Kåldolmer
Hovedingrediens : Blandet kød - Kalv - Flæsk Indsendt af : gismo Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Kødet blandes med finthakket løg, og farsen røres godt med æg, rasp og vand eller danskvand. Krydres med salt, peber og evt. paprika.
Kålen halveres og stokken skæres ud. Bladene pilles fra hinanden, koges i letsaltet vand til de er bløde 10-15 minutter. Bladene tages op og skylles under koldt vand, skær evt. den grove ribbe ud. Læg bladene i et dørslag til afdrypning. Farsen deles i 8 portioner, og om hver portion rulles et kålblad, der ombindes med bomuldsgarn. Kåldolmerne brunes i en gryde i lidt olie, krydres med salt og peber og kogevand fra kålen hældes ved. Småsnurrer (evt. sammen med resten af kålen) i ca. 3/4 time, indtil de er møre. Skyen smages til, tilsættes lidt kulør, og kan evt. jævnes med lidt hvedemel. |
|
Opskriften er vist 268724 gange,
og udskrevet 8232 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.2 (112 stemmer) |
|
Kommentarer Lisbeth - 2022-10-23 20:35:01 Glem alt om det vandpjaskeri. Hele kålhovedet lægges i fryseren. Tages op en dag eller to før det skal bruges. Skær roden fri med en kartoffelkniv. Nu er alle blade bløde, og lige til at tage af og fylde med fars. Gitte - 2021-03-08 18:26:54 Uhmmmm de er gode. Lige som mor lavede dem. Birthe - 2021-01-22 16:43:21 Jeg laver dobbelt portion til hvidkåsbudding og det er fint at fryse ,så det kan dolmerne også. Smager bare godt. Drysser også lidt muskat over nåevretten er på tallerken. Birthe Sandra - 2020-08-18 17:48:07 Dolmere uanset hvor de kommer fra er ikke fryseegnede, men de kan spises både kolde og varme :) Henning muncan - 2020-02-13 12:06:39 Rettens oprindelse er fra balkanområdet, og bliver lavet med surkål. For eksjugoslaviens vedkommende, er det med ris, kalv/flæsk. Polakkerne laver den med alm kålhoved som er kogt op i en gryde til bladene slipper hinanden. Torben - 2017-10-02 08:24:44 Det er vel ikke så vigtigt hvor retten oprindeligt kommer fra, men jeg har fået den i Danmark, Tyskland, ikke i tyrkiet, men den kan sikkert fås mange steder. Og jeg nyder dem lige gyldigt hvor de serveres. Hvad kød der er i er ikke så vigtigt. anonym - 2017-06-23 15:19:53 kan de fryses ned ? Elly - 2016-10-16 13:50:46 Kan man fryse kåldolmerne ? helga - 2015-03-11 19:25:05 Savojkål er også godt elisabeth - 2013-10-15 14:15:49 spidskål eller savoykål er også rigtig godt Kålmosteren - 2013-02-13 17:03:16 Dette må siges at være den bedste omgang dolmerkål, jeg har lavet indtil videre. Dog kunne jeg ikke følge opskriften til fuldstændighed, da jeg hverken havde rasp, kulør eller paprika. Istedet brugte jeg en smule majsmel og oregano, hvilket gav retten en lettere pizza lignende smag. Massere af hilsner fra Kålmosteren Rasmus - 2013-01-04 17:28:11 gode kåldolmere. Serverede dem med rosenkålpuré smagt til med peberrod. kisser - 2012-11-06 11:38:30 kål, der tager jeg de yderste blade af, lægger hele hovedet i en gryde, vandet dækker ca det halve hoved - først nogle min i den ende hvor stokken er, vend hovedet(kål)og nogle min her. så vendet hovedet med stokken op og begynd med at skær det yderste blad helt inde, når det er klar kan det tage af, herefter skære du det tykke i midten af, her har du så et blad der er let at fyld farsen i, og sådan fortsætter du, du får hurtig fornemmelsen af hvor lang tid kålen skal koges, nu behøver du hven tråd eller pinde Aleksandar - 2012-09-22 22:20:49 Jeg ville nu nok sige at de her med svinekød er danske, for jeg har aldrig hørt om dem i resten af europa, mens den med ris og oksekød og surkål er fra tyrkiet. men helt ærlig, retten smager jo lækkert uanset hvor den komme fra! :) Anne - 2012-08-12 22:35:39 Præcis som min mor lavede den da jeg var barn for mange år siden !!! Uhm. anonym - 2012-02-02 13:26:42 I vores familie, har vi altid fået revet muskatnød over......:-)) Baba Ganoush - 2012-01-09 16:54:26 Wolla jeg sværger den kåldolmush er en ornlig syg ret! Tyrkermor altid lave den ret til Baba Ganoush! Selfolgelig ikke med svinekød! John - 2011-09-09 18:34:39 Dolmer(Dolma) stammer såvidt jeg ved fra tyrkiet. altså oprindelsesland kaare - 2011-08-10 19:56:54 Oprindelse er Polen mama4 - 2008-02-26 20:43:51 ok ret - spæde den dog en del op med salt, boullion og aromat. Men god er den. :) |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne