Polenta (Grundopskrift)

Polenta (Grundopskrift), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
GrundopskrifterRet : Grundopskrifter - Grundopskrifter

Hovedingrediens : Mel - Majsmel

Oprindelsesland : Italien

ItalienIndsendt :      Red :
Polenta (Grundopskrift), billede 4 Polenta (Grundopskrift), billede 1 Polenta (Grundopskrift), billede 2 Polenta (Grundopskrift), billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
12.5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 spsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
300 gram Majsgryn
   
Opskrift:
Bring vandet i kog i en høj gryde. Tilsæt saltet og rør så majsgrynene i med en stor grydeske. Det skal foregå langsomt og lidt efter lidt, så kogningen ikke afbrydes, for så bliver der nemt klumper.

Lad majsen koge mør i 45 min. til 1 time for ganske svag varme og i begyndelsen under stadig omrøring, efter hånden bare med hyppige mellemrum.

Vend den møre majsret ud på et fad eller et træbræt og server den som tilbehør til grydestege eller ragouter.

Tips:

Brug helst groftmalet majsgryn. De både smager bedre og giver en bedre konsistens.

Mange italienske husmødre kommer 1spsk olivenolie i kogevandet eller bruger halvt vand halvt mælk.

Polenta egner sig fortrinligt som tilbehør til alle vildtretter.

Variationer:
Lad polentaen afkøle og skær den i skiver. Nu kan skiverne steges, grilles eller gratineres i ovnen og serveres som tilbehør til kødretter.

I Italien serverer man tit friskkogt polenta sammen med løgringe stegt i rigeligt smør.

Man kan også riste tynde baconskiver sprøde i olie eller sautere friske salvieblade et øjeblik i stegefedt og hælde det over polentaen, lige inden den serveres.

Eller man kan lægge gorgonzola rørt sammen med smør mellem to lag polenta.

Hvis du en dag har lavet "ragu bolognese", skulle du prøve til en forandring at servere den sammen med friskkogt polenta og reven parmesanost.

Alle disse enkle retter finder du på de italienske spisekort før hovedretterne.

Polenta kan også serveres som et let aftensmåltid sammen med en skål blandet salat.





karakterer:
Opskriften er vist 358599 gange,
og udskrevet 3447 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (32 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 4650 (1107 kcal)
KJ pr. Pers. 1162 (276 kcal)
Vægt ialt 1562 gram
Vægt pr. Pers. 390 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 297 KJ (70 kcal)
Protein 1.7 gram
Fedt 0.2 gram
Kulhydrat 15.4 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-10-17 17:47:02
Der skal i hvert fald ikke 1 spsk fuld salt i.

  -   2020-06-12 10:56:20
Jeg har købt Yellow Corn Flour-Fioretto for Polenta. Er det majsmel eller majsgryn, som skal kogeseller "polenta", som kun skal koges 15 min.? På pakken står der, at der skal lidt i ad gangen og når alt er i, skal det koge 30-40 min. firmaet er Molino Favero.

  -   2016-03-12 22:23:50
Dejligt med polenta når nu jeg ikke tåler meget andet. Kan bruges som tilbehør, til alt muligt slags mad. Og jeg bruger det også til morgen mad. Så er dagen startet som den skal. Tusindvis af TAK for en rigtig god opskrift på polenta

  -   2014-07-04 08:42:54
Vedr. kogning - under omrøring - "efter hånden" med hyppige mellemrum; skal være: "efterhånden" for at give mening! Vedr. Tips: "groftmalet majsgryn" - "gryn" er vel flertal, altså "groftmalede"! Undskyld!(vis ikke kommentaren, men ret gerne trykfejlene)

  -   2012-07-24 20:10:29
Til Ib: Polenta er forkogt mejsmel og tager lige så lang tid at tilberede som kartoffelpulver cirka 15 min give an take, hvor imod majsmel skal have 45 min til 1 timer, som der står i opskriften.. Håber det hjalp på spørgsmålet...

  -   2012-07-20 12:35:50
Hvor stor forskel er der på majsmel og polenta

  -   2012-02-22 10:02:13
Lærte i Lombardiet, at smelte 30% gorgonzola i den varme polenta. Polentaen drysses med parmesan ved servering. Fint med ristede italienske små pølser. //finn

  -   2011-04-30 21:50:49
Det smager skønt med et strejf parmesan/emmenthal i "dejen" ;)

  -   2010-02-07 23:27:02
Til Christine. majsgryn som det hedder, kan købes næsten alle vegne i et velsorteret supermarked. Men det skal være majs-GRYN der bruges.

  -   2009-08-12 18:25:25
Jeg oplevede retten for første gang på ferien sidste år, og har siden søgt efter grov majsmel herhjemme i Danmark. Da jeg ikke fandt nogle brugbare varianter, har jeg i dette års ferie hjembragt et par kilo, så jeg har til nogle måltider med min familie. Polenta kan varmt anbefales til mange sammenkogte retter, hvor man er kørt sur i kartofler, ris og pasta.

  -   2008-01-17 14:58:09
alle ingredienserne kan sagtens blandet fra start og derefter koges langsomt op. Tilsæt kryderurter og chilli for en bedre smag