Øllebrød

Øllebrød, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
pers. 4 pers.
SuppeRet : Suppe - Brødsupper

Hovedingrediens : Gryn / Korn - Rugbrød

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 20 minutter

Fryseegnet : Er fryseegnet

Indsendt af : gismo

Indsendt :      Red :
Øllebrød, billede 4 Øllebrød, billede 1 Øllebrød, billede 2 Øllebrød, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
350 gram Rugbrød. mørkt 1 skive rugbrød vejer ca. 50 gram.
7.5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
6.6 dl. Mørkt hvidtøl 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram

1 flaske er 33 cl. eller 3.3 dl.
75 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
   
2.5 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Rugbrød uden kerner skæres i terninger som udblødes i vandet, gerne natten over.

Udblødet brød og evt. rest af vand tilsættes hvidtøllen og koger under låg i ca. 10 min.

Det hele blendes med stavblender eller gnides gennem en sigte. Det smages til med sukker og øllebrøden koges op ganske kort.

Fløden piskes og serveres til samt evt. æggesnaps.





Beskrivelse:

Opskriften på klassisk hjemmelavet øllebrød

En dejlig blød øllebrød toppet med en omgang fløde - hvad mere kan man ønske sig? Den klassiske grødret består af få ingredienser, er nem at lave og så smager den himmelsk. Spis den til morgenmad, som et mellemmåltid eller hvis du ønsker en lun grød at varme dig på en blæsende efterårsdag.

Øllebrød består af rugbrød, som smuldres og udblødes i vand. Det er derfor oplagt at bruge de tørre rugbrødsrester, som altid ligger tilbage i posen, til at lave denne ret. Men hvor stammer retten egentlig fra?

Historien om øllebrød

Opskriften på øllebrød kan spores helt tilbage til gammel tid, hvor man anvendte rugbrødsrester og ølsjatter i stedet for at smide dem ud. Retten er dansk, og der findes umiddelbart ingen beviser på, at den er udbredt til andre lande. Dengang blev grøden serveret til morgenmad om vinteren, inden folk gik afsted på arbejde i kulden. Reten nævnes i Frøken Jensen Kogebog fra 1936, hvor det var almindeligt at servere ansjoser eller spegesild og fløde til.

Hvis du døjer med forstoppelse, kan det være en god ide med en lun portion øllebrød, da det høje indhold af kostfibre suger væske til sig og sætter gang i maven.

Øllebrød opskrift uden øl

Hvis du ikke ønsker at indtage øl, kan du sagtens lave opskriften på øllebrød uden øl. Suppler i stedet mængden af øl med tilsvarende vand. Du mister selvfølgelig den karakteristiske smag, men prøv i stedet at smage den til med lidt appelsinsaft eller kanel og drys med hakket chokolade eller udskåret frugt.

karakterer:
Opskriften er vist 821059 gange,
og udskrevet 5784 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (467 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 9318 (2218 kcal)
KJ pr. pers. 2329 (554 kcal)
Vægt ialt 2085 gram
Vægt pr. pers. 521 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 446 KJ (106 kcal)
Protein 1.3 gram
Fedt 4.8 gram
Kulhydrat 14.7 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2021-11-19 17:29:56
tak for den gode opskrift

  -   2021-11-05 07:27:48
Øllebrød med fløde og hvid kogechokolade koge dage før og sæt i køleskabet til næste dag og piske i mens man lave øllebrød velbekomme

  -   2021-10-20 14:22:36
Jeg bruger farin istedet for alm melis, giver en rigtig god smag

  -   2021-09-09 12:42:23
Med æggesnaps i.

  -   2021-01-04 21:16:17
Jeg har flere gange lavet øllebrød ud af det rugbrød jeg tilfældigvis har. Gerne kernerugbrød, solsikke rugbrød etc. Har sjældent almindeligt mørkt rugbrød. Her bliver det serveret med kerner og klumper. Og god morgenmad.

  -   2020-12-08 19:03:36
Jeg kan godt lide øllebrød og det smager godt med fløde til

  -   2020-12-01 12:57:19
Den bedste øllebrød....smager af barndom.

  -   2020-10-07 18:27:55
Oprindelig dansk øllebrød har lidt klumper i, er ikke siet eller tilsvarende. :-)