Kløben

Kløben, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Portion 1 Portion
KagerRet : Kager - Kager - Diverse

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Kløben, billede 4 Kløben, billede 1 Kløben, billede 2 Kløben, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

50 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
0.5 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
1 tsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
50 gram Gær, frisk
3 dl. Mælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram

Næringsberegning på baggrund af sødmælk.
125 gram Rosiner 1 tsk. vejer 2.5 gram
1 spsk. vejer 7.5 gram
1 dl. rosiner vejer ca. 50 gram
100 gram Sukat, kandiseret Sukat er kandiseret skal af citrusfrugter.

1 tsk. vejer 3.2 gram
1 spsk. vejer 9.7 gram
1 dl. vejer ca. 65 gram
125 gram Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
   
  Pensling:
0.5 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
Opskrift:
Smørret smuldres i melet, gæren udrøres i lunkent mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning Ca. 30 min.


Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der foldes sammen to gange på den korte led. Efterhæves Ca. 30 min.

Pensles med sammenpisket æg og bages Ca. 30 min. ved 200 grader C. alm ovn.

Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis.

Ved serveringen skæres brødet i skiver, der ofte smørbelægges.





Beskrivelse:
Kløben er et let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere, undertiden i en luksusudgave med marcipan. Kløben er en særlig variant af den tyske julekage Stollen, men denne er ikke nær så let.

Ordet kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i dette århundrede. Det stammer fra tysk og betegner den længdespalte eller kløft, der opstår, når dejen bliver sammenfoldet.

karakterer:
Opskriften er vist 61951 gange,
og udskrevet 1043 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.7    (21 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 16209 (3859 kcal)
KJ pr. Portion 16209 (3859 kcal)
Vægt ialt 1291 gram
Vægt pr. Portion 1291 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1255 KJ (298 kcal)
Protein 7.7 gram
Fedt 8.9 gram
Kulhydrat 48.4 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Der er ikke tilføjet nogen kommentar til denne opskrift endnu