Rugbrød med kerner
Hovedingrediens : Mel - Rugmel Fryseegnet : Er fryseegnet Indsendt af : gismo Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
1 dag:
Surdejen røres med lunkent vand, salt, rugkerner, rugmel og hvedemel. Dejen dækkes med et viskestykke og hæver 12-24 timer. 2 dag: Tag en kop surdej fra, til næste gang. Drys med salt og dæk med stanniol. Stil det i køleskabet. Dejen røres sammen med lunkent vand og rugmel. Hæld dejen i smurte forme 2/3 op. Hæver i 2-6 timer. Pensles med smeltet smør. Sættes i kold ovn på nederste rille og bages 1½ time ved 190 grader C. alm. ovn. Tages ud af formene, pensles med smeltet smør, og bagefter med koldt vand. Tips: Fantastisk godt rugbrød, men ret tidskrævende pga. det tager et par dage |
|
Opskriften er vist 99451 gange,
og udskrevet 2209 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.7 (37 stemmer) |
|
Kommentarer BagerFrank - 2020-02-28 13:42:38 Et fremragende brød. Selvfølgelig kan man uden videre tilsætte flere kerner og skifte noget af hvedemelet ud med andet. Det er vigtigt, at kernerne har været i blød i dejen i et døgns tid - ellers er det kun tandlægen, som kan få glæde af de hårde kerner. Surdejen, tjae jeg lavede min surdej for 12-13 år siden på et varmt gulv i badeværelset og uden at bruge gær. Jeg har den endnu og tager ca. 4 dl surdej fra hver gang inden dejen skal i formene. Surdejen kommes i et patentglas og dækkes med en spsk. groft salt. Kan mageligt holde sig mere end end måned i køleskabet, og er klar til brug med det samme uden genoplivning. Formene: Dejmængden passer til 3 forme 31 x 12 x 7 cm (2,6 liter). Jeg smører formene godt med olie på spraydåse, inden de fyldes med dejen. Har de færdigbagte brød en tendens til at hænge fast i formene, så hjælper det gevaldigt at drysse formene med rasp efter at de er fedtet ind. Hvor lang tid kan surdejen holde sig - 2018-10-26 21:56:00 Hvor lang tid kan surdejen holde sig i køleskabet anonym - 2012-11-13 20:00:28 Nu har jeg eksperimenteret med denne opskrift flere gange... den er super lækker i sig selv, men jeg er typen der ALTID skal sprænge rammerne ;) Jeg har skiftet halvdelen af hvedemelet ud med fuldkornshvedemel, ikke tosset... har også taget en tredjedel af hvedemelet og byttet ud med fuldkornsspelt. heller ikke dumt :) jeg putter altid masser af kerner i, elsker kerner. :) Næste projekt bliver at skifte dele af hvedemelet ud med gamle meltyper som enkorn og emmer... det glæder jeg mig til. Jeg bruger også altid 2-3 dl surdej, og har ca en halv liter stående på køl. jeg tager fra til surdej før jeg putter rugkernerne i dejen og spæder så til med lige så meget rugmel som surdej (og evt lidt vand) da jeg ellers syntes surdejen hurtigt kommer til at bestå af for meget hvede. Men super lækkert brød (og jeg får altså kun to meget store brød ;) ) en anden bonus er at da jeg brugte køberugbrød til min datters madpakke så skulle hun have to gerne 3 hele skiver med... nu er 1½ stykke mere end rigeligt... der er bare meget mere mad i det hjemmebagte ;) og hun har et par veninder som EEEEELLLLSKER Yazmins-mors rugbrød, då de får af og til en humbel med hjem ;) Lisbet - 2012-11-08 11:26:44 Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få svar på formenes størrelse? Min dej vælter ud over siderne, selv om jeg har den i 3 forme fyldt 2/3 op. Og så har jeg tilføjet sødme i form af sirup og mørk farin. 2 spsk af hver. Den 1/2 l væske på 2. Dagen er erstattet af 1 maltøl og 1 dl vand. Men formene? anonym - 2012-08-02 07:42:49 Vi er lige kommet til New Zealand hvor vi skal være i 2 år. Nogen der ved hvor man kan købe rugkerner, rugmel ovs ?? anonym - 2012-05-18 21:20:00 Hold da så kæft det blev godt. To store lækre brød. Jeg valgte så at tilsætte kerner (græskar, solsikke, sesam og hørfrø) på dag 1 dag jeg godt kan lide bløde kerner. og penslede med olie istedet for smør da jeg var doven ;) Det var ventetiden værd. Ulrik - 2012-01-18 21:30:58 Ok rugbrød og smager godt, men ikke et rigtigt rugbrød. I forhold til min smag er der for meget hvede og for få kerner. Jeg vil kigge efter en anden opskrift. anonym - 2011-01-30 12:18:32 Et rigtigt godt brød, jeg har bagt det i over et år nu, min familie kan ikke spise andet nu..... Vi har lige holdt brunch hvor vi havde rugbrødet på bordet Nu skal alle bage dette brød... Herligt med sådan et godt brød som alle elsker anonym - 2010-12-22 10:49:04 Ihhh, jeg glæder mig sådan til at afprøve denne opskrift! Er udveklsingsstuderende i Frankrig og laver en kogebog med danske opskrifter, men på fransk, som julegave til min værtsmor. Jeg krydser fingre for, at den er god, savner sådan en skive rugbrød med diverse lækkerier på.. Christina S - 2010-10-31 15:02:30 Fantastisk rugbrød. Jeg har bagt Vores eget rugbrød i mange år, og ihh hvor det altså ærgrer mig vi ikke har prøvet det her noget før. Jeg kom 2½ dl græskar kerner og 2½ dl Hørfrø efter jeg havde taget fra til surdejen. Vedr. surdej, så har jeg altid haft ca 5 dl stående, bruger 2-3 dl til en portion. Når jeg så tager fra dejen igen kommer jeg det ned til resten af den gamle surdej. Hvis jeg ikke bruger surdejen i 2 uger fodrer jeg den med lidt honning og fuldkornsmel. Jeg har aldrig problemer med hævningen :-D anonym - 2010-03-29 11:38:29 dag 1. dejen haever i 12-24 timer, dag 2- i 2-6 timer, Jeg er i Dubai, vil gerne sporge om haeve tid -skal forkortes p.g.af varmen? skal den vaere ude i stue temp. i 2dage ogsa here? Lisbeth - 2010-01-26 15:11:29 Endnu en udenlandsdansker der takker for en super opskrift. Vi er en familie på snart 6 i Nicaragua, der er godt trætte af brødet man køber her, og et godt rugbrød i madpakken holder børnene mætte i langt længere tid. anonym - 2009-09-17 21:56:35 Endnu en dansk-udendlandsk kommentar. ;) Udvekslingsstudent i USA. Jeg skal prøve at lave det til MIG (JEG SAVNER DET MEGET!!) og min værts familie! Håber det bliver godt, for rugbrød er bare det bedste!!! :D Niels - 2009-08-09 09:33:48 Hej, Jeg kan se på kommentarerne at jeg ikke er den eneste dansker i udlandet der savner rugbrød! Men her i Auckland, New Zealand, kan jeg ik finde noget "rigtig" gær, kun tørgær... Er der nogle af jer derude der har erfaringer med tørgær til surdej? Kunne godt tænke mig at få en surdej op og køre så der kan bages rugbrød i lange baner - man bliver hurtigt træt af hvidt toastbrød :S julie - 2009-05-22 15:09:27 har lige prøvet det, det er simpelthen fantastisk!!!! Deborah Israel - 2009-03-11 15:21:45 Idag har jeg for for første gang i mit liv lavet rugbrød efetr denne opskrift. Som udlanbdsdansker i Israel og med en Israelsk mand, der elsker rugbrød, har jeg købt, hver gang, jeg har været i DK, men nu har jeg lavet det efter denne helt fantastiske opskrif incl. surdejen fra kommentarerne. Et 10 tal!!!!!! Susanne - 2009-03-06 14:23:43 Skal den hæve i kæleskab eller ved stue temperatur? Glæder mig til at prøve den Kat - 2009-02-26 03:44:23 Når man bor i udlandet og savner rugbrød er det bare lykken, at finde en så god opskrift her på nettet. Jeg har lavet dette brød mange gange nu og hver gang kommer der forskellige kerner i. Det mangler bare en gang lun leverposteg og rødbeder. Uhhhmmm!! ;o) Ole fra Thy - 2009-01-23 12:17:39 En rigtig god opskrift. Utrolig flot og velsmagende rugbrød. 10 point fra mig. Ole Katrine - 2009-01-01 22:49:50 Det med at det sprækker kan afhjælpes ved at pakke brødene ind i et vådt viskestykke og lægge dem afkølede i plastikposer (med viskestykker) i en ½-1 dags tid. Så er det meget nemmere at skære ud - men selvfølgelig får man ikke samme sprøde skorpe. anonym - 2008-10-18 08:23:54 En rugbrødsform er god at have. Surdej: 1 dl vand, 10 g gær og 1 dl klidmel røres og står ved stuetemperatur min. 2 døgn. Derefter bruger man halvdelen til brød og stiller resten i køleskabet til næste gang - skal dog tages ud 4 timer før brug (for at få stuetemperatur). Cosmio - 2008-06-05 10:41:54 Hvor mange brød bliver det til? Jeg skal kun bruge 1, max 2 af gangen. Skal man have en bestemt form? Christian - 2008-03-20 13:47:52 Rettelse: Jeg kan nu se at det kun er ½L på dag 2, så er det jo nok ikke en fejl i opkriften. Jeg synes bare at den er ekstremt tynd den dej. Men jeg vil kommentere igen når jeg er færdig med at bage. Christian - 2008-03-20 13:34:58 Nu har jeg aldrig bagt rugbrød før og ved derfor ikke hvordan det skal fungere og se se ud.. Men er det ikke en fejl at der både skal 1½L vand i på dag 1 og 2? For nu har jeg lige rørt surdejen sammen med de ting der står under Dag 1 og min "dej" er en stor gang grød.. Per - 2008-03-16 11:48:38 Så fik jeg afprøvet rugbrødet, men jeg syntes det sprækkede lidt rigeligt, og skorpen sad lidt løs. Jeg lod dejen hæve første gang i 24 timer, og anden dagen 5 timer ved stuetemperatur måske det skulle have hævet lidt kortere tid? Og så fordelte jeg dejen i kun 2 forme, men det passede jo ok med 2/3 op. Palle - 2008-03-11 17:02:19 Hvordan får man den første portion surdej?? solveig - 2008-02-13 16:19:21 skal man starte med en portion surdej eller hvordan Yvonne - 2008-01-29 21:11:06 Superlækkert brød,et af de bedste jeg har bagt. Jeg supplerer med både solsikke- og hvedekerner,hør- og sesamfrø og det blir' det absolut ikke ringere af. anonym - 2008-01-22 11:40:34 Hvor store skal formene være? Birgitte - 2007-09-27 12:34:05 Hej igen. Dejen hæver fordi surdejen har samme egenskaber som gæren. En kop er nok når man skal bage brødet 2. gang. Jeg har altid en kaffekopfuld stående i køleskabet. Ditte - 2007-07-02 16:28:23 hvordan er én kop nok til næste gang???? lyder ellers god! Jeanette - 2007-06-02 23:16:52 Hvad kan det være man ikke skal bruge gær? Hvordan hæver det så? Birgitte - 2007-03-31 18:46:52 Du skal ikke bruge gær når du laver rugbrød med surdej Birgitte - 2007-03-31 18:44:59 Det er bare et supergodt brød. Jeg har prøvet mange forskellige rugbrødsopskrifter, men denne opskrift er klart den bedste. 10 herfra. dorte - 2005-01-01 01:01:01 mangler der ikke gær??? |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne