Hummus
Hovedingrediens : Bælgplanter - Ærtere Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Opblødning og kogning af kigærter
Hvis du starter med tørrede kigærter, så gør følgende. Sæt kigærterne i blød i rigeligt vand natten over (mindst 8 timer). Hæld vandet fra. Det er vigtigt, da der er giftstoffer i iblødsætningsvandet. Kom kigærterne i en gryde og hæld frisk vand i (dobbelt så meget vand som kigærter). Kog kigærterne i mindst en time. Nogle gange skal de koges i helt op til 3 timer for at blive helt møre. Det duer ikke, hvis ikke de er helt møre og melede indeni. Et tip: tilsæt ½ tsk almindeligt bagepulver under kogningen - det gør dem møre meget hurtigere. Eller brug 500 g kigærter fra dåse = 2 dåser de er forkogte. Tilberedning af humus Put kigærterne, hvidløg og olivenolie i foodprocessoren og blend det godt, indtil det er helt jævnt. Tilsæt citronsaft, tamari, paprika, kommen og tahin. Blend det. Hvis hummussen er for tør, tilsættes der vand (du kan godt bruge kogevandet, hvis du selv har kogt kigærterne og ikke har brugt bagepulver tricket), indtil den har en passende konsistens til at smøre på brød. Tilsæt til sidst salt efter behov (måske et par teskefulde). |
HummusHummus er en nem og hurtig ret, som de fleste kender. Retten stammer helt tilbage fra det 13. Århundrede, hvor man første gang stiftede bekendtskab med den i Egypten, og som i dag er blevet ret populær i de flestes danske køkkener. Retten har rejst fra de sydligere himmelstrøg som f.eks. Egypten, Tyrkiet og Israel, og er nu også blevet en del af de nordlige landes madtraditioner.Den hummus man kenderDen gode og cremede hummus de fleste kender, bliver i dag anvendt i mange danske køkkener og restauranter. Den bliver som oftest nydt sammen med brød. Det er populært, at spise sin hummus i et pitabrød med b.la. falafel eller kebab, men den kan også serveres ved siden af, hvor den fungerer som en dip til brødet. Hummus fungerer eksempelvis super godt sammen med Naanbrød, og bliver også ofte anvendt som tilbehør hertil.Hummus med krydderierDen oprindelige hummus er en sammensætning af kikærter, olivenolie og citronsaft. Heldigvis er der gode muligheder for at spice den ordinære hummus op, med forskellige krydderier. Man kan med fordel anvende både chili, karry og persille for, at gøre den almindelige hummus mere speciel, og dermed give den et ekstra pift og et mere personligt præg.Faq:Hvad er hummusHummus er arabisk og betyder oversat kikært. Hummus består af kikærtepure smagt til med bla. olivenolie, citronsaft hvidløg og tahin.Hummus uden tahinHummus kan laves uden tahin hvis du f.eks. er løbet tør eller ikke har kunnet skaffe, eller der er allergi over for sesamfrø. Hummus skal i så fald krydres ekstra. |
Opskriften er vist 69151 gange,
og udskrevet 1466 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.5 (38 stemmer) |
|
Kommentarer anonym - 2012-08-21 17:03:33 Ps. Atamon kan altså godt smages! PPs. Jeg har læst, at hummus kan holde sig i 3-4 dage i køleskab. SuperMor - 2011-12-31 00:03:08 Så er humus'en gjort klar til nytårsaften :) Den smager himmelsk... Fantastisk opskrift! Helene - 2010-11-23 10:24:28 Smagte rigtig godt :) dog synes jeg personligt at opskriften spørger efter lidt for meget hvidløg, men ellers rigtig lækker! Onkel P.G. - 2010-08-19 16:37:39 Holdbarheden er ca. 14 dage. Men tilføj evt. en spk. Atamon (fåes i alle supermarkeder), og holdbarheden vil formodentligt kunne nå 3 uger. Atamon kan iøvrigt ikke smages. anonym - 2010-07-22 11:28:44 Er der nogen der ved hvor lang tid det kan holde sig i køleskab Onkel P.G. - 2010-07-13 23:02:11 Klart den bedste opskrift jeg endnu har prøvet/ smagt !!! Jeg tilsætter dog ikke 2, men 8 fed hvidløg... anonym - 2010-06-19 09:42:44 Der skal på ingen måde kommen i hummus!!! Der er nogen, der ikke har kunnet oversætte ordentligt. Cumin = spidskommen, som ikke har noget som helst med kommen at gøre. sweety_girl - 2008-05-13 18:45:05 denne opskrift er VILDT god jeg bruger den som en slags "nippe mad" til brød!! |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne