Sønderjysk hvidkål (Gammel daws hvidkål)
Hovedingrediens : Kål - Hvidkål Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Del hvidkålen i 4 - 8 stykker. Fjern de yderste grove blade og stokken. Kom kålen i vand, tilsæt 3 tsk. salt pr. l. kogevand og kog den godt mør, det tager ca. 1 time.
Tag Kålen op i en sigte og lad den dryppe godt af. Vrid kålen fri for vand i rene viskestykker. Hak kålmassen en gang igennem kødmaskinen. Smelt smørret i en tykbundet gryde og tilsæt kål. Rør så meget fløde i, at kålen har en passende tykkelse. Den skal være som en ret tyk stuvning. Varm kålen igennem ved svag varme. Hvis varmen er for stærk, brænder kålen på. Smag til med salt og friskkværnet hvid peber. Byd kåle til sylte, flæsk eller medister sammen med sennep og syltede rødbeder. |
|
Opskriften er vist 206479 gange,
og udskrevet 3199 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.7 (111 stemmer) |
|
Kommentarer Børge Stigsen - 2024-12-13 11:19:55 Denne opskrift er den oprigtige opskrift. Det er den der er fra før ca. 1850 (min oldemor) og har lagt i familien i vest-Sønderjylland, jeg har opskrift fra bedstemor fra 1902 og videregiver den samme. Er der tilføjet andet er det ikke længer **Sønderjysk hvidkål (Gammel daws hvidkål)**. Det er ok at lave sine egne retter med tilføjede ingredienser. Jeg laver selv andet med rester og kalder det som det er *blandet levninger*. Når det laves laver jeg det i store portioner og fryser det ned så der er til et år og laver en ny portion næste år til jul. Det skal være frisk hver år til jul. Bit. - 2021-12-23 09:14:09 Jeg vrider den ikke så meget. På den måde kan man spare lidt på fløden og det smager stadig skønt. Jim Skau - 2020-12-22 18:27:55 Lidt revet Muskat nød er ikke så ringe. Det letter på den noget tunge smag. Sønderjyden - 2020-12-01 14:58:50 Der er altid, muskatnød i en Sdr. Jysk Hvidkål Lone - 2019-10-20 16:00:00 Har brugt denne opskrift siden 2015, siden jeg flyttede til Scotland! Her er jeg nødt til at lave den selv og den virker, hver gang! Jeg kommer oprindeligt fra Als, så forventninger var/er høje :) - Ak ja, de synnejy'e/Alsinge mæ den kåål :D Thumbs up (Y) Joan og ole - 2015-12-23 12:24:26 om kålen kan fryses.! jo det kan den MEN det skal være inden fløde og smør kommes i, ellers bliver det surt underoptøning. har lige lavet ca. 6 kg. anonym - 2015-12-02 20:22:16 kan det fryses ;)))???? Pernille - 2015-11-08 23:10:15 Et lille nip muskatnød gør ikke kålen dårligere. Preben - 2014-12-16 13:32:57 Til juleanden, hamburgryg, ja faktisk til det meste kød. Muskatnød er et must og en anelse sukker fremhæver smagene jan - 2014-05-24 10:04:09 1 skil kålen ad. ikke salt i vandet når kålen skifter farve så skal de op af vandet så skal den hakkes (den kan købes i en genbrugs butik til næsten ingen penge) meget li kødhakkerne bare støre huller i skiven en rullepølse pressen er god man kan godt låne ved familie det er så pak kålen i viskestykker og eller 2 plader der kan presse sammen far har sikker et par skrutvinger al vand skal være væk.kålen i en gryde så tilsættes føden til at man føler at den ikke tag mere så tilsætter først salt serveres med sort peber( et godt lag ) Mig - 2013-12-24 15:20:43 Jeg vil forslå og piske fløde en lille smule, det give den mere luftig og lækker (efter min smag) Linda - 2013-12-11 14:21:29 Jeg tror, at sukker og kanel på hvidkål, hører hjemme i det nordjyske. I mit barndomshjem i Himmerland, var det altid på bordet til stuvet hvidkål. Forresten skulle min far også have eddike på sylten, istedet for sennep. Og den tradition har jeg taget med til Hovedstaden anonym - 2012-12-16 08:10:16 skal det være ægte sdr.jysk så hold kanelsukker langt væk... det hedder julekål så og kan slet ikke måle sig med sdr.jyst hvidkål... Arne - 2012-11-28 12:13:16 Muskatnød er nok en smagsag, ligesom kanelsukker, det sidste er nok i de fleste sønderjyders øjne en dårlig ide. dcf - 2011-03-06 12:28:29 kanelsukker skal der til Per - 2009-12-05 14:56:25 Vi brugte den største hulskive vi havde 8 mm. Carsten - 2008-12-13 12:33:46 Det er hårdt at vride kål! Hvis der skal laves store portioner, kan man med fordel slynge vandet ud af den kogte kål ved centrifugering i vaskemaskinen. Fyld kålen i et par pudevår, start ved lave omdrejningstal og afslut med 1-2 gange ved 1600 omdrejning/min. Jo mere vand der kan fjernes, jo bedre. ch - 2008-10-27 08:38:21 Hej, Jeg ville bare lige sige at hvis du strør hvidkålen med sukker og kanel(som risengrød, dog minus smør) så smager det altså en del bedre. Sådan har vi i vores familie altis spist det. Anne K. - 2008-01-25 16:19:55 Kålen smager også pragtfuld til en god gammeldags oksesteg med glaserede løg, høvlet peberrod, sovs og kartofler. Evt. også lidt hjemmelavet solbærsyltetøj gør underværker. Britta R. G. - 2007-01-06 20:34:23 Jeg koger kålen i ca ½ time og derefter lægger jeg kålen i kold vand, så bliver kålen flot hvid. Jeg er enig med Christa, at det smager rigtig godt med et drys muskat christa - 2005-01-01 01:01:01 evt tilsæt reven muskatnød Marianne Gunneskov - 2005-01-01 01:01:01 Min svigermor kogte kålen sammen med et stykke brystflæsk og etn svinekam. Det giver en helt anden fyldig smag i kalmassen. anonym - 2005-01-01 01:01:01 spises m kanelsukker på |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne