Grønlangkål fra Vendsyssel
Hovedingrediens : Kål - Grønkål Oprindelsesland : Danmark Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Grønkålen ribbes og skylles godt. blanceres i letsaltet vand nogle minutter.
Den blancerede og skyllede kål koges i suppe/bouillon fra letsaltet stribet flæsk/medister/ribben, hvilket er med til at give grønkålen smag. Kålen koges Ca. 45 minutter og afkøles. Med hænderne formes kålen til runde boller. Bollerne hakkes groft med kniv og formes til runde boller igen. Grønkålsbollerne varmes i gryde eller på pande i kogefedtet fra sulet. Der tilsættes mælk og fløde lidt salt, sukker og eventuelt lidt eddike efter behag. Server grønlangkålen med flæsk/medister/ribben, friskbagt sigtebrød, sennep og rødbeder. Tips: til 4 personer ca. 1.5 kg. grønkål uden stok, men ikke ribbet. |
|
Opskriften er vist 147525 gange,
og udskrevet 1364 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.4 (33 stemmer) |
|
Kommentarer Karen nielsen - 2017-10-23 16:33:36 Som jeg har lært at lave grønlangkål. Man tager skyllede,ribbede grønkål og koger dem i en suppe, der er tilbage fra det grisehoved og skank, som du har brugt til sylte. Kålen koges i suppen i ca 2 timer. Kålen knystes og gemmes i fryseren. Når du laver grønlangkålen, hakkes grønkålsbollen groft. Brunes i marg og fedt, i en stegegryde, når kålen er brunet tilsættes piskefløde og salt efter behag. Nogle vil have sukker i, men den serveres for sig selv, ikke alle kan klare sukker til kål. Jeg er rigtig indfødt Vendelbo, og har lært at lave det på den måde. birger - 2017-08-31 16:38:32 Ud af en vendelbofamilie kan jeg oplyse, at min mors opskrift IKKE indeholdt fløde. Grønkålsbollerne blev hakket groft og stegt på panden i andfedt og svinefedt, OG ikke tilsat eddike. Resten af opskriften er OK! Størrelsen på bollerne skal efter min erfaring være på størrelse med en knyttet hånd. L.RL - 2017-02-09 00:01:22 rugbrød ,ikke sigtebrød . Kanelsukker er det Lollænderne der spiser men vi spiste sukker og kanel på hvidkål. Far var fra Agersted Linda Ravnholt L - 2017-02-08 23:57:48 Husk sennep og rødbeder, og hvidtøl til Sheila - 2009-08-27 19:45:13 Jens-Ole: En bolle kan ligge i en hånd. En bolle på størrelse med en bordtennisbold er for lille, en bolle på størrelse med en tennisbold er for stor. Jeg koger gerne min grønkål i ca. 6 timer på meget lavt blus. En "slow-cooker" er et fund i denne henseende. Og så hakker jeg den inden jeg laver boller af den. Eddike? Absolut ikke! Og heller ikke kanelsukker (vel, I der ovre fra Moseby??!!!!) Sigtebrød? Er man fra Bogense (ja, i Vends(!)herred på Nordfyn findes retten også!) spises der franskbrød til i stedet for brunkartofler, men prøv at snyde en vendelbo for brunkartoflerne! Det slipper man ikke godt fra. Karen - 2008-12-08 16:28:52 Sådan som jeg har lært det af min familie, så laves der en "saltepølse" på svinekød som koges med. Denne steges så efterfølgende og serveres sammen med resten. Kål bollerne er kålbladene som her hakket og man tager en god håndfuld hvor væsken presset ud af. Dette er mængden af kål i en bolle. Bollerne kan fryses og tages op i stk form afhængig af hvor meget man skal bruge. Hans Peter i Skælskør - 2008-11-23 22:13:43 Grønlangkål kan ikke koges på 45 min. De skal koge et par timer. Kålene skal være kogt så de kan tygges med tungen. I Vendsyssel bruger man absolut ikke eddike i grønlangkål. Derudover anvendes brunede kartofler i stedet for sigtebrød. jens-ole - 2007-12-08 22:28:59 hvor meget vejer bollerne, der står ikke noget om hvor meget kål man skal bruge. 1½ bolle er jo et vidt begreb John i Ulfborg - 2007-03-10 20:08:56 har aldrig hørt man bruger eddike. Er selv indfødt Vendelbo |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne