Slåensnaps - Slåen snaps
Hovedingrediens : Bær - Slåen Kilde : Augustenborgs opskriftsamling Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
2 dl bær overhældes med 75 cl Brøndum snaps (eller anden ukrydret snaps eller
vodka). Lad snapsen trække 2-3 uger. Den må ikke stå for længe, idet den så vil trække
bitterstofferne (blåsyre) fra stenene.
Slåensnapsen har smuk rødlig eller rødgylden farve. Den vinder ved lagring. Tips: Slåenbusken: er en tætgrenet, tornet busk der bliver 2-3 meter høj. Det er en form for vild blomme (prunus) I maj måned sætter den en stor mængde hvide blomster. Bladene er lancet formet med fint takket kant. De blåsorte eller blåduggede stenfrugter er næsten kuglerunde, de plukkes i oktober/november efter den første nattefrost. Bærrene kan få en tur i dybfryseren hvis de ikke har fået frost. |
|
Opskriften er vist 208813 gange,
og udskrevet 3516 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (99 stemmer) |
|
Kommentarer Steffen - 2020-11-09 20:45:35 Jeg lavede en slåensnaps for 2 år siden, som efter at bærrene var siet fra, havde en fantastisk flot farve, så bærrene blev straks sat over med en ny gang sprit. Efter et stykke tid blev den 1. aftapning helt ugennemsigtig og lignede sødsuppe. Jeg har filtreret den adskillige gange gennem det sidste år, gennem forskellige filtre, men den ligner stadig sødsuppe, hvorimod 2. aftapning er forblevet helt klar og flot, og det er 3. aftapning nu også. Er der håb og er der gode ideer, så hører jeg gerne herom? Lis - 2018-09-05 12:52:06 Kan jeg bruge slåen, der vokser langs en meget befærdet vej - når det nu kun er 2 dl? jens christian jacobsen - 2017-11-04 16:52:08 Lige lovlig kortfattet men har det nødvendige med. Gunnar Martensen - 2016-09-13 16:33:16 Jeg har et tilbagevendende problem med min dejlige slåensnaps. Problemet er, at der danner sig et slimet eller geleagtigt bundfald. Nogen gange er jeg så heldig, at det ligger samlet tilbage på bunden af flaskerne andre gange går det i lidt i opløsning så snapsen ikke kan løbe gennem kaffefilteret. Ja, så må jeg desværre hælde det ud. Når jeg laver slåensnaps af 6 flasker Brøndum ender jeg op med 3 flasker slåensnaps. En god del opsuges af bærrene og resten ender som tyktflydende bundfald. Eva - 2016-09-01 16:14:21 Vi er på ferie på Øland lige nu. Der vokser rigtigt mange slåen og kunne godt tænke os at fremstille en Slåen-snaps! Sker der noget ved at plukke dem allerede nu, altså i dag den 1.9.??? Tommy Hein - 2016-08-29 12:33:11 Kan man ik plukke slåen nu og lægge dem i fryseren til de skal bruges Bent Kjøller Olsen - 2015-11-24 23:52:24 Har plukket slåen, for Ca 14 dage siden, inden der kom frost. Lagde i fryseren, og nu på søndag har den stået og lagres i 14 dage. Har smagt på den, og syntes den er ok,men nu er jeg jo også nybegynder, inden for faget, er meget spændt på resultatet. Hilsen Bent. Michael parly Pedersen - 2015-10-30 21:46:29 Mine slåen bær har jeg ladet trække i en god neutral vodka i knap 3 uger, med sten i. Den har en god syrlig smag med en anelse bittert over sig. Med råd fra min søn der er kok, har jeg fundet en god honning, som jeg har tilsat, så den nu har en portvins eller likøragtig smag over sig. Dog med mere bid i, da alkoholprocenten er pænt høj. Allerede nu smager den fortræffeligt, men jeg vil nu serhvad der sker ved lagring, som nogen jo anbefaler. Jens - 2015-07-26 14:56:46 Slåen vinder sååå meget ved lagring! Jeg var ret skuffet over den da jeg lavede den her sidste efterår, men et halvt års lagring har virkeligt gjort underværker, den har mistet den trælse bitre smag og har fået en smagt lidt henad en god portvin, men stadig med sin egen karaktér. Det bliver virkeligt interessant at se hvad yderligere lagring gør ved snapsen. Jørgen Frank - 2014-10-20 10:08:30 Jeg har tilsat den en smule sukkerlage,det giver en dejlig smagfuld likør Morten - 2013-12-08 22:57:56 Jeg har lavet en god slåensnap flere gange, hvor jeg lader den trække over et halvt år. Sidste gang blev den desværre meget uklar - måske ligesom Flemmings? (2009) Jeg fik det råd fra mit snapselaug, at komme ganske lidt svagt pisket æggehvide i. Det ser ud til at lykkes - urenhederne samler sig, og jeg kan forhåbentlig filtrere den med et godt resultat. Kurt - 2012-08-09 18:09:34 Jeg har lavet slåensnaps af bær, der har trukket i 7 år (glemsomhed). Der var ikke antydning af bitterhed i den færdige snaps. Det var til gengæld den bedste snaps, jeg nogensinde har lavet. John - 2011-10-25 16:52:56 Glimrende opskrift. Jeg bruger ofte bomelunder snaps, da den er smags neutral. alice worsøe - 2011-09-30 04:03:18 Så er slåensnapsen sat til lagring, tak til Peter Palle Christensen - 2011-02-21 13:52:18 Jeg har lavet denne kryddersnaps hvert år i ca. 45 år og bruger den til julefrokosten. Den har en mild smag og flot farve, nem at have med at gøre. Jeg plukker gerne en stor posefuld slåen, og lægger dem i fryseren jeg ikke bruger, de kan holde sig der i årevis. Hans - 2010-11-17 13:31:48 Drop frygten for blåsyren, det er ikke værre end at spisemarcipan, og hvis du maser de frosne slåen, så kernerne kommer ud af stenene, og lader det hele trække en måned, så får snapsen nemlig også en snert af marcipan i smagen. Torben Lorentzen - 2010-05-30 12:47:07 Jeg har ikke prøvet ovenstående opskrift, men er yderst tilfreds med slåensnaps lavet efter følgende metode: Fyld et syltetøjsglas, stort eller lille, med slåen høstet i november og ligget i fryseren i en måneds tid. Fyld derefter glasset op med Klar Brøndum (ikke den almindelige med kommen) og lad bærrene trække i godt 2 måneder. Filtrer et par gange igennem et ubleget kaffefilter og snabsen er klar til at nyde ufortyndet. Slurp! Chrestina - 2009-12-28 21:35:42 En ting at tage højde for, er at plukke slåenbær. Jeg har nemlig endt med at plukke nogle bær der er slåen og nogle der ikke er, der da åbenbar er nogle der ligner hinanden rimelig godt. dette er grunden til min slåensnaps ikke ligner ufortyndet saftevand, men til gengæld ligner et glas tynd saftevand. Min far anvender gerne slåenbærene 2 gange, sådan at han får to forskellige smage en af slåen snaps bær og en der smager af mandel. Lars - 2009-12-10 21:43:54 Jeg synes ikke den rigtige metode til at lave en god slåensnaps er blevet nævnt her. I min familie laver vi år efter år en fremragende slåensnaps på følgende måde: Plukning af slåen når de er modne, ikke overmodne. De behøver ikke have frost. Skyl dem under vand, og lad dem tørre på et viskestykke. Læg dem i fryseren, jeg plejer at give dem 24-48 timer, hvilket så mere end rigeligt "efterligner" den danske nattefrost. Så fylder jeg op i en Brøndums Klar-snapsflaske (0,70L), hvor jeg kommer ca 10-12 centimeter i fra bunden. Nu glem alt om 3-4 uger, det er alt for lidt. Lad bærrene være i indtil jul,eller mindst 10 uger ca., hvor de kan sorteres fra. Når de er sorteret fra, så har du den færdige snaps. Den skal IKKE fortyndes. Dette er ikke en valnøddesnapseekstrakt, så den er 100 % i orden som den er. Glem alt om blåsyre, tror virkelig ikke på, at det med ovenstående fremgangsmåde kan ske. god fornøjelse. Per - 2009-12-01 08:26:20 Mon ikke du har glemt det med nattefrosten, det skulle taget den bitre smag. De kan også plukkes og lægges i fryseren hvis nattefrosten svigter som i år. Preben - 2009-11-26 19:29:35 Jeg har hørt meget god omtale af slåensnaps. Nu har jeg selv forsøgt mig. Resultatet er nedslående. Meget skingert- surt sprøjt skal man lede længe efter. Føj! Det er ikke smidt ud endnu - mon lagring kan gøre underværker? Hvordan skal slåensnaps smage? Mvh Preben Jørgen P. - 2009-11-03 04:54:16 Jeg har i flere år lavet sloegin. I år er der virkelig mange slåen i en god kvalitet. Pluk rigeligt - rens dem for urenheder - frys dem mindst en uge. Tag et par deciliter slåen i et stort sylteglas og hæld en flaske gin over. Efter ca. 3 uger smager den fremragende, som den er. Serveres ved køleskabstemperatur. Trækketid på bær eller filtreret øger kun velsmagen... Flemming - 2009-06-05 16:09:09 Mit koncentrat jeg har haft stående i mere end et år, har nu et kedeligt grumset bundfald. Er der nogen der har et bud på hvorfor? Jeg har prøvet at filtrere det, men det hjælper ikke. Bærrene har været i fryseren i 2 døgn. Overhældt med klar Brøndum snaps, så det lige dækkede, i et glas med patentlukke. Stået i 3 mdr. Siet gennem et kaffefilter og hældt tilbage på snapseflasken. Det første jeg blandede i forhold 1:10 smagte rigtig godt. Flot farve og klart. Med en hævert kan jeg stadig fiske lidt klart op, men det magler lidt i smag synes jeg. Kamma - 2009-05-17 12:07:01 Jeg hælder 2 spiseskefulde honning over bærrene (der har ligget i fryser)sammen med 1/2 l snaps og lader det trække i 3-4 måneder.Jeg blander 1-5 snapseglas af dette i en flaske Klar Brøndum Snaps. Dejligt. Jørgen - 2008-11-26 10:58:20 Hej Per tak for dit råd,ja bærende har været i fryseren i et døgn. Per - 2008-11-23 16:14:57 Jørgen har du husket at give bærrene en tur i fryseren, det skulle taget det bitre i bærrene. Jørgen - 2008-11-19 14:00:57 Jeg har lavet slåensnaps for første gang,men den er blevet meget bitter, er der noget jeg kan gøre,den har stået i et glads i 3uger med en 0,7 l brøndum og jeg har siet den og hældt på en flaske. Klaus Skotte - 2008-10-21 20:07:06 Brøndum er ikke ukrydret... den er krydret med kommen. Svenborgs den klare er bedre og smagsneutral. anonym - 2008-10-17 22:18:56 er ikke expert men plejer at lade den stå i ca 2-2½ måned og har experimenteret med at hælde det på nye slåen da det giver en kraftig smag... nogen gange for meget for sarte ganer men hver sin smag Bent Martensen - 2008-01-14 21:08:22 Med hensyn til vor længe en slåensaps, eller for sags skyld slåenlikør vor man bare bruger gin i stedet for snaps, så skal den stå og trække i 3 md. og glasset rystes hver 14 dag. sies og hældes på flasker derefter må snaps eller likør meget gerne stå et par md. og sætte sig.I stedet for slåen kan man med fordl bruge solbær. Poul Helge Andersen - 2007-12-05 18:44:59 Lad endelig slåen få frost ude i naturen og pluk dem først i nov/december: den bliver mere som en gammel fin portvin, sødlig aroma og dejlig, lang eftersmag. Og året efter er den endnu bedre!! Karsten - 2007-11-05 00:41:01 Tak til Anders. Jeg har iøvrigt lavet essens af både bær og sten. Er der nogen forslag til blandingsforholdet når man vil lave en bjedsk? Anders - 2007-11-04 11:46:07 Det der med blåsyre, er altså en skrøne der ikke holder vand. Ud fra min vurdering synes ikke 3 uger er nok, men det er jo individuelt, hvad man bedst kan lide. Men bryg endelig løs, og drop så snakken om blåsyre! Karsten - 2007-11-03 11:47:37 Hvorfor skriver andre at man godt kan lade slåen ligge på snaps i op til 2 måneder for at lave en essens, når denne site fraråder det af hensyn til dannelsen af blåsyre (der er dødelig)? Det er useriøst at der ikke er klarhed over hvor længe man skal lade slåen trække. HVEM kan komme med den rigtige forklaring????? Hans Tangaa - 2007-10-03 12:36:45 Når bærret er færdig med at trække, piller jeg frugtkødet af stenene og tørrer og knuser dem, og hælder en fl. klar brøndum på, derefter trækker det et år og du har endnu en pragtfuld essens der har en dejlig mandelsmag. Chris - 2007-09-22 00:13:19 Kom evt. en halv stang vanillie ved. Det giver en rigtig god smag. Jørgensen - 2005-01-01 01:01:01 Jeg bruger færre bær og lader snapsen trække længere. Derved får man en lækker bittermandelaroma trukket ud af kernerne. Det må være en smagssag om man kan lide den smag i snapsen eller ej. Men hermed er denne idé givet videre til den eksperimentationslystne. Letten - 2005-01-01 01:01:01 Jeg har aldrig prøvet at lave den, men i år skal det være. Glæder mig til at prøve Henrik Larsen - 2005-01-01 01:01:01 Jeg har lavet den ofte - til stor nydelse for familie og gæster Jan Djernæs - 2005-01-01 01:01:01 Min far har lavet denne snaps alex pedersen - 2005-01-01 01:01:01 har brygget den i 9 år Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne