Brændte mandler
Hovedingrediens : Nødder - Mandler Højtid: Jul Tilberedningstid : 40 minutter Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Vand, sukker (kan skiftes ud med flormelis) og mandler kommes på en pande, der skrues op på fuld blus.
sukkerlagen koges ind,imens der røres ind i mellem.
På et tidspunkt "smuldrer" sukkerlagen. Nu skal der skrues ned for varmen og mandlerne vendes konstant indtil sukkeret sidder fast på mandlerne, og de er karameliserede (blanke men humplede). Hæld da mandlerne ud på et stykke bagepapir eller lign. og køl dem af. Opbevares i tæt-sluttende glas, hvis de holder så længe. Tips: Det tager lidt tid, at koge sukkerlagen ind, men bliv ikke utåmlodig det kan betale sig at vente. Når mandlerne er færdige kommer der "knæk"-lyde fra dem, der indikerer at alt væde er fordampet. |
Brændte mandler er en klassiker til julBrændte mandler er en sprød snack, som mange forbinder med juletid. I julemåneden vil du typisk støde på en boder, hvor du kan købe de frisklavede sukkerholdige mandler, som knaser noget så skønt, når du putter dem i munden. Det kræver ikke noget særligt udstyr at lave dine egne hjemmelavede brændte mandler, men det er en god ide at væbne sig med tålmodighed. Du laver de ristede mandler på panden, mens du rører rundt i blandingen med en grydeske.Hvor stammer de brændte mandler fra?Brændte mandler er en efterhånden ældgammel form for snack, som kan spores helt tilbage til 1700-tallets danske kogebøger. Men de har været kendt længe før de kom til Danmark. I det gamle romerrige kogte man mandler i honning. Dette blev dog senere hen afløst af sukker, hvilket giver mandlerne den karakteristiske, knasende overflade. Det siges at danskerne blev introduceret til de panderistede mandler gennem tyskerne - på tysk hedder de gebrannte Mandler.Hjemmelavede brændte mandler opskriftDet gælder om at finde den gyldne middelvej, når du skal varme sukkeret med vand og mandler. Sukkerlagen skal koge helt ind, og når først du kan høre "knæklyde" fra mandlerne panden, er det en indikator for at væden er fordampet. Så snart du laver brændte mandler på panden, vil duften af julehygge sprede sig til hele huset. Det gør ikke noget, hvis du laver en ordentlig portion - brændte mandler er den perfekte værtindegave. Fyld mandlerne i et sødt glas og bind en rød sløjfe rundt om - og voila, en smagfuld hjemmelavet gave som med garanti vil vække glæde og julehygge.Mangler du flere ideer til julen? Se alle de skønne opskrifter på julesmåkager her hos Alletiders Kogebog. FAQHvordan laver man brændte mandler?Kom sukker, vand og mandler på en pande ved høj varme og rør rundt mens sukkerlagen koges ind. Når sukkerlagen begynder at smuldre, skal du skrue ned for varmen og vende mandlerne konstant, så de ikke brænder på. Når de er færdige, hældes mandlerne på et stykke bagepapir for at køle af.Hvorfor bliver mine brændte mandler bløde?Forholdet mellem sukker og vand kan være årsagen til, at dine brændte mandler bliver bløde. Dette kan skyldes, hvis du har tilsat for meget vand, eller hvis du rører for lidt rundt i blandingen.Er brændte mandler sunde?Brændte mandler indeholder flere kalorier pga. sukkeret, og du skal derfor spise dem med måde.Hvor længe kan brændte mandler holde sig?Brændte mandler kan holde sig i nogle uger i en lufttæt beholder eller glas. |
Opskriften er vist 1053862 gange,
og udskrevet 15946 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.8 (637 stemmer) |
|
Kommentarer Heidi - 2023-12-23 23:21:44 Fulgte opskriften og endte med en gang meget brændt mørkebrun masse der på ingen måde lignede dem på videoen, og som absolut ikke kunne spises. Prøvede så igen, hvor jeg kun tilsatte 1 dl. vand og ellers fulgte blandingsforholdene, og så nøjes jeg med at 3/4 fuld varme indtil sukkermassen smuldrede, derefter ned på 2. Det resulterede i virkelig gode brændte mandler. Irene - 2021-12-15 22:08:33 Fulgte opskriften og havde panden på fuldt blus som der står - men intet begyndte at smuldre, til gengæld, ødelagde jeg min pande, palet og en skål og røgalarmen gik i gang - det blev fuldstændig brændt og hele huset stinker af det nu. Arne Dilling - 2021-12-05 19:19:53 Gjort nøjagtig som i opskriften endte med en rygende mørkebrun ulækker masse der var lige til at smide ud Kathrine - 2021-12-05 15:53:24 De bedste mandler i verden, det kræver tålmodighed, at lave perfekte brændte mandler, der er ikke en dråbe for meget vand, det skal koge ind og der skal røres til den stor guldmedalje. Husk at skrue ned for varmen på et tidspunk, brug øjnene og rør, rør, rør, det lønner sig til sidst.😃 Ina - 2021-11-23 13:27:50 De er helt perfekte! Man skal bare være tålmodig. Ayoe Damgaard Larsen - 2021-11-06 16:14:04 Endelig lykkedes det at få perfekte brændte mandler. Man skal have tålmodighed, men det lønner sig til sidst. Jeg tilføjer 1~2 tsk vanille, og de smager bare helt fantastisk. anonym - 2021-07-31 20:27:31 Vil give jer, der siger for meget vand RET... HAR En anden blandingsforhold her, som fungere HVER gang for mig 300 gr Mandler 200 gr Sukker 1 DL vand 2 tesk vaniljesukker... Den er lykkedes til UG for mig hver Gang... Skruer så aldrig længere op end 2/3 og ned på halv blus når så det koger, og holder Kog... Camilla - 2021-01-04 22:58:36 Utrolig utilfreds desværre. Alt for meget vand. Det op på det! Annette Christensen - 2020-12-26 16:23:58 Alle opskrifter jeg har set er magen til denne, så det må være fordi i ikke har tålmodighed 🎄😉 Magnus - 2020-12-23 19:41:55 For meget vand 2 potioner! 4dl sukker 3dl vand er en mere passene mængde anonym - 2020-12-23 16:46:52 Alt for meget vand. Det fungerer ikke Birgithe - 2020-12-22 11:56:53 Smuldrwde aldig og brændte på. Lis dalgaard - 2020-12-21 16:37:08 Fantastisk 👏dejlige brænde mandler Hvis andre siger andet ,er det fordi de ikke har tid til at stå 45min.(for så bliver de helt rigtige) Birgitte rosenlund - 2020-12-21 13:35:13 21.dec.20 Noget af det LETTESTE JEG HAR PRØVET. Første gang jeg laver Brændte mandler, wharw. Dog, vil jeg bruge mindre sukker, bliver Pænt søde... Smag og behag. Tak for opskrift🤗. Glædelig jul 🎄🎄 Per - 2020-12-20 14:13:17 Utroligt så forskelligt resultat der kan komme ud af en opskrift. Videoen og billederne er lavet efter denne opskrift, så jeg ved det kan lade sig gøre. Eva Vester - 2020-12-20 11:18:00 Virkelig en dårlig opskrift. Ærgerligt at jeg ikke lige læste kommentarerne først. Kunne ha sparret mig for 400g mandler!! Det blir nærmest udkogte mandler der svømmer i sukkervand..... Jane - 2020-12-19 14:20:34 Tror det kommer meget an på hvordan ens komfur og gryde varmer. Jeg har heller ikke haft held med denne opskrift. Bløde, matte, og kedelige mandler. De når at blive kogt bløde inden sukkermassen er halvt igang. Øv øv øv Per - 2020-12-16 16:28:41 Ved ikke om de er fryseegnede, men de holder sig længe i lufttæt beholder kathrine - 2020-12-16 12:14:14 de brændte på og smuldrede aldrig Kamse - 2020-12-08 16:54:59 Tak det var en stor hjælp Charlotte Skjødt - 2020-12-03 21:01:50 Hmmm den opskrift er sær, en ødelagt pande efter 2 forsøg, de er totalt sorte mandlerne og har rørt i 45 min Pia - 2020-11-27 16:17:42 Kan man fryse dem i fryseren? Connie - 2020-10-16 12:38:08 Mega go opskrift. Har lavet efter denne i flere år nu. De er altid blevet gode. Bare tålmodighed når sukkeret er kogt til hvidt pulver - så begynder karameliseringen stille at ske. Rør og de vil blive ligeså flotte og lækre som dem man køber😉 Cindy Manson - 2019-12-25 16:14:34 Man skal kun bruge 1dl vand Maria - 2019-12-24 10:57:37 Første gang jeg laver det. Rigtig godt resultat, men min arm var ved at falde af til sidst. Lidt mindre vand næste gang Pia - 2019-12-19 20:18:33 Jeg selv har brugt samme opskrift i MANGE ÅR De smager FANTASTISK Stef - 2019-12-06 12:00:10 ÆV mine mandler er helt gennemkogt, slet ikke de der sprøde mandler vi havde glædet os til, og sukkeret smuldre af igen og igen.. Jane - 2019-12-05 09:36:24 Rigtig god opskrift 👍🏻 Og god forklaring på video. Denne opskrift vil jeg fortsætte med at bruge. Per - 2019-11-26 11:16:28 Til Louise... har du prøvet opskriften??? det har jeg og den brænder ikke på pga. vandet. Men bortset fra det så kan du godt spare på vandet, så tager det knapt så længe at koge ind. Louise - 2019-11-24 14:57:05 Mega dårlig opskift. Der skal alt for meget vand i, så det er dømt til at gå galt. Brænder på inden det er kogt ind :-( Jens Kirkeby - 2019-11-15 21:45:45 Super resultat første gang, plejer kun at lave salt mandler. Men det her er helt sikkert et nyt alternativ. Charlotte - 2019-04-05 22:10:35 Alt for meget vand i opskriften. Dømt til at fejle. Suzette - 2019-01-06 16:14:38 Virkelig skuffet!!! Mit sikker skuldrede aldrig og jeg ventede hvorfor det blev brændt 😂😂 øv øv. Vi må prøve igen Jens - 2018-12-23 22:10:31 Et grundlæggende problem ved opskriften er alt for meget vand. Brug maks. 3/4 dl vand. Sine - 2018-12-19 14:23:20 Jeg har prøvet 2 gange nu og sukkeret brænder og bliver sort inden det krystalliserer 🤔 Sofie Hansen - 2018-11-13 21:39:25 Super lækker mandler, kan man bruge lidt vaniljesukker? Skal helt sikkert prøve med chilli. :-) Melanie:) - 2018-11-12 16:30:40 Fantastisk opskrift! Det er første gang jeg laver brændte mandler selv, men bestemt ikke sidste gang. Jeg blev lidt bange for at det var meget svært af kommentaren, men det lykkedes i første forsøg. Og så både smager og ligner de dem jeg køber i byen, slut med at betale 25 kr for 15 brændte mandler, nu laver jeg dem bare selv! denne opskrift kan klart anbefales, jeg rørte hele tiden rundt og havde den oppe på 8 i stedet for fuldt blus. Det tog mig ikke mere end 15 minutter:)) ellagadegaard - 2018-04-25 17:23:24 Prøv at komme kværnet chili i blandingen, inden den kommes i gryde/pande. Meget populært hos os - men pas på. Det kan nemt blive stærkt. :) - 2018-03-15 14:20:55 Super god opskrift, forstår ikke den er gået galt for nogle. - super nemt bare man tager sig den tid det tager og ikke skruer for højt op for varmen og rører rundt i massen oftere end der står i opskriften :) anonym - 2018-01-21 16:07:44 var virkelig nogle klamme brændte mandler jeg fik ud af det, er lang fra tilfreds! Lilli - 2017-12-30 17:06:44 Det var en rigtig dårlig opskrift😣 De blev helt sorte og ødelagte!!!! Vi spildte lige en masse ting som vi kunne have brugt på noget andet godt!😣 Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne