Julekløben (Sønderjysk)
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Indsendt : |
|
|
Smørret smuldres i melet, gæren udrøres i lunkent mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning Ca. 30 min. Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der foldes sammen en gange på den lange led. Efterhæves Ca. 30 min. Pensles med æggehvide og bages Ca. 30 min. ved 200-225 C. Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis. Ved serveringen skæres brødet i skiver, der ofte smørbelægges.
Kløben er et let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere, undertiden i en luksusudgave med marcipan. Kløben er en særlig variant af den tyske julekage Stollen, men denne er ikke nær så let. Ordet kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i dette århundrede. Det stammer fra tysk og betegner den længdespalte eller kløft, der opstår, når dejen bliver sammenfoldet.
|
|
Opskriften er vist 27647 gange,
og udskrevet 707 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.7 (7 stemmer) |
|
Kommentarer Inge Adriansen - 2006-12-27 18:10:44 Opskriften og den gode forklaring er en direkte en gengivelse af min tekst på s. 141-142 i min bog "Sønderjysk Kogebog", jeg udgav første gang i 1973. 2. reviderede udvidede udgave udkom i 1997 på Christian Ejlers Forlag. Derfor bedes kilden anført ved opskirften |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne