Varme hveder, Bagermester Froms
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: St. Bededag Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 120 minutter Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Gæren smuldres og udrøres med vandet, der er lunet til 35 grader. Salt og sukker tilsættes.
Ægget piskes let og blandes i dejen sammen med melet. Dejen æltes omhyggeligt, det er vigtigt, at der ikke tilsættes mere mel end absolut nødvendigt, hvis hvedeknopperne skal blive luftige. Når dejen er blank og smidig, dækkes den med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 45 minutter. Derefter slås dejen ned og formes til 12 lige store boller. Disse lægges i en bradepande, der måler ca. 23x33 cm. Det er vigtigt, at hvedeknopperne ligger tæt, hvis de skal opnå den karakteristiske form. Bradepanden må helst have høje sider. For at hvedeknopperne skal blive særlig luftige foregår efterhævningen over damp. En stor gryde sættes over varmen, og når vandet begynder at dampe, sættes bradepanden med hvedeknopperne på gryden. Vandet skal ikke koge, for så danner hvedeknopperne skorpe i bunden, men blot holdes varmt; hvedeknopperne efterhæver således i 15 minutter, pensles med vand og sættes derefter i en 200 grader C. alm. ovn i ca. 25 minutter. Hvedeknopperne skal kun brunes ganske let, og de må ikke danne kraftig skorpe. Hvedeknopperne flækkes og lægges på en bradepande og ristes ca. 10 minutter i en ovn ved 250 grader C. alm. ovn, så bliver de til hveder. Hvederne kan flækkes endnu en gang, inden de smøres. |
Varme hveders oprindelse - en traditionel spisenAt spise varme hveder aftenen før Store Bededag kender de fleste sikkert til. Det er en skik, som har været kendt siden midten af 1800-tallet og muligvis før. Oprindelsen til at spise lune hvedeknopper opstod, fordi Store Bededag var en fridag for alle, inkl. bagerne. Folk havde derfor ikke mulighed for at købe friskbagt brød om fredagen, hvorfor de fleste bagere bagte hveder om torsdagen, som kunne købes og efterfølgende opvarmes om fredagen. Derfor blev det hurtigt kutyme at bage hveder aftenen før. I dag er det forskelligt, hvornår folk spiser varme hvedeknopper - nogle spiser dem allerede torsdag aften, når de er friskbagte, mens andre venter til Store Bededag.Varme hveder opskrift - hvedeknopper i ovnDen originale lune hvedeknopper opskrift har ikke ændret sig siden oprindelsen - de skal selvfølgelig indeholde kardemomme. Det smagfulde krydderi siges desuden at være effektiv mod hoste og forkølelse.Varme hveder pålægTraditionelt set spises de lune hvedeknopper med et ordentlig lag smør. Når du skal vælge pålæg til varme hveder, kan du holde det simpelt, så hvedeknoppen ikke mister sin karakteristiske kardemommesmag. Server de lune hvederknopper med f.eks. en skive ost, skinke, rullepølse eller hvis du ønsker en mere sød oplevelse, marmelade, nutella eller pålægschokolade.FAQVarme hveder hvornår?Traditionelt set spiser man varme hveder Store Bededag. Det er dog blevet så udbredt, at de allerede spises torsdag aften, når de er friskbagte.Hvornår spiser man varme hveder?Man spiser varme hveder Store Bededag eller aftenen før, om torsdagen.Hvorfor varme hveder?Det var ikke tilladt at arbejde på Store Bededag, hvorfor bagerne begyndte at bage varme hveder om torsdagen, som folk kunne købe med hjem og varme om fredagen.Varme hveder hvor lang tid i ovnen?Varme hveder skal bages i alm. ovn i ca. 25 minutter.Hvad spiser man til varme hveder?Traditionelt set spiser man smør til de varme hveder.Hvordan spiser man varme hveder?Man spiser varme hveder på Store Bededag. Men i dag er det lige så udbredt at spise dem torsdag aften. |
Opskriften er vist 220981 gange,
og udskrevet 8578 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.1 (132 stemmer) |
|
Kommentarer Jørn - 2022-05-13 16:59:11 Har gjort nøjagtigt efter opskriften, men alligevel sidder de fast i bunden af bradepanden anonym - 2022-05-11 10:33:35 Jeg har, som mange andre, brugt denne opskrift år efter år. De er virkelig gode. Jeg putter lidt mere kardemomme i.... det skader ikke. De skal jo gerne være lidt anderledes en alm krydderboller. Laver altid dobbelt portion og inviterer venner på aftensmad som udelukkende er på basis af hveder. Køber udvalg af oste og andet pålæg og selfølgelig.... rigeligt med smør 🤣👍👌 Casper Prehn - 2021-02-18 00:00:01 Jeg har bagt dem rigtig mange gange de sidste 7-8 år, og jeg er nået frem til at de kun skal have 20 min i ovnen. Når de tages ud, afkøles de et par min og derefter kommer de i en plastikpose som derefter lukkes. De afgiver meget kondens, men kondensen er det der gør at de forholder sig helt bløde og er "fugtige". De holder i dagevis uden at blive tørre og kedelige, som hjemmebag ofte bliver efter en dag eller to. Maj-Britt - 2019-05-15 15:18:14 Jeg har bagt dem mange gange også når det ikke er st. bededag, for de smager virkeligt godt. Susan - 2017-05-07 10:31:18 Det her, er ganske enkelt, de bedste hveder jeg har smagt 👏🏻👏🏻👏🏻 FruP1956 - 2016-04-19 13:15:05 Har lige bagt til 100 lærer. Mums. Helt fantastiske Casper Prehn - 2016-03-15 18:44:26 Jeg laver ikke boller efter jeg fandt den opskrift. De smager fantastisk og kan også bruges som burgerboller, hvis man holder igen på sukker og dropper kardemommen :-) Peder - 2015-04-30 20:03:30 Skal der ikke kardemomme i? eller er det bare for en dejlig duft i køkkenet :P bamsemor knus og kram - 2015-04-25 07:38:39 Disser her hvedder her skal mindst ha 10 sterner for de smager rigtige godt mm Anni - 2014-05-16 12:59:25 Min svigerdatter havde bagt nogle hveder til mig, de smager super godt. Lissi Bech - 2013-04-24 22:53:09 Har lige bagt disse skønne hveder. Og bare duften gjorde, at vi lige skulle prøvesmage en. Kan varmt anbefales, de smager bare skønt, så tusinde tak for denne skønne opskrift som er en klart 10´er i karakter. Og selvfølgelig er opskriften gemt :-) Line - 2008-04-18 11:10:29 Jeg syntes bare de er kanon!. Jeg er blevet helt vild med hveder!. Jeg bagte dem i går aftes til mine forældre og jeg. De smager bare så godt. anonym - 2008-04-17 20:28:32 god opskrift efterhævede dem over en pande med vand birthe - 2007-05-02 09:51:42 Skal der ikke marg i ??Så er den vel også fedtfattig |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne