Æbleskiver
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Oprindelsesland : Danmark Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Lun mælken lad smørret smelte heri. Opløs gæren i en lille smule kold mælk og kom den i mælke/margarine blandingen.
Rør æggeblommerne i og derefter mel sukker salt og citronskal. røres godt sammen. Hviderne piskes stive og vendes i dejen. Skal hæve ca. ½ time. Bages i margarine i æbleskivepande vendes ofte. Prøv med strikkepind om de er gennembagt. Tips: Beregn 4-6 pr. person. Gløgg og æbleskiver passer fantastisk sammen. Se opskrift på gløgg her |
Den allerbedste gammeldags æbleskive opskriftIngen jul uden æbleskiver! Hvis du også er en af dem, som sætter lighedstegn mellem æbleskiver og jul, er du ikke alene. De små bagte kugler som dyppes i marmelade og flormelis eller sukker til juletid, er en sand klassiker, som nok aldrig går af mode - og heldigvis for det, for de smager jo himmelsk. Vil du vide hvordan du laver æbleskiver på gammeldags manér, så læs med her.Historien om æbleskiverneMåske regnede du ikke med det, men opskriften på æbleskiver er faktisk af dansk oprindelse. Vi skal helt tilbage til starten af 1700-tallet, for at finde den første trykte opskrift. De bagte kugler blev oprindeligt serveret ved festligheder året rundt. Gennem de sidste 100 år er æbleskiverne dog blevet forbundet med julen, og sælges i stor stil op til december og hele julen ud. Opskriften på æbleskiver har selvfølgelig ændret sig gennem årenes løb. I den spæde start skar man en skiver af æbler ud, dyppede dem i dej og kogte dem - deraf navnet.De bedste hjemmelavede æbleskiverVi kan vist alle blive enige om, at hjemmelavet mad smager bedst, og de nemme æbleskiver er ingen undtagelse. Forkæl smagsløgene hos både børn og voksne med en portion lune, hjemmelavet æbleskiver, som nemt kan varieres med et twist. I denne opskrift er der brugt citronskal, men du kan sagtens eksperimentere lidt og forsøge dig med revet appelsinskal, kardemomme, vanilje eller endda fylde dem med chokolade.FAQHvorfor hedder det æbleskiver?Oprindeligt var æbleskiven en skive æble, som blev dyppet i dej og efterfølgende bagt.Hvordan holder man æbleskiver varme?Du kan holde æbleskiverne varme ved at lægge dem i et ildfast fad og dække dem til med stanniol.Hvordan laver man runde æbleskiver?Dejen må ikke være for flydende, og så skal du sørge for at piske æggehviderne godt stive. Når du fylder dejen i den varme æbleskivepande, skal du vente med at vende den, indtil du kan se, at kanten ser sprød ud. Brug et grillsyd til at vende æbleskiven lidt af gangen, så den bliver bagt på alle sider. Suppler evt. med lidt mere dej fra en sprøjtepose.Hvad spiser man til æbleskiver?Man plejer at spise marmelade og flormelis eller sukker til æbleskiver.Kan æbleskiver genopvarmes?Ja, du kan godt genopvarme dine æbleskiver fra dagen før. Kan æbleskiver laves dagen før? Ja, du kan godt lave dine æbleskiver dagen før.Hvilken syltetøj til æbleskiver?Du kan servere din favorit syltetøj til æbleskiver. Jordbær, hindbær, brombær og blåbær fungerer alle fint.Er der æbler i æbleskiver?I nutidens æbleskiver er der ikke æbler i. Men tilbage i 1700-tallet blev æbleskiver lavet af æbler i skiver, som blev dyppet i dej og efterfølgende kogt.Hvor stammer æbleskiver fra?Æbleskive opskriften er af dansk oprindelse. Den første nedskrevne opskrift så dagens lys i starten af 1700-tallet.Kan man fryse æbleskiver?Ja, du kan godt fryse hjemmelavet æbleskiver. De skal blot lunes på ny inden servering.Hvad er æbleskiver lavet af?Æbleskiver er lavet af æg, smør, sødmælk, frisk gær, hvedemel, sukker, salt og citronskal. |
Opskriften er vist 272949 gange,
og udskrevet 5927 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (95 stemmer) |
|
Kommentarer Peter - 2024-10-31 22:11:08 æbleskiver uden kærnemælk Tove - 2021-11-24 13:11:32 De er super gode ..har bagt dem i mage år .fik opskriften af min mor ..God Jul Tove - 2020-12-05 15:50:50 De er bare super gode .kommer også lidt appelsin saft i evt lidt vaniliesukker .skal hæve ca 1 time syntes jeg .God Jul Claus - 2020-11-29 20:22:54 Tak for en lækker opskrift. Min mormor bagte altid æbleskiver i svinefedt, det kan for nogle lyde underligt men resultatet er fantastisk ! anonym - 2020-11-28 12:01:02 Et lille stikke æble i midten gør dem ekstra lækre John - 2020-10-25 11:16:55 Mums lækkert Maya - 2015-12-24 09:28:54 De smager ikke godt. De smager af gær og af brød :( Sara - 2015-12-12 12:46:08 Smager virkelig skidt. Gæren giver en underlig smag! anonym - 2015-07-29 09:35:02 Rigtig lækre, men lad dejen hæve mindst 1 time så bliver de meget lette og luftige. Bager dem på Weber gas grill i Webers æbleskivepande. anonym - 2013-12-06 19:05:35 jeg ønsker en opskrift med kærnemælk sødmælk gær og fløde Funda - 2012-11-04 19:30:03 Lækkert ... Kan varmt anbefale opskriften.. Helle - 2011-12-17 19:29:58 Rigtig god opskrift - dog kan ½ tsk. salt gøre en forskel. Og vil I variere kan skal af appelsin og 1 tsk. kardemomme være en god løsning. Henrik - 2011-12-12 14:18:13 Smager lige nøjagtigt som min farmors æbleskiver - meget luftige og lette. anonym - 2011-07-19 15:25:14 Smager det ikke meget af æg? Ann - 2011-01-08 11:31:04 Det smager mega godt **** ***** - 2009-11-24 20:36:16 Er det kun det der skal i??. jennifer - 2008-12-26 22:16:32 mm de er de bedste æbleskiver vi har smag (: kris - 2008-11-30 14:43:10 mums de er super gode mange tak for opskriften :-) |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne