Vaniljekranse (ca 150 stk)
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 60 minutter Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Sigt mel, hjortetaksalt og salt ned i en stor røreskål.
Hak smørret i med en skarp kniv, det skal være rigtigt smør, ikke blandingsprodukt. Derefter smuldres det mellem fingrene til en grynet masse. Flæk vaniljestangen på langs og og skrab kornene ud (der er stor forskel på vaniljestænger, brug tyk vaniljestang eller 2 tynde). De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med mel og smør. Gem selve vaniljestangen til at lægge i kagedåsen det giver ekstra aroma af vanilje. Mandlerne hakkes fint med en kniv eller i en persillekværn. Også de blandes i melmassen. Dejen samles med et æg. Ælt til den får en konsistens som marcipan. Dejen lægges i køleskab mindst natten over. Den kolde dej kørers gennem en kødmaskine monteret med stjerneplade eller den trilles ud i lange stænger med en diameter på ca. 1 cm. Skær dejen på skrå i længder af ca. 8 cm. Form dem til kranse og læg dem på bageplade med bagepapir. Bag vaniljekransene på næstøverste rille i en forvarmet ovn 225 grader C alm. ovn i 6-8 min, til de er let gyldne. Afkøles på rist, lægges i kagedåse med en flækket vaniljestang uden korn. Tips: Dejen kan æltes i en foodprocessor eller røremaskine. Får vaniljekransene lov til at hvile i 3 dage bliver de endnu bedre. 1 portion giver ca. 150 stk. De tomme hylstre fra vaniljestængerne kan tørres og kværnes i kaffekværn/mølle til fint pulver som kan bruges i andet bagværk i stedet for vaniljekorn eller vaniljesukker. Sådan smutter du mandler. |
Skønne vaniljekranse - opskriften finder du herVaniljekranse er en vaskeægte klassiker i de danske kagedåser. Den traditionelle småkage stammer helt tilbage fra ca. 1840'erne, og er stadig den dag i dag en af danskernes julefavoritter. Her får du opskriften på vaniljekranse, så du selv kan give dig i kast med at bage et ordentligt læs til jul og få kagedåsen fyldt op.Vaniljekransens oprindelseVaniljekranset blev opfundet i Danmark 1800-tallet i forbindelse med støbejernskomfurets indtog i de danske hjem. Nu var det muligt at bage ordentlige småkager og udforske en hel verden af krydderier og muligheder for nye smagssammensætninger. Før i tiden var det kun muligt at koge eller stege sine kager, så 1800-tallet blev en periode, hvor mange klassiske småkager så dagens lys for første gang.En sand klassiker i julenI juletiden står den på hjemmebag rundt omkring i det danske land. Der findes en bred vifte af forskellige muligheder for julebag, og her indgår vaniljekranse ofte som en fast del af bageriet. Den lækre småkage er en sikker vinder i julen, og den vil uden tvivl være et sikkert hit blandt både børn og voksne, når de stikker hånden ned i kagedåsen. Vaniljekranse er nemme at lave, og du kan sagtens have ungerne med i processen. Fordi at vaniljesmåkagerne smager så skønt, kan vi ikke andet end anbefale at spise dem året rundt.Vaniljekranse er danskernes favoritTil trods for det store udvalg af forskellige godter som er forbundet til juletiden, har flere undersøgelser konkluderet, at vaniljekranse danskernes foretrukne julekage. Dette er også med til at understrege, at vaniljekranse ikke er til at overse, når der skal julebages. Den luftige og lækre smag af vanilje er i generationer faldet i unges såvel som ældres smag. I ca. hvert andet hjem i Danmark står den på hjemmebag i juletiden, og her vil disse vaniljekranse passe perfekt ind i julehyggen.Lav nemt din egen mandelmelI denne vaniljekage opskrift er der brugt smuttede mandler, som hakkes fint med en kniv eller i en persillekværn. Du kan også lave din egen hjemmelavet mandelmel ved at blende en portion mandler i en foodprocessor, eller hvis du har en kraftig stavblender. Det er langt billigere at lave sin egen mandelmel frem for at købe den færdiglavet.Vaniljekranse er en vaskeægte klassiker i de danske kagedåser. Den traditionelle småkage stammer helt tilbage fra ca. 1840'erne, og er stadig den dag i dag en af danskernes julefavoritter. Her får du opskriften på vaniljekranse, så du selv kan give dig i kast med at bage et ordentligt læs til jul og få kagedåsen fyldt op. Vaniljekransens oprindelse Vaniljekranset blev opfundet i Danmark 1800-tallet i forbindelse med støbejernskomfurets indtog i de danske hjem. Nu var det muligt at bage ordentlige småkager og udforske en hel verden af krydderier og muligheder for nye smagssammensætninger. Før i tiden var det kun muligt at koge eller stege sine kager, så 1800-tallet blev en periode, hvor mange klassiske småkager så dagens lys for første gang. En sand klassiker i julen I juletiden står den på hjemmebag rundt omkring i det danske land. Der findes en bred vifte af forskellige muligheder for julebag, og her indgår vaniljekranse ofte som en fast del af bageriet. Den lækre småkage er en sikker vinder i julen, og den vil uden tvivl være et sikkert hit blandt både børn og voksne, når de stikker hånden ned i kagedåsen. Vaniljekranse er nemme at lave, og du kan sagtens have ungerne med i processen. Fordi at vaniljesmåkagerne smager så skønt, kan vi ikke andet end anbefale at spise dem året rundt. Vaniljekranse er danskernes favorit Til trods for det store udvalg af forskellige godter som er forbundet til juletiden, har flere undersøgelser konkluderet, at vaniljekranse danskernes foretrukne julekage. Dette er også med til at understrege, at vaniljekranse ikke er til at overse, når der skal julebages. Den luftige og lækre smag af vanilje er i generationer faldet i unges såvel som ældres smag. I ca. hvert andet hjem i Danmark står den på hjemmebag i juletiden, og her vil disse vaniljekranse passe perfekt ind i julehyggen. Lav nemt din egen mandelmel I denne vaniljekage opskrift er der brugt smuttede mandler, som hakkes fint med en kniv eller i en persillekværn. Du kan også lave din egen hjemmelavet mandelmel ved at blende en portion mandler i en foodprocessor, eller hvis du har en kraftig stavblender. Det er langt billigere at lave sin egen mandelmel frem for at købe den færdiglavet. Se også alle de andre opskrifter på julesmåkager her på Alletiders Kogebog. FAQ Hvor er vaniljekransen opfundet? Vaniljekransen blev opfundet i Danmark tilbage i 1800-tallet. Hvor stammer vaniljekranse fra? Vaniljekransen stammer fra Danmark, hvor den så dagens lys tilbage i 1800-tallet. Hvordan laver man vaniljekranse uden kødhakker? Som alternativ til kødhakkeren kan du enten trille dejen ud til lange pølser eller komme dejen i en sprøjtepose og bruge en stjernetyl. Når du bruger en sprøjtepose, må dejen ikke være for hård. Kan man fryse vaniljekranse dej? Du kan godt fryse den rå og ubagte dej. Tø dejen op i køleskabet inden du skal bruge den. ">opskrifter på julesmåkager her på Alletiders Kogebog. FAQHvor er vaniljekransen opfundet?Vaniljekransen blev opfundet i Danmark tilbage i 1800-tallet. Hvor stammer vaniljekranse fra? Vaniljekransen stammer fra Danmark, hvor den så dagens lys tilbage i 1800-tallet.Hvordan laver man vaniljekranse uden kødhakker?Se også vore opskrift på sprøjtevenlige VaniljekranseKan man fryse vaniljekranse dej?Du kan godt fryse den rå og ubagte dej. Tø dejen op i køleskabet inden du skal bruge den. |
Opskriften er vist 930997 gange,
og udskrevet 29408 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (140 stemmer) |
|
Kommentarer anonym - 2024-12-06 15:06:41 250 g sukker er ok Per - 2023-11-14 12:01:16 Hvis der bages i varmluftsovn bliver småkagerne ikke så sprøde som i almindelig ovn anonym - 2022-12-13 14:46:14 Varm luft ovn. Hvor mange grader Ivan Larsen - 2021-12-28 12:09:37 De bliver hårde af alt for meget sukker. Brug kun max 175-200 gram Aase Mikkelsen - 2020-12-08 20:27:29 Bagte kagerne idag , direkte efter opskriften med Lurpak , dejen var hård efter ophold i køleskab natten over,men blev nem at arbejde med ,. Kagerne smager simpelthen himmelsk ,dejlig sprøde . Tanja - 2020-11-12 19:05:08 De smager dejligt, men desværre flyder de ud så de har ikke de klassiske vaniljekrands riller Mads Bjørn Georg Jensen - 2016-06-20 19:06:18 De ser godt nok gode ud, de vaniljekranse! Dem glæder jeg mig til at bage :) Maria - 2015-12-28 18:53:05 Jeg fik at vide de var de bedste jeg nogensinde har lavet. Jeg frådsede med vaniljen og tilføjede lidt ekstra vanijlesukker. Lod dejen hvile et døgn så smagen af vanilje rigtig kunne trække. anonym - 2014-10-27 16:55:52 Kan den rå dej fryses Westen - 2012-12-15 13:46:11 I fryseren en times tid så sparer man lidt tid :-) Nadia - 2012-12-11 16:48:13 Jeg fik ikke formet dem som man skal så de blev flade og runde som almindelige småkager - men de smager godt alligevel ;) Alice - 2012-11-05 00:07:04 Er de hårde når de er færdig? benthe - 2011-12-13 19:34:04 En rigtig god opskrift, sprøde og lækre. I min familie har vi nu altid brugt stegemargarine af en neutral slags, og ikke smør. Smør der har været bagt/opvarmet har en meget gennemtrængende smag, som jeg og min familie synes er kvalmende, og tager helt sikkert noget af den fine vanillesmag. Mig - 2011-12-04 15:20:50 Smager MEGA godt ! :) De skal bare lige stå et par dage, så er de mega lækre! (: marie & sarah´s hjemme BAG:=) - 2011-01-04 16:54:42 kagerne smager super godt og er værd at smage og er MEGET nemme at bage. Prøv den nu!!!:) Louise - 2010-12-17 19:45:42 Jeg har osse prøvet at bage dem her, og de blev rigtig gode.. Dem jeg havde bagt dem til, roste dem rigtig meget .. Helt klart nogle der skal mages igen.. Maibritt - 2010-12-09 21:05:15 Det er bare de bedste julekager, og denne opskrift er super god. Vi kan godt lave dem flere gange inden jul, da hele familien bare er vilde med dem :-) Marlene - 2010-12-01 14:04:08 MUMS hvor blev de gode! denne stolte nybegynder inden for julekagebagning blev opsitivt overrasket! tak for den fine opskrift Mette - 2010-11-29 22:45:23 Har lavet dem. De er super lækre. Sprøde og velsmagende. Fik meget ros for dem. Sofia - 2010-11-21 15:05:00 De er bare de bedste Sasha - 2010-11-16 14:19:01 De blev rigtig gode, og smagte rigtig dejligt :) Ole - 2010-11-11 19:50:33 Jeg kan huske fra min barndom (tidlige 1960'ere), at min mor ofte brugte to stænger vanille til en portion som denne. Hun skrabede kornene ud og kom dem i dejen. De skrabede stænger lå i kagedåsen (eller kage dåserne)sammen med de færdige vanillekranse. Det gav en god smag! Ofte var kransene bedst, når de havde stået i dåsen og "trukket" i en uges tid eller mere. Ditlev - 2009-12-20 12:00:40 Kan ikke helt forstå hvorfor det kun er kornene fra vanillestangen I kommer i. I henhold til de originale opskrifter jeg har set, så skal kornene rigtig nok skrabes ud, men stangen skal hakkes og kommes i dejen sammen med kornene. Den skal selvfølgelig hakkes fint. Det smager fantastisk når man får sådan et stykke vanille i munden. Smagen af vanille er meget mere intens. Mht. brugen af smørbar smør kontra rigtig smør, så er det helt klart også min erfaring at det bedste resultat er med rigtig smør. sweety - 2009-12-14 14:21:52 hmmm.. skal til at lave dem nu lækkert Rikke - 2009-12-08 19:51:37 Jeg har netop bagt to portioner vanillekranse, den ene med lurpak og den anden med kærgården. Der er stor forskel, og det er helt sikkert lurpakken der er bedst! Den er også nemmest at arbejde med. Den med kærgården blev for hurtigt blød og dermed svær at arbejde med. De er da gode nok, men jeg vil fremover bruge lurpak. Tine - 2007-12-07 12:22:41 Aaaaaaah! det smager dejlig godt nede i maven. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne