mælk. Man sparer på energien og der brænder ikke noget på her. Jeg koger den op om morgenen og sidst på eftermiddagen er den færdig ! Nemt.. studsgaard - 2009-12-24 12:46:40 har for første gang lavet ris a la mande via denne opskrift... den smager jo super... kan sagtens anbefale denne :) elsebp - 2009-12-24 10:36:57 Hvis i smører den tørre gryde godt i smør inden tilberedning brænder grøden ikke så nem på, især hvis man bruger fedtfattige mælkeprodukter.... Bo - 2009-12-24 09:34:55 Mikroovn spiller - det var de nemmeste mandler jeg nogensinde har smuttet. Tak for tippet! Pia - 2009-12-22 15:10:41 til ris der ikke skal brænde på. Hvis man er i besiddelse af en mikroovn, er den sikre metode at "koge" risene med mælken i mikroovnen. kom ris og mælk i en skål der tåler varme -evt. tupperware er fine til formålet. Sætte mikro ovnen på det højeste - tage 10 - 15 min. ad gangen, røre i det inden der startes op med de næste 10 - 15 min. når grøden er fin og let og har absorberet mælken, og nem at røre i, tages den ud af mikroovnen og stilles til køling. Da portion og styrken på mikroovnen jo kan variere, skal der holdes lidt øje med retten når den koger, men den har endnu aldrig kogt over for mig, og det er super nemt. Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne