Rundstykker
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Fedtfattig opskrift Indsendt af : Mumitrold Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Rør gær og salt sammen i en skål (så gæren bliver opløst). Tilsæt olie og koldt vand og til sidst melet. Ælt det hele sammen (dejen skal slippe fingrene men gerne være fugtig).
Form dejen til 12 boller og stil dem på en bageplade med bagepapir. Dæk bollerne med fugtige viskestykker, sæt dem koldt natten over. Pensl rundstykkerne sammenpisket æg og drys birkes på. Bages i en forvarmet ovn ved 225 grader C. alm. ovn i 18 - 20 min. |
|
Opskriften er vist 216221 gange,
og udskrevet 4829 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 2.3 (154 stemmer) |
|
Kommentarer Sv. Bak Østergaard - 2018-02-07 20:04:34 Ville bare lige sige, i bagerier pensler man ikke rundstykker, man har maskinen hvor man vejer dejen af og ruller ud på pladen, så maskinen kan slå dem op, dernæst vender man denne plade ned i en stor portion birkes som man har lagt ud på bordet, det samme gjore man i gl. tid hvor man slog rundstykkerne op i hånden, dengang var rundstykker ej runde, men lidt ovale, nok ikke mange af jer der ved, men man penslede franskbrød med pisket æg/vand dengang og nu, drysser birkes på, før de lige snittes med kniven, jeg kommer fra en stor bager familie, og var jo meget i bageriet dengang, arvede en gl. opskrift bog fra bageriet, så jeg bruger opskrifter der fra, da regnede man i Ltr. og Quint til bl.a. rundstykker, da brugte man kun svinefedt, tørmælkspulver, gær, vand, salt, sukker, så dem bager jeg indimellem og de er bare gode, dengang var der bagere til ! ej som dem i dag.., med alle deres tilsætnings stoffer hvor h. bevares. Mette - 2017-06-26 08:42:28 Jeg prøvede opskriften igår, og blandede naturligvis ikke gæren med saltet. Synes altså at rundstykkerne mangler smag. Louise - 2017-01-20 13:55:55 Man skal aldrig blande gær og salt sammen, i slår gærcellerne ihjel hvis i gør det på den måde, den helt rigtige måde ville være og ligge vand i bunden derefter gær i den ene side og salt i den anden side så mel i og olie til sidst og så bare igang med at ælte! Jeg er under uddannelse og kan 100% sige at det med gæret er grunden til de ikke hæver . Dorte Lundbek - 2016-12-22 09:30:37 Har bagt disse utallige gange. Men prøv min metode, opløs 25 gr gær i lunkent vand, derefter kommes salt og olie i, og til sidst melet. Jeg bruger altid røremaskine. Pas på med for meget mel, hvis du syntes dejen kun klæber lidt så lad den hvile 5 min. og prøv så igen at mærke på den. Så former du en passende klump dej i hånden og ruller den rundt på bordet. Læg straks rundstykkerne på pladen og lad dem hæve ca. 45 min. Så kan du hurtigt få rundstykker på bordet, og de er perfekte. Mogens Eriksen - 2016-08-28 20:18:10 naar de er kolde saa giver jeg dem lige fem minuter i ovnen 150 grader. bare perfekte. hvis jeg fryser dem saa lader jeg dem ligge et lunt sted en time og saa faar de lige 5 minuter i ovnen saa er de bare perfekte.Eneste forskel er at jeg smider en halv teskefuld sukker i vandet der er blandet gaeret. en hilsen fra Masquefa Barcelona Mig - 2016-04-21 11:34:03 Bland aldrig gær og salt sammen, gæret "dør" Kom salt i melet og bland godt. kehk - 2015-03-23 16:36:17 Nu har jeg forsøgt mig 3 gange nu, og de bliver stadig nogle flade brød.. smagen ok.. aner virkelig ikke hvad der går galt. ? Mikkel - 2015-02-26 21:34:16 Det er den BEDSTE opskrift. Rundstykkerne bliver vildt sprøde og lækre, og så er det ekstra luksus, at bare kunne hive viskestykket af om morgenen og bage dem efter pensling og birkespåføring :-) Karsten - 2013-05-18 07:45:40 Hældt lidt vand ved gær og salten, lod dem hæve 45 min. inden jeg satte dem i køleskabet natten over. Hævede fint, smager ok, ikke særlig sprøde, minder ikke meget om rundstykker som man får fra bageren, mere alm. boller. Jagten går videre på de perfekte hjemmebagte rundstykker. :-) Elin - 2013-03-10 09:16:56 Mine rundstykker er flot hævet næste dag, når jeg sørger for det fugtige viskestykke ikke kommer i direkte berøring med dem, men alligevel falder de sammen når jeg flytter rundt på pladen eller pensler rundstykkerne, så når de kommer ud af ovnen er de ca halv så høje. Nogen der kan forklare hvorfor? De smager fantastiske og man kan sagtens erstatte lidt af melet med grahamsmel eller groft speltmel. Anita - 2013-03-08 08:34:58 I stedet for at pensle med æg, kan man også bruge mælk. Brian - 2013-02-23 11:10:36 Sikke da en Lorte opskrift det bliv bare Klat dej dagen efter.... Brug den ikk Spild af tid EEP - 2013-02-20 04:43:36 god opskrifti Lige et tip til dem der ikke vil/kan bruge æg, men gerne vil have birkes på rundstykkerne. Når du ruller rundstykkerne, tag så og tryk dem roligt ned i en lille skål med birkes før du sætter dem på pladen. anonym - 2013-02-12 11:17:20 Jeg har lige bagt rundstykkerne, jeg blandede salt og gær. Jeg har brugt 50 g gær og lod dem hæve af 2 gange 30 min. Super flotte rundstykker, bedre en bagerens! :-) Fru.Holst - 2013-02-12 11:11:33 Jeg har blandet gær og salt, brugte 50 g gær, da jeg har valgt at bage dem i dag, de har hævet af 2 gange. Super..flotte rundstykker og god smag! Bedre en bagerens:-) Spanien - 2013-02-02 09:22:54 Her til morgen tog jeg viskestykket af og der fant jeg 18 pandekager !!!! Jeg formede rundstykkerne igen. Men de er rat små, jeg tror at det er gær blandingen med salt der har fejlet.? UKENDT - 2013-01-12 13:13:12 Bedste "hjemmelavet rundstykker" ever!!!!!!!!!! mums 100gange tak for en fantastisk opskrift- <3 <3 <3 6 stjerner herfra :-) Helena - 2012-11-21 16:54:45 Skal dejen stå natten over? Camilla - 2012-10-26 12:45:20 Nu er der en del snak om gær og salt... Helt grundlæggende sker der det at gær og salt (uden væske) opfører sig ligesom cellerne i kroppen, der sker osmose, altså væskebalancen rykker sig pga. saltniveauet som det vil prøve at stabilisere. Når man hælder salt på gær vil væsken i gæren trækkes over i saltet og gæren vil "smelte" og dermed miste man bageevnen, fordi gæren bliver uarbejdsdygtig. Derimod vil der ikke ske lige så store skader ved at hælde sukker direkte på gær, da gærcellerne lever af mono og-disakkarider som er i melet samt af det sukker der tilsættes. Sukkeret bliver omdannet til ethanol og kuldioxid, ethanol forsvinder under varmepåvirkning, og kuldioxid vil forsøge at slippe ud af dejen, det er derfor man får hvedebrød med store lufthuller, fordi kuldioxiden holdes inde i dejen af det seje glutennet som dannes... jette - 2012-07-16 12:30:11 Hvor er de nemme og hvor smager de godt, de er billige og så slipper man for turen til bageren. Mine børns kommentar var; "Orv mand, hvor er du god mor" Tak for dejlig opskrift. anonym - 2012-07-16 10:38:54 Det er jo klart når du tilsætter gæren i vandet sammen saltet, at den ikke dør. Men hvis du tilsætter gær og sukker eller salt, slår du gæren ihjel da saltet er med til at give gæren næring, og på den måde at den spiser sig mæt i det. Så start altid med at opløse gæren i væsken. Og et godt råd, tilsæt fedtstoffet til sidst, da det indkapsler gæren og derved hæmmer gærens udvikling. Louise-2sej - 2012-07-15 22:41:22 Gær kan da ikke blive opløst i salt? Ulla - 2012-07-03 10:50:05 Det er da noget vrøvl at saltet dræber gæren... Jeg har lavet denne opskrift et par gange nu, og det fungerer da fint for mig... Mig ;-) - 2012-04-24 16:28:13 Er der nogen der har erfaring med at fryse dem? anonym - 2012-02-18 15:30:52 de smager super lækkert, de har samme crispy kant som alm. rundstykker har, kan kun sige at det ivertfald ikke er sidste gang jeg laver det, også koster de næsten ikke noget at lave! det er jo bare en ekstra bonus :) Mitzi - 2011-08-29 14:05:13 Gæren er jo grund til dit bagværk hæver for sulen, rundstykkerne kan jo ikk hæve hvis der ikk er gær i :D SilverChild - 2011-06-19 16:23:10 hvis man blander gær og salt alene dræber man gæren da man ødelægger gærens celler ved at trække vand ud af dem... at opløse gær i saltvand er tilgengæld ikke et problem da der er en vandbalance.. en ret vigtig detalje anonym - 2011-03-18 14:50:01 Lader også min gær hæve med salt - det fungerer optimalt. Per Feilbo - 2010-12-22 14:32:47 Den der med saltet der dræber gæren er det rene vrøvl, jeg kommer altid gæren i koldt vand med salt i, og min dej hæver ud over al forventning. den der med lunkent vand eller mælk er ligegyldigt, hvis vandet bliver for varmt så dræber man gæren. anonym - 2010-11-14 22:20:28 Når gær smelter i salt, er det fordi den dør! Gæren skal smeltes i mælk og i dejen med sukker få brødet til at hæve. anonym - 2010-11-12 22:26:41 Når gær smelter i salt, er det fordi den dør! Gæren skal smeltes i mælk og i dejen med sukker få brødet til at hæve. Peder - 2007-12-12 19:12:35 man blander aldrig salt og gær direkte, salt slår simpelthen gæren i stykker !!! dude - 2007-12-11 20:37:22 skal der ikke lidt sukker til så gæret arbejder bedre? kedde - 2005-01-01 01:01:01 uden gær hæver brødet ikke Åse - 2005-01-01 01:01:01 Uhm! Prøv med sesamfrø i stedet for birkes.. 10! n - 2005-01-01 01:01:01 der skal være gær i rundstykker, for at de kan hæve og blive luftige... nala - 2005-01-01 01:01:01 Egnet til børn over 10 år, ellers en god opsrift... Michala - 2005-01-01 01:01:01 hvorfor skal der være gær i rundstykker? |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne