Sønderjysk rugbrødslagkage

Sønderjysk rugbrødslagkage, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 8 Pers.
KonditoriRet : Konditori - Lagkage

Hovedingrediens : Gryn / Korn - Rugbrød

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Sønderjysk rugbrødslagkage, billede 4 Sønderjysk rugbrødslagkage, billede 1 Sønderjysk rugbrødslagkage, billede 2 Sønderjysk rugbrødslagkage, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
150 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
   
200 gram Rugbrød. mørkt 1 skive rugbrød vejer ca. 50 gram.
2 spsk. Kakao 1 tsk. 2 gram
1 spsk. 6 gram
1 dl. 45 gram
1 spsk. Kartoffelmel 1 tsk. 4.2 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 70 gram
2 tsk. Bagepulver 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Fyld og pynt:
5 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
200 gram Solbærmarmelade 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
50 gram Mørk chokolade 44% Den almindelige mørke kogechokolade med 44 % kakao.
Fedt ca. 30%

Hakket chokolade vejer ca.
1 tsk. 3 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
Opskrift:
Æggeblommer og sukker piskes til en luftig æggesnaps.

revet mørkt rugbrød uden kerner (rimeligt friskt), kakao, kartoffelmel og evt. mandler (se tips) samt bagepulver blandes i.

Æggehviderne piskes stive og vendes i à 3 gange.

Rugbrødsmassen hældes i en smurt springform, ca. 20 cm i diameter og bages ved ca. 180 grader C. alm. ovn i 45-60 min.

Afkøles og deles til to bunde.

Pisk fløden og læg bundene sammen med flødeskum og evt. solbærsyltetøj imellem. Kom resten af fløden over og drys/pynt med chokoladestykker.

Tips:

evt. 100 g. hakkede mandler pr 8 pers.





Beskrivelse:

Opskrift på rugbrødslagkage med solbær

Har du smagt en sønderjysk rugbrødslagkage før? Hvis ikke, så er det sandelig på tide. Denne rugbrødslagekage opskrift er nem at gå til og så smager den henrivende. Ja, faktisk er jeg næsten sikker på, at dine gæster vil bede om en opskrift, når først de har smagt det første stykke.

Denne kage er oplagt at bage, hvis du ligger inde med tørre rugbrødsrester, som du alligevel ville smide ud. Måske undrer du dig over, hvordan man kan bage en kage af rugbrød. Men den er god nok - disse rugbrødslagkage bunde smager altså fantastisk. Og flødeskummen, den hakkede mørke chokolade og solbærmarmeladen sætter prikken over i’et. Server rugbrødslagkagen til Sønderjysk kaffebord, når du får gæster, eller hvis du ønsker at prøve en lidt anderledes lagkage end den traditionelle med vaniljebunde.

Måske har du tænkt over, om det hedder en sønderjysk rugbrødslagkage eller brødtærte? Faktisk kan du sige begge dele. Kagen går nemlig også under navnet sønderjysk brødtærte.

Historien om brødtærten

Brødtorte eller rugbrødslagkage er en klassiker, der stammer fra Sønderjylland. Kagen er et must på det sønderjyske kaffebord, og faktisk er det en af favoritterne blandt de utallige lækre kager, som der ofte diskes op med.

Faktisk skal vi helt tilbage til 1754, da opskriften for første gang kunne ses i bogen: En nye proberet og af mange approberet Kaage, Bage og Sylte Bog. Før i tiden gjaldt det om at udnytte alle rester, og rugbrødsrester blev ofte til øllebrød eller rugbrødslagkagebunde.

I dag bages den nemme rugbrødslagkage med chokolade over hele landet. Hos Alletiders Kogebog finder du, hvis jeg selv skal sige det, nok den allerbedste sønderjyske rugbrødslagkage opskrift.

FAQ

Kan rugbrødslagkage laves dagen før?

Ja, bunden kan fint bages dagen før og samles dagen efter. Kan rugbrødslagkage fryses? Ja, bunden kan fryses uden fyld.

karakterer:
Opskriften er vist 561241 gange,
og udskrevet 20953 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.9    (315 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 17563 (4181 kcal)
KJ pr. Pers. 2195 (522 kcal)
Vægt ialt 1554 gram
Vægt pr. Pers. 194 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1130 KJ (269 kcal)
Protein 5.3 gram
Fedt 16.2 gram
Kulhydrat 26.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2019-10-30 09:54:30
I stedet for at rive brødet på rivejernet bruger jeg stavblender, hvortil der hører en lukket skål med kniv. Skærer brødet i tern og 20 sekunder,-så er brødet klart.

  -   2018-06-23 10:56:01
Hej jeres opskrift er meget god, men når i lægger kagen sammen så prøv at bruge alt flødeskum inden i og smør hvid glasur oven på hilsen Irene

  -   2017-10-15 21:11:11
Hejsa. Kan bundene fryses? Vh Susanne

  -   2017-03-10 16:18:34
Dejlig kage, den smager af barndom. Anne Grethe

  -   2016-10-07 16:25:48
Jeg prøvede at bruge deres opskrift.Den er supper !!!!!! og smagt så GODT!!!!! VHbente

  -   2015-06-18 13:08:58
Jeg prøvede at gøre det sådan som du (Karen) beskriver, med at piske hviderne først i stedet, så sukker, blommer, osv. Ellers gjorde jeg alt ifølge denne opskrift, men kagen har ligesom pustet sig op og er bagefter faldet helt sammen... Nogen bud på hvad jeg kan have gjort forkert? Kan bagetid/temperatur evt. være anderledes for denne måde at gøre det på? Laver bagepulveret mon vrøvl? :)

  -   2013-09-27 00:14:16
Jeg har bagt dem over 10 gange også fler a gangen nu vil jeg prøve at lave en med gullerødes rug brød

  -   2013-01-08 10:55:47
Kan sagtens fryses også med fyld, min mormor laver den som rolade og tager den færdig lige fra fryseren, så kan man putte fløde og chokolade på toppen..

  -   2013-01-05 19:08:58
Kan bundene fryses når de er bagt?

  -   2012-12-22 18:25:13
jeg bruger kerne rugbrød, det giver den en bedre smag med en smag af grov kagedej :))

  -   2012-08-08 07:23:09
Solbærsyltetøj på bunden med det halve af føden så er den ikke så tung, det er meget Sønderjysk

  -   2012-07-05 22:34:42
Hmm, lækker kage. Men næste gang vil jeg følge opskriften og ikke bruge groft rugbrød ;-)

  -   2012-04-28 15:24:01
Jeg har bagt over tusind rugbrødslagkager i min cafe`. I de stiftpiskede æggehvider piskede jeg sukkeret i, til det blev til en sej masse.Og efterfølgende æggeblommer - og så de tørre ting. Jeg brugte altig groft blendet rugbrød dog uden solsikkekerner og disse bliver grønne under bagning.

  -   2011-11-04 10:17:39
Hos er der solbær syltetøj eller hindbær sylte tøj i mellem og flødeskum ovenpå, det giver en meget god smag med det syrlige og fløden og rugbrøds smagen. Vi kommer fra Als og derfra opskriften.

  -   2011-11-01 08:51:33
Jeg delte kagen i 3 bunde, for ellers ville de blive for tykke.

  -   2011-10-22 14:10:36
Jeg brugte ymerdrys i stedet og at stå selv og rive rugbrødet

  -   2011-10-20 19:41:26
husk at man skal bruge sønderjysk rugbrød helt uden kerner - evt lyst (det kan man få hos min lokale bager)

  -   2011-09-26 18:07:53
I stedet for at rive rugbrødet, kan det med fordel blendes :)

  -   2011-03-18 21:55:33
prøv at piske fløden stiv, pisk så frosne bær fx hindbær i og lidt flormelis... MUMS det er også super godt og gør den mere frisk og ikke så kvalm...

  -   2010-11-27 08:38:11
Er ved at bage den for anden gang, den er bare så lækker.

  -   2010-09-03 22:10:25
Den smagte himmelsk, kan kun anbefales

  -   2010-02-23 11:18:01
en lækker lagkage! gæterne vil altid synes godt om den!!

  -   2009-10-25 19:27:16
Super lækker lagkage og et stort hit ungerne elsker den

  -   2009-10-04 14:02:18
Den smagte virkeligt godt, jeg syntes den smagte lidt af pøls..

  -   2009-09-18 17:53:35
Jeg svar ja, til hver gang jeg bliver spurgt om jeg kan lide rygbrød. Fordi, sidden jeg smakte den kage, blev jeg nødt til at lære til at bage såden en. og nu er jeg blivet expert til det.

  -   2009-04-27 22:03:33
I min opskrift står der at bundene bliver mere luftige hvis man pisker ægggehviderne med en håndkraft....

  -   2008-11-27 20:51:30
Rigtig lækker! Jeg puttede mindre fløde imellem, men tilføjede syltede kirsebær og mørk chokolade til fyldet. Havde ikke mandler, så jeg puttede hallede hasselnødder i dejen. MUMS!!

  -   2008-10-02 15:45:20
Rigtig lækker rugbrødslagkage. Den var et hit ved min fødselsdag. Utrolig luftig rugbrødsbund. Jeg bruge Maizena cremefine: Til piskning + Vanilla. Sådan to sammen med reven(både grov og fint) mørk chocolade. Det er bare lækkert.

  -   2008-08-21 14:42:34
Jeg er meget overrasket. Den er vildt god! ;-) Jeg havde ikke så meget fløde så jeg blandede lidt creme i. Ingenting ovenpå. Men bundene er bare så lette og lufttige at man skulle tro det er løgn at de er lavet af rugbrød. Tak for den..

  -   2008-08-06 08:01:18
Den er et hit hjemme hos os. Nem at lave og ikke så sød som alm lagkager hutigt bliver. Rent 10- tal(",)

  -   2008-03-07 10:34:12
En frisk og lækker lagkage og bliver bestemt ikke dårlige af lige stå og trække et døgn med fløde mellem bundene.

  -   2008-01-12 14:34:25
I stedet for flødeskum mellem bundne: drænet ymer blandet op med stifftpisket Mathildecreme, gør kagen mindre kvalm. Smager faktisk bedst næste dag.

  -   2007-10-09 13:08:35
Alt for meget fløde

  -   2007-09-03 13:59:26
Med Kijaffa og Ribsgele

  -   2007-03-19 10:42:36
smagte skønt,, ligesom i min barndom